Sagnet om Daphne

Om filmen

”Reklamefilmen 'Sagnet om Daphne' er en hel lille film; en stort opsat, flot filmet og iscenesat tre-akter, som varer hele fire og et halvt minut. I sine ’production values’ lader den ikke nutidens reklamer noget tilbage. Filmen kan ikke præcist tidsfæstes, men Daphne er instrueret af Sven Methling, som var ansat på Gutenberghus Reklamefilm fra 1946 -51, så filmen stammer altså fra perioden umiddelbart efter besættelsen. (…) Det klimaks, Sven Methlings fire og et halvt minut bygger op til, er overrækkelsen af bryllupsgaven, en jordisk ting til en gudeskøn brud, en æske med kosmetik af mærket ’Daphne’.

For besættelsestidens og de første efterkrigsårs kvinder var udenlandske luksusvarer, nylonstrømper og kosmetik blandt andet, nærmest uopdrivelige; noget de fleste kun drømte om. Besættelseshverdagen bød på sko af rødspætteskind, ’fynsk tobak’ og erstatningskaffe. Selv hvis man ikke længere måtte døje med tyskernes tilstedeværelse fra maj 1945, var besættelsens følgevirkninger mærkbare. Penge var der, for manges, men ikke alles, vedkommende nogenlunde nok af. Til gengæld kneb det under og lige efter besættelsen med de vigtigste ting, enhver husholdning har brug for: tøj, mad og brændsel. Noget som særligt gjaldt i byerne, hvor fødevareproduktion ikke foregik i stalden, hønsehuset og i kaninburet bag hovedbygningen som på landet. Så mangt en husmor har haft sit hyr med at skaffe både varmt tøj, opvarmning i hjemmet og anstændige ingredienser til kødgryderne.

Set op imod denne baggrund, fremstår 'Sagnet om Daphne' som en lyserød ungpigedrøm uden nogen som helst forbindelse med målgruppens virkelighed. En reklame, der, som utallige reklamer siden, fremmaner et drømmeunivers. (…) For reklamens kvinde er en pyntegenstand, hun er ikke til brug i hverdagen. Kønsrollemønsteret overrasker ikke, tiden taget i betragtning. Men at der var et så solidt marked for produkter som kosmetik fra Daphne, at det kunne betale sig at producere reklamer af den karat, er ikke lige det, man forbinder med den tid” (Læs mere i En svækket stat forstærker sin propaganda).

Credits

Instruktør: Sven Methling
Medvirkende: Hans Brenaa (Apollon), Margrethe Schanne (Daphne), Sven Gyldmark

Fakta

Kategori
Reklamefilm

Instruktør
Sven Methling

Udgivelsesår
?

Produktionsselskab
Monterossi Reklamefilm

Kunde
Daphne

Varighed og format
4½ min., s/h, tone

(Filmen kan desværre ikke vises, da det er rettighedsbeskyttet indhold)