Månedens Dokumentar i november: Untitled

/GLAWOGGERS SIDSTE REJSE

Som Månedens Dokumentar i november præsenterer vi Michael Glawoggers sidste film ’Untitled’, et livsbekræftende testamente og en hyldest til nysgerrigheden og rejselysten. Spilleperiode: 9.-15. november.
Månedens Dokumentar i november: Untitled

Michael Glawoggers sidste film, ’Untitled’, er et livsbekræftende testamente og en hyldest til nysgerrigheden og rejselysten: ”Jeg vil forsøge at skabe et verdensbillede, som kun kan realiseres, hvis man ikke forfølger et emne eller et bestemt formål,” sagde den østrigske instruktør. ”Det drejer sig om at lade sig drive med og ikke være styret af andet end nysgerrighed og intuition”. Han udarbejdede helt bevidst ikke et manuskript, og hans plan var at rejse rundt i verden et helt år.

Men fire måneder og 19 dage inde i projektet sluttede rejsen, da Glawogger døde i Liberia af en særlig aggressiv form for malaria. 'Untitled' er en dagbog fra hans rejse gennem de første 14 lande og er færdiggjort af Glawoggers faste klipper Monika Willi. De impressionistiske og dybt humanistiske optagelser er på lydsporet akkompagneret af Glawoggers egne nedskrevne noter, der udvider oplevelsen af billedsiden. Man glemmer for eksempel sent en gruppe ét-benede unge mænd, der løber rundt med krykker og ekvilibristisk spiller fodbold på en strand i Vestafrika.

’Untitled’ er på lydsiden bundet sammen af et enestående ’soundscape’, som udgør en mosaik af reallyde fra rejsen. Det klæder en film, der vil undgå forklaringer og undertekster. Selv sagde Glawogger, da han besøgte Cinemateket i august 2012: ”Den smukkeste film, jeg kan forestille mig, er en film, som altid er i bevægelse”, og det er uden tvivl denne film, han ville realisere med ’Untitled’.

Vi præsenterer desuden to andre af Michael Glawoggers banebrydende og stilskabende ’globaliserings-dokumentarer’, ’Whores’ Glory’ (2011) og ’Arbejderens død’ fra 2005.

Jesper Andersen, programredaktør / Cinemateket

Untitled

Untitled
Michael Glawoggers sidste film ’Untitled’ er et livsbekræftende testamente og en hyldest til nysgerrigheden og rejselysten: ”Jeg vil forsøge at skabe et verdensbillede, som kun kan realiseres, hvis man ikke forfølger et emne eller et bestemt formål,” sagde den østrigske instruktør. ”Det drejer sig om at lade sig drive med og ikke være styret af andet end nysgerrighed og intuition”. Han udarbejdede helt bevidst ikke et manuskript, og hans plan var at rejse rundt i verden et helt år. Men fire måneder og 19 dage inde i projektet sluttede rejsen, da Glawogger døde i Liberia af en særlig aggressiv form for malaria. 'Untitled' er en dagbog fra hans rejse gennem de 14 første lande og er færdiggjort af Glawoggers faste klipper Monika Willi. De impressionistiske og dybt humanistiske optagelser er på lydsporet suppleret med Glawoggers egne nedskrevne noter, der udvider oplevelsen af billedsiden. Man glemmer for eksempel sent en gruppe ét-benede unge mænd, der løber rundt med krykker og ekvilibristisk spiller fodbold på en strand i Vestafrika. ’Untitled’ er på lydsiden desuden bundet sammen af et enestående ’soundscape’, som udgør en mosaik af reallyde fra rejsen. Det klæder en film, der vil undgå forklaringer og undertekster. Selv sagde Glawogger, da han besøgte Cinemateket i august 2012: ”Den smukkeste film, jeg kan forestille mig, er en film, som altid er i bevægelse”, og det er uden tvivl denne film, han ville realisere med ’Untitled’.
Instruktør: Michael Glawogger, Monika Willi
Østrig, 2017
DCP, 117 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

torsdag 09.11.17, Kl. 16:30
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
fredag 10.11.17, Kl. 19:00
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
lørdag 11.11.17, Kl. 19:15
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
søndag 12.11.17, Kl. 19:00
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
tirsdag 14.11.17, Kl. 16:45
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
onsdag 15.11.17, Kl. 21:45
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
post2

Nyheder fra Cinemateket

NYHEDSBREV. Vil du holde dig løbende opdateret med inspiration, nyheder og særlige tilbud, kan du tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.
kosmorama_kampagnebox290_gu

Kosmorama online

FILMFORSKNING. Det Danske Filminstitut står bag Danmarks ældste filmtidsskrift. Kosmorama udgives digitalt, og der er mulighed for at søge og læse i det omfattende bagkatalog online.
alle-kommende-forestillinger-210

Dagens film

/Cinemateket

Børnebiffen 5-7 år, oktober

22.10.2017Robotten Will-Bot er bange for alt! På hans planet sker der ingenting, men han patruljerer alligevel dag og nat. En dag lander der et rumskib, og ud kommer en kæmpe robot. Den ser ond og farlig ud...

'Valhalla' - med introduktion om nordisk mytologi ved Annette Lassen

22.10.2017Menneskebørnene Tjalfe og Røskva kommer ved et tilfælde med til Gudernes mægtige rige Valhalla. Her arbejder de som tjenere for tordenguden Thor. Thors ven, den listige gud Loke, har indgået et væd...

Børnebiffen 3-5 år, oktober

22.10.2017Rita og Krokodille skal på campingtur. Det er hyggeligt at ligge i et telt oppe på bjerget. Indtil det bliver mørkt. Månen kaster skygger af ulve og trolde på teltdugen. Rita tvinger Krokodille ud...

Danish on a Sunday: 'Italian for Beginners'

22.10.2017Alt fungerer i denne dogmefilm #12: Manuskriptet er elegant, multiplottet fungerer og skuespillerpræstationerne er i top. Den unge præst ankommer til byen, og snart møder han nogle ømme beboere på...

Frida

22.10.2017Historien om den mexicanske maler Frida Kahlo. En syg og forkrøblet kvinde formår at hæve sig over sine dårligdomme og ikke bare vinde den mand, hun vil have, men også at skabe stor kunst. Hun leve...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412