Filmuniversitetet

/Præsenteret i samarbejde med Filmmagasinet Ekko

I samarbejde med Filmmagasinet Ekko blænder vi i Filmuniversitetet op for to amerikanske evergreens: ’Brev fra en ukendt kvinde’ (Max Ophuls, 1948) og ’Skrappe Luke’ (Stuart Rosenberg, 1967).
Filmuniversitetet

Et vigtigt formål for et cinematek er at holde filmhistorien levende og ikke betragte den som en fast størrelse, men som en fortælling, der hele tiden må genopdages og omskrives. Under overskriften ‘Filmuniversitet’ præsenterer vi – i samarbejde med Filmmagasinet Ekko – filmhistoriske værker, der bliver introduceret af de to fremragende filmhistorie-formidlere Peter Schepelern og Peter Skovfoged Laursen.

I oktober og november præsenterer vi Paul Newman-perlen ’Skrappe Luke’ (1967) og Max Ophuls’ elegante kærligheds-drama ’Brev fra en ukendt kvinde’ (1948).

Peter Schepelern er tidligere lektor i filmvidenskab ved Københavns Universitet. Ud over artikler om mangfoldige emner har han skrevet og/eller redigeret blandt andet ‘Filmleksikon’ (1995/2010) og ‘Lars von Triers film. Tvang og befrielse’ (2000).

Peter Skovfoged Laursen er cand.mag. i filmvidenskab og underviser på Ørestad Gymnasium og er studieleder for film ved Folkeuniversitetet. Han har blandt andet skrevet artikler til tidsskriftet Kosmorama om Jan Svankmajer, Yasujiro Ozu og Hirokazu Kore-eda.

Jesper Andersen, programredaktør / Cinemateket

Filmuniversitetet: Skrappe Luke - med introduktion af Peter Schepelern

Filmuniversitetet: Skrappe Luke - med introduktion af Peter Schepelern
Introduktion ved Peter Schepelern.

Skrappe Luke

Skrappe Luke
Instruktør: Stuart Rosenberg
Paul Newman spiller med stort nærvær og gennemborende blå øjne Lucas “Cool Hand” Jackson, en mærkelig trodsig ung mand, der bliver sat bag tremmer for at have ødelagt nogle parkometre. Luke lægger sig ud med Gud og hver mand – ret bogstaveligt – og afviser den ensretning, der følger med indespærringen.

Filmen er fyldt med knaldgode replikker og mindeværdige scener, og flere one liners er gået over i filmhistorien, f.eks. Den knastørre: ”Hvad vi har her, er en manglende evne til at kommunikere”. Filmen er fyldt med knaldgode replikker og mindeværdige scener, og en del af dens charme skyldes de fabelagtige biroller. Her finder vi blandt andre en ung Dennis Hopper og den for nyligt afdøde americana-helt Harry Dean Stanton.
Medvirkende: Paul Newman, George Kennedy, JD Cannon
Originaltitel: Cool Hand Luke
USA, 1967
DCP, 126 min.
Engelsk dialog
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

lørdag 11.11.17, Kl. 16:00
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender

Filmuniversitetet: Brev fra en ukendt kvinde - med introduktion af Peter Skovfoged Laursen

Filmuniversitetet: Brev fra en ukendt kvinde - med introduktion af Peter Skovfoged Laursen
Introduktion ved Peter Skovfoged Laursen.

Brev fra en ukendt kvinde

Brev fra en ukendt kvinde
Instruktør: Max Ophuls
Af de mange film fra Hollywoods guldalder om redningsløs kærlighed er denne måske den mest bevægende. En romantisk historie (fortalt i flashbacks) om Lisa (Joan Fontaine), der i sin ungdom i Wien omkring 1900 bliver dybt forelsket i den talentfulde, lapsede koncertpianist Stefan. Flere år senere mødes parret igen og tilbringer en nat sammen. Lisa bliver gravid, men Stefan må rejse, da han skal spille på La Scala. Ophuls intuitive forståelse af kønsrollemønstrene i 1900-tallets vestlige samfund er betagende. ”En perfekt film ned til mindste detalje” skrev Adrian Martin i dagbladet The Age.
Medvirkende: Joan Fontaine, Louis Jourdan, Mady Christians, Marcel Journet
Originaltitel: Letter from an Unknown Woman
USA, 1948
DCP, 87 min.
Engelsk dialog
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

lørdag 25.11.17, Kl. 16:00
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
cinemateket.kino.dk

Cinemateket på kino.dk

BILLETBESTILLING. Vidste du, at du også kan bestille og købe dine billetter til Cinemateket via kino.dk, som repræsenterer over 40 danske biografer?
oenskefilm_lille

Ønskefilm i Cinemateket

Ønsk en filmperle til visning på det store lærred - eller flere! Klassikere, kultfilm eller oversete mester-værker. Vi håndplukker regelmæssigt fra listen af forslag.
alle-kommende-forestillinger-210

Dagens film

/Cinemateket

Børnebiffen 5-7 år, oktober

17.10.2017Robotten Will-Bot er bange for alt! På hans planet sker der ingenting, men han patruljerer alligevel dag og nat. En dag lander der et rumskib, og ud kommer en kæmpe robot. Den ser ond og farlig ud...

Børnebiffen 3-5 år, oktober

17.10.2017Rita og Krokodille skal på campingtur. Det er hyggeligt at ligge i et telt oppe på bjerget. Indtil det bliver mørkt. Månen kaster skygger af ulve og trolde på teltdugen. Rita tvinger Krokodille ud...

Coraline

17.10.2017Henry Selicks filmatisering af Neil Gaimans prisvindende fortælling byder på begavet og hæsblæsende underholdning. Pigen Coraline flytter med sine forældre ind i et mystisk gammelt hus. Forældrene...

Valhalla

17.10.2017Menneskebørnene Tjalfe og Røskva kommer ved et tilfælde med til Gudernes mægtige rige Valhalla. Her arbejder de som tjenere for tordenguden Thor. Thors ven, den listige gud Loke, har indgået et væd...

Good Time - Månedens film

17.10.2017'Good Time' er den mest toptunede og flabet underholdende thriller i årevis. Med 80'er look som en gammel Sidney Lumet-film og en forrygende Robert Pattinson som den godhjertede, men knap så klartt...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412