Kunstlørdag: Ejnar og Asta Nielsen

/Den Hirschsprungske Samling og Cinemateket byder indenfor

Lørdag den 11. november byder på en rejse gennem dansk maler- og filmkunst tilsat levende musik - et arrangement, der bygger bro mellem to af Parkmuseerne.
Kunstlørdag: Ejnar og Asta Nielsen

Lørdag den 11. november byder på en rejse gennem både dansk maler- og filmkunst tilsat levende musik - et arrangement, der bygger bro mellem to af Parkmuseerne.

Dagen begynder i Cinemateket. Museumsinspektør Camilla Klitgaard Laursen fra Den Hirschsprungske Samling introducerer maleren Ejnar Nielsen (1872-1956) gennem et illustreret foredrag, hvorefter musikerne Mark Solborg og Lars Greve sætter guitar-, ukelele- og klarinet-toner til den 35 min. lange stumfilm ’Dødedansen’ (Urban Gad, 1913). Filmen har en uforglemmelig dødserotisk slutscene: Asta Nielsen som den ulykkelige musiker, der midt i et favntag skærer sine lut-strenge over med en dolk.

Bagefter byder vi på kaffe – naturligvis i Cinematekets Asta Bar – og vender derpå næsen mod Østre Anlæg til fods (ca. 15 minutters rolig gang gennem Kongens Have).

Vi runder eftermiddagen af på Den Hirschsprungske Samling med en rundvisning i den nyåbnede, intime hjørneudstilling 'Ejnar Nielsen - blik på den blinde'. Se her ved selvsyn, hvordan Asta Nielsen var direkte inspireret af et af Ejnar Nielsens hovedværker, maleriet 'Den blinde' (1896-98), i sin rolle som blind muse i filmen 'Den evige nat' (1918).

Kaffe og museumsentré er inkluderet i prisen på 100 kr. (75 kr. for medlemmer). Billetter købes i Cinemateket eller på www.cinemateket.dk.

PROGRAM:
Kl. 13.00 Foredrag om Ejnar Nielsen.
Kl. 13.45 Introduktion til filmen.
Kl. 14.00 Film med levende musik: 'Dødedansen'.
Kl. 14.40 Kaffe i Cinematekets Asta Bar, derefter afgang til fods.
Kl. 15.15 Velkommen til Den Hirschsprungske Samling (Stockholmsgade 20).
Kl. 16.00 Museet lukker.

Rasmus Brendstrup, programredaktør / Cinemateket
Camilla Klitgaard Laursen, museumsinspektør / Den Hirschsprungske Samling

Kunstlørdag: Ejnar og Asta Nielsen / Foredrag, koncert og Hirschsprung-tur

Kunstlørdag: Ejnar og Asta Nielsen / Foredrag, koncert og Hirschsprung-tur
Lørdag den 11. november byder på en rejse gennem både dansk maler- og filmkunst tilsat levende musik - et arrangement, der bygger bro mellem to af Parkmuseerne. Dagen begynder i Cinemateket. Museumsinspektør Camilla Klitgaard Laursen fra Den Hirschsprungske Samling introducerer maleren Ejnar Nielsen (1872-1956) gennem et illustreret foredrag, og efter kortfilmen 'Dødedansen' med levende musik byder vi på kaffe – naturligvis i Cinematekets Asta Bar. Vi runder eftermiddagen af med en rundvisning i den nyåbnede, intime hjørneudstilling 'Ejnar Nielsen - blik på den blinde' på Den Hirschsprungske Samling. Oplev her, hvordan Asta Nielsen var direkte inspireret af et af Ejnar Nielsens hovedværker, maleriet 'Den Blinde' (1896-98), i sin rolle som blind muse i filmen 'Den evige nat' (1918).

Dødedansen

Dødedansen
Instruktør: Urban Gad
Smukke Bella (Asta Nielsen i ekspressiv topform) er gift med ingeniør Burk, der rammes af en ulykke. For at holde husholdningen oven vande begynder hun at optræde med dans og strengeleg på lut. Fra scenen tiltrækker hun komponisten Czernecks meget insisterende opmærksomhed, og interessen er gengældt. Men splittet mellem pligt og passion slår det klik for Bella, da hun gennemspiller Czernecks nyeste komposition, ’Totentanz’. Med en dolk river hun lut-strengene over, komponisten prøver at stoppe hende med et favntag af umiskendeligt dødserotisk karakter, og så …! Ja, ’Dødedansen’ er, som det turde fremgå, et melodrama i mol – begge dele med stort M. Vises i nyrestaureret version med (få) tyske mellemtekster. Vi skal nok hjælpe de mindre sprostærke igennem - og så kan man under alle omstændigheder nyde, at musikerne Mark Solborg og Lars Greve sætter guitar-, ukelele- og klarinet-toner til live.
Medvirkende: Asta Nielsen
Originaltitel: Der Totentanz
Østrig, 1912
DCP, 35 min.
Tyske mellemtekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

lørdag 11.11.17, Kl. 13:00
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
cinemateket.kino.dk

Cinemateket på kino.dk

BILLETBESTILLING. Vidste du, at du også kan bestille og købe dine billetter til Cinemateket via kino.dk, som repræsenterer over 40 danske biografer?
oenskefilm_lille

Ønskefilm i Cinemateket

Ønsk en filmperle til visning på det store lærred - eller flere! Klassikere, kultfilm eller oversete mester-værker. Vi håndplukker regelmæssigt fra listen af forslag.
alle-kommende-forestillinger-210

Dagens film

/Cinemateket

'Valhalla' - med introduktion om nordisk mytologi ved Annette Lassen

22.10.2017Menneskebørnene Tjalfe og Røskva kommer ved et tilfælde med til Gudernes mægtige rige Valhalla. Her arbejder de som tjenere for tordenguden Thor. Thors ven, den listige gud Loke, har indgået et væd...

Børnebiffen 3-5 år, oktober

22.10.2017Rita og Krokodille skal på campingtur. Det er hyggeligt at ligge i et telt oppe på bjerget. Indtil det bliver mørkt. Månen kaster skygger af ulve og trolde på teltdugen. Rita tvinger Krokodille ud...

Danish on a Sunday: 'Italian for Beginners'

22.10.2017Alt fungerer i denne dogmefilm #12: Manuskriptet er elegant, multiplottet fungerer og skuespillerpræstationerne er i top. Den unge præst ankommer til byen, og snart møder han nogle ømme beboere på...

Frida

22.10.2017Historien om den mexicanske maler Frida Kahlo. En syg og forkrøblet kvinde formår at hæve sig over sine dårligdomme og ikke bare vinde den mand, hun vil have, men også at skabe stor kunst. Hun leve...

Jacquel Brel og hans verden / med introduktion

22.10.2017’Jacques Brel og hans verden’ handler om den nærmest mytiske chanteur Jacques Brel – med dybe r’er, tigerøjne og smøg i flaben. En fascinerende personlighed, der sjældent er indfanget så levende og...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412