Lone Hertz

/F. 1939

Skuespiller. Født 23/4 1939. Mor til skuespiller Steen Stig Lommer (f. 1960), som hun fik med teaterdirektør Stig Lommer. 1962-75 var hun gift med skuespiller Axel Strøbye med hvem hun fik to børn. Storesøster til skuespiller Helle Hertz.

Begyndte karrieren som 'Lommer-pige' på ABC-Teatret, hvor hun var ansat i perioden 1956-61. Videreuddannede sig på Privatteatrenes elevskole 1960-61. Omfattende scenekarriere med store roller og engagementer på en lang række teatre, bl.a. ved Aveny-teatret 1961-65 og Det kgl. Teater 1968-73.

Har ved siden af den kunstneriske karriere været direktør for Bristol Teatret 1980-82, Aveny Teatret 1982-84 (begge steder sammen med Malene Schwartz) og rektor for Statens Teaterskole 1984-90. I de senere år har hun turneret med foredrag om bl.a. livskvalitet og tro og har engageret sig i humanitære projekter.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Lone Hertz startede sin filmkarriere som rundkindet barneskuespiller, og det lille- og ung-pigede har også været noget nær hendes varemærke i de fleste af hendes film som voksen. Selv efter at hun i 1960'erne blev anerkendt som et stort dramatisk talent såvel på scenen som i enkelte film, fik hun fortsat overvejende roller som pigen med smilehuller, hvepsetalje og et fnis konstant på spring under overfladen.

Hun er 11 år gammel, da hun spiller et af Berthe Qvistgaards børn i "Hold fingrene fra mor" og fortsættelsen "Vores fjerde far" (begge 1951) - og hun agerer med en forbilledlig naturlig snusfornuft, som er med til at give de to film (der i stemning foregriber "Far til fire" (1953)) en elegant lethed. Og i 1952 har hun endnu en barnerolle som københavnsk pige på bondegårdsferie i "Ta' Pelle med".

Efter en pause på fem år er hun en vrængende, fræk, tyggegummignaskende teenager i det moraliserende ungdomsdrama "Bundfald" (1958). Som én af det slæng af københavnske rødder, der fører Ib Mossin ud på kriminalitetens skråplan, har hun få replikker, men til gengæld masser af rebelsk attitude. En præcis, professionel præstation. Mere genkendelig er hun som Vivi Baks frække, lystigt rapmundede lillesøster i "Pigen i søgelyset" (1959), en tidstypisk moraliseren over reklame- og medieverdenens korruption. Også et særdeles sikkert tegnet portræt.

På flere måder fungerer disse tidlige præstationer bedre end de fleste af hendes senere, hvor hun er mere kunstig end kær. Det skrappe klæder hendes filmtalent langt bedre end det indsmigrende.

I den skamløst ugebladsromantiske - og set med de briller ganske vellykkede - "Landsbylægen" (1961) spiller hun den unge pige, der trods landsbylægen Ebbe Langbergs formaninger får en hemmelig abort.

Efter nogle småroller - bl. a. som Ove Sprogøes forestående brud i "Sømænd og svigermødre" (1962) og Axel Strøbyes kæreste i "Bussen" (1963) - får hun sin hidtil største rolle i den underholdende operettefilm "Frøken Nitouche" (1963). Som kloster-eleven, der med Dirch Passers hjælp får lov til at synge på teateret, er hendes fnisende koketteri i høj grad en smagssag, men humøret er højt, yndig ser hun ud, og filmen er en af hendes mest elskede. Sangstemmen leverer hun dog ikke selv - den tilhører Katy Bødtger.

Med Herman Bang-filmatiseringen "Tine" (1964) trænger hun for første gang igennem på lærredet i det seriøse rollefag. Filmen - om en ung pige der forelsker sig i en dansk soldat under krigen i 1864 - er tung og dyster, men Lone Hertz illuderer og rammer smerten i sin figur.

I Astrid Henning-Jensens "Utro" (1966) bliver hendes begrænsning som filmskuespillerinde - manglen på spontanitet - derimod et handicap, fordi hun netop skal betage Ebbe Rodes langt ældre mand med sin unge moderne umiddelbarhed.

Hun spiller en hovedrolle i den overvejende svenske "Dr. Glas" (1968), og ind imellem disse to sværvægtere viser hun mere krukkeri end charme i folkekomedier som "Landmandsliv" (1965) og "Tre mand frem for en trold" (1967). Hun er selvspejlende kvinde mellem to mænd (Axel Strøbye og Sven-Bertil Taube) i Astrid Henning-Jensens "Mig og dig" (1969), et flop, og derfra går turen til folkekomedien med den tyndbenede "Nøglen til Paradis" (1970) og den blødt erotiske "Takt og tone i himmelsengen" (1972). Sidstnævnte er ikke hendes genre.

Hun har en lille rolle som overspillet tyskerpige i Edward Flemings besættelsesfilm "Den korte sommer" (1976). Hvorefter hun får stor anerkendelse for sin dokumentarfilm om sin handicappede søn, "Tomas - et barn du ikke kan nå" (1980). Filmen indbragte hende en tredje Bodil - denne gang som instruktør.

Siden har hun kun medvirket i to film. Hun ser ud til at befinde sig skidt i den romantiske komedie "Når engle elsker" (1985), forståeligt nok i betragtning af det tynde materiale. Og som mor til en besværlig teenagepige i "Bella, min Bella" (1996) kan hun ikke stille meget op mod filmens ufrivilligt komiske forlorenhed. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Ditte & Louise - Sæson 2 2016 Judith Tv-serie
Min søsters børn og guldgraverne 2015 Anna DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Forstanderinde Klara Madsen Tv-serie
Bella min Bella 1996 Maj DK/Spillefilm
Trods alt 1990 Speaker DK/Dokumentarfilm
Når engle elsker 1985 Fabrikantens kone DK/Spillefilm
Tomas - et barn du ikke kan nå 1980 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Den korte sommer 1976 "Sjappergassen" DK/Spillefilm
Mafiaen - det er osse mig 1974 Olferts pige DK/Spillefilm
Erasmus Montanus 1973 Lisbed Tv-film
Takt og tone i himmelsengen 1972 Kriminalassistent Marie Hansen DK/Spillefilm
Joan 1972 Joan Tv-film
Hurra for de blå husarer 1970 Charlotte, oberstens datter DK/Spillefilm
Nøglen til Paradis 1970 Gaby DK/Spillefilm
Frøken Rosita - Blomsternes sprog 1970 Frøken Rosita Tv-film
Mig og dig 1969 Maj, designer DK/Spillefilm
Aprilsnarrene 1969 Medvirkende Tv-film
Dr. Glas 1968 Helga DK/Spillefilm
Dyrlægens plejebørn 1968 Kirsten DK/Spillefilm
Tre mand frem for en trold 1967 Vilhelmina DK/Spillefilm
Utro 1966 Medvirkende DK/Spillefilm
Landmandsliv 1965 Marie Møller DK/Spillefilm
Tine 1964 Tine Bølling DK/Spillefilm
Sommer i Tyrol 1964 Clara DK/Spillefilm
Slottet 1964 Marianne Falke DK/Spillefilm
Selvmordsskolen 1964 Pigen i parken DK/Spillefilm
Et fjernsynsmareridt 1964 Medvirkende Tv-film
Frøken Nitouche 1963 Charlotte Borg, klosterskole-elev DK/Spillefilm
Bussen 1963 Helga DK/Spillefilm
Sikke'n familie 1963 Victoria, Stokes datter DK/Spillefilm
Vi har det jo dejligt 1963 Thorsens datter DK/Spillefilm
Skyggen af en helt 1963 Minnie Powell Tv-film
Det tossede paradis 1962 Grethe DK/Spillefilm
Enetime 1962 Medvirkende Tv-film
Oskar 1962 Vibeke, Bangs datter DK/Spillefilm
Sømænd og svigermødre 1962 Bitten, Peters tilkomne DK/Spillefilm
Den kære familie 1962 Karen, tjenestepige DK/Spillefilm
Alle I unge elskende 1962 Connie Ravliss Tv-film
Recensenten og dyret 1962 Rose Tv-film
Stuepigerne 1962 Medvirkende Tv-film
Nytårsspil 1962 1962 Medvirkende Tv-film
Landsbylægen 1961 Perle DK/Spillefilm
To skøre ho'der 1961 Annette DK/Spillefilm
Løgnhalsen 1961 Phoenicium Tv-film
Pigen i søgelyset 1959 Yvonne DK/Spillefilm
Bundfald 1957 Rita DK/Spillefilm
Ta' Pelle med 1952 Fru Bergs ældste datter DK/Spillefilm
Hold fingrene fra mor 1951 Dorte, Lulus datter DK/Spillefilm
Vores fjerde Far 1951 Dorte, Lulus datter DK/Spillefilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412