Pontoppidan-søndag

/FILMARKIVET PRÆSENTERER NYRESTAURERET SVENSK SJÆLDENHED

Oplev den glemte svenske stumfilms-perle ’Thora van Deken’ (1920), baseret på et værk af Henrik Pontoppidan, den 12. november kl. 13.00 med levende musik, introduktion og efterfølgende diskussion.
Pontoppidan-søndag

At Henrik Pontoppidan er den ene af Danmarks blot to Nobelpris-modtagere i litteratur (den anden er digteren Paul Gjellerup) har smittet underligt lidt af på filmkunsten. ’Thora van Deken’ (1920) er den eneste biograffilm overhovedet baseret på et værk af Henrik Pontoppidan, nemlig kortromanen ’Lille Rødhætte’ (1900). Og den er tilmed svensk!

’Thora van Deken’ har i mange år været nærmest glemt - til trods for, at den stammer fra den svenske stumfilms storhedstid. Måske er en del af forklaringen, at dens danske herregårdsmiljø ikke svarer til det idealtypiske billede på en svensk stumfilm.

Men nu foreligger filmen i en nyrestaureret digital kopi fra Svenska Filminstitutet, som smukt har genskabt de oprindelige farvetintninger. Det er et ganske grumt psykologisk drama om kvinden Thora, der er blevet hård og kynisk gennem de selviske, svage og troløse mænd, hun har mødt i sit liv. Nu skyr hun ikke selv nogen midler for at sikre sin datters arveret.

Manden bag restaureringen, Magnus Rosborn fra Svenska Filminstitutet, diskuterer filmen med filmhistoriker Casper Tybjerg og formand for Pontoppidan Selskabet Johan Rosdahl. Ronen Thalmay akkompagnerer filmen.

Lars-Martin Sørensen / Filmarkivet

Filmarkivet præsenterer: Thora van Deken (1920) - med introduktion og debat

Filmarkivet præsenterer: Thora van Deken (1920) - med introduktion og debat
Oplev den glemte svenske stumfilms-perle ’Thora van Deken’ (1920), baseret på et værk af Henrik Pontoppidan, den 12. november kl. 13.00 med levende musik, introduktion og efterfølgende diskussion.

Thora van Deken

Thora van Deken
Instruktør: John W. Brunius
’Thora van Deken’ (1920) er et psykologisk drama fra den svenske stumfilms storhedstid og den eneste biograffilm overhovedet baseret på et værk af Henrik Pontoppidan, nemlig kortromanen ’Lille Rødhætte’ (1900).

Thora er en kvinde, der er blevet hård og kold af den behandling, hun har fået af de selviske, svage og troløse mænd i sit liv. Hun skyer ikke nogle midler for at sikre sin datters arveret. Filmen lader os få del i hendes oplevelse af begivenhederne, både gennem titelfigurens intense spil og instruktør John Brunius’ rytmiske klipning og markante brug af nærbilleder. ’Thora van Deken’ har i mange år været uretfærdigt overset – nærmest glemt.
Medvirkende: Pauline Brunius, Hugo Björne, Jessie Wessel, Gösta Ekman
Sverige, 1920
DCP, 90 min.
Svenske mellemtekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

søndag 12.11.17, Kl. 13:00
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
post2

Nyheder fra Cinemateket

NYHEDSBREV. Vil du holde dig løbende opdateret med inspiration, nyheder og særlige tilbud, kan du tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.
dreamstimemaximum_45963830

Tag film-testen

TEST DIG SELV. Find ud af, hvilke film i Cinematekets program, der passer bedst til dig. Med 70 film i Cinemateket hver måned kan det være svært at vælge, hvad du skal se. Men hvis du svarer på fem simple spørgsmål, kan vi hjælpe dig i gang.
alle-kommende-forestillinger-210

Dagens film

/Cinemateket

Børnebiffen 5-7 år, oktober

21.10.2017Robotten Will-Bot er bange for alt! På hans planet sker der ingenting, men han patruljerer alligevel dag og nat. En dag lander der et rumskib, og ud kommer en kæmpe robot. Den ser ond og farlig ud...

Børnebiffen 3-5 år, oktober

21.10.2017Rita og Krokodille skal på campingtur. Det er hyggeligt at ligge i et telt oppe på bjerget. Indtil det bliver mørkt. Månen kaster skygger af ulve og trolde på teltdugen. Rita tvinger Krokodille ud...

At War for Love - med introduktion

21.10.2017Italiensk folkekomik kan godt have kulturhistorisk substans. ’Pif’ spiller en forelsket italiensk ungersvend i slut-1930’ernes New York. Han lader sig indrullere i hæren, så han under 2. verdenskri...

Good Time - Månedens film

21.10.2017'Good Time' er den mest toptunede og flabet underholdende thriller i årevis. Med 80'er look som en gammel Sidney Lumet-film og en forrygende Robert Pattinson som den godhjertede, men knap så klartt...

The Mafia Only Kills in Summer - med introduktion

21.10.2017Mafiafilm med smil i øjenkrogen. Tv-satirikeren Pierfrancesco Diliberto (i folkemunde kaldet 'Pif') debuterer med bravur - som hovedrolleindehaver og instruktør - i denne præcise skildring af Sicil...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412