Danskere i Hollywood

/Nina van Pallandt og Otto Matiesen

Vi tager endnu engang med filmkritikerne Jacob Wendt og Christian Monggaard en tur til drømmenes Hollywood og præsenterer to film noirs med dansk islæt: ’The Maltese Falcon’ (1931) og ’Det lange farvel’ (1973).
Danskere i Hollywood

I bogen ’Drømmen om Hollywood’ (Informations Forlag, 2017) tegner Jacob Wendt Jensen og Christian Monggaard portrætter af instruktører og især skuespillere, der har taget springet til Hollywood med succes.

Spændet er stort: Fra stumfilmsæraen til serie-dynastiet. fra Karl Dane til Mads Mikkelsen.

Vi har bedt dem håndplukke og introducere et par af de interessante – naturligvis sammen med en film. Denne gang to film noirs.

Rasmus Brendstrup, programredaktør / Cinemateket

Danskere i Hollywood: 'Det lange farvel' og Nina van Pallandt

Danskere i Hollywood: 'Det lange farvel' og Nina van Pallandt
Berlingskes kritiker, og medforfatter til ’Drømmen om Hollywood’, Jacob Wendt Jensen introducerer filmen.

Det lange farvel

Det lange farvel
Instruktør: Robert Altman
Den guddommeligt smilende Nina van Pallandt (f. 1932) brød igennem som sangfugl i duoen Nina & Frederik og spillede bl.a. med i filmen ’Kærlighedens melodi’ (1959) med Louis Armstrong. Senere blev Nina van Pallandt elskerinde til den gifte forfatter Clifford Irving, der skrev en kontroversiel fup-biografi om milliardæren Howard Hughes. Det bragte uforvarende van Pallandt på forsiden af bl.a. Life Magazine.

Instruktøren Robert Altman opdagede hende og gav hende en drømmerolle som blond femme fatale i Raymond Chandler-filmatiseringen ’The Long Goodbye’. Philip Marlowe (Elliot Gould i lurvet 70’er-stil) bliver anklaget for et mord, han ikke har begået, og kommer i nærkontakt med blandt andre Eileen Wade (Pallandt) og hendes fordrukne forfattermand Roger Wade (Sterling Hayden).
Medvirkende: Elliott Gould, Nina Van Pallandt, Sterling Hayden, Mark Rydell, Henry Gibson
Originaltitel: The Long Goodbye
USA, 1973
35mm, 112 min.
Svenske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Danskere i Hollywood: 'The Maltese Falcon' og Otto Matiesen

Danskere i Hollywood: 'The Maltese Falcon' og Otto Matiesen
Introduktion ved Informations filmredaktør, og medforfatter til ’Drømmen om Hollywood’, Christian Monggaard.

The Maltese Falcon

The Maltese Falcon
Instruktør: Roy Del Ruth
”Jeg har kæmpet i Hollywood! Jeg har kæmpet med mænd af enhver nationalitet, med al menneskelighed i denne by, der kaldes de sønderrevne hjerters by.” Ordene kommer fra et interview med Otto Matiesen (1893-1932), afgivet inden han døde på tærsklen til sit gennembrud. Han havde netop fået en rolle i den stjernebesatte ’Grand Hotel’, angiveligt for næsen af Clark Gable, da han i 1932 kørte galt i sin bil og blev dræbt på stedet.

Forinden nåede han dog at spille med i den første filmatisering af Dashiell Hammett-romanen ’Ridderfalken’, som er langt mere seksuelt frimodig end John Hustons version ni år senere, hvor Hollywoods selvpålagte moralkodeks, The Hays Code, strammede: Sam Spade i skikkelse af Ricardo Cortez nedlægger flere kvinder end Humphrey Bogart – og mere åbenlyst. Otto Matiesen har birollen, som Peter Lorre senere spillede med bravur: Den mystiske Joel Cairo.
Medvirkende: Bebe Daniels, Ricardo Cortez, Dudley Digges, Otto Matthiesen
USA, 1931
DVD, 80 min.
Engelsk dialog
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

søndag 19.11.17, Kl. 14:00
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
post2

Nyheder fra Cinemateket

NYHEDSBREV. Vil du holde dig løbende opdateret med inspiration, nyheder og særlige tilbud, kan du tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.
kosmorama_kampagnebox290_gu

Kosmorama online

FILMFORSKNING. Det Danske Filminstitut står bag Danmarks ældste filmtidsskrift. Kosmorama udgives digitalt, og der er mulighed for at søge og læse i det omfattende bagkatalog online.
alle-kommende-forestillinger-210

Dagens film

/Cinemateket

Børnebiffen 5-7 år, oktober

21.10.2017Robotten Will-Bot er bange for alt! På hans planet sker der ingenting, men han patruljerer alligevel dag og nat. En dag lander der et rumskib, og ud kommer en kæmpe robot. Den ser ond og farlig ud...

Børnebiffen 3-5 år, oktober

21.10.2017Rita og Krokodille skal på campingtur. Det er hyggeligt at ligge i et telt oppe på bjerget. Indtil det bliver mørkt. Månen kaster skygger af ulve og trolde på teltdugen. Rita tvinger Krokodille ud...

At War for Love - med introduktion

21.10.2017Italiensk folkekomik kan godt have kulturhistorisk substans. ’Pif’ spiller en forelsket italiensk ungersvend i slut-1930’ernes New York. Han lader sig indrullere i hæren, så han under 2. verdenskri...

Good Time - Månedens film

21.10.2017'Good Time' er den mest toptunede og flabet underholdende thriller i årevis. Med 80'er look som en gammel Sidney Lumet-film og en forrygende Robert Pattinson som den godhjertede, men knap så klartt...

The Mafia Only Kills in Summer - med introduktion

21.10.2017Mafiafilm med smil i øjenkrogen. Tv-satirikeren Pierfrancesco Diliberto (i folkemunde kaldet 'Pif') debuterer med bravur - som hovedrolleindehaver og instruktør - i denne præcise skildring af Sicil...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412