En giftsprøjte, der sprøjter moralsk fordærv ind i sagesløse borgere. Trash, sleaze, skamløs underholdning. Kært barn har mange navne, og det gælder især den såkaldte ‘filmfarsi’, samlebetegnelsen…
En giftsprøjte, der sprøjter moralsk fordærv ind i sagesløse borgere. Trash, sleaze, skamløs underholdning. Kært barn har mange navne, og det gælder især den såkaldte ‘filmfarsi’, samlebetegnelsen for de underholdningsfilm, der dominerede iransk film i shah-æraen fra 1953 (begyndende med det CIA-støttede kup mod den folkevalgte præsident Mossadeq) frem til revolutionen i 1979. Filmene blev – fyldt med dans, sex og vold, som de var – naturligt nok forbudt ved den islamiske republiks dannelse, og sandt at sige er det ikke noget stort tab, for filmene var (med undtagelser) jammerlige.
Men, men, men. Den London-bosatte filmhistoriker Ehsan Khoshbakht har nu taget en for holdet og gennemtrawlet i hundredevis af de filmfarsi, der har overlevet udrensningen, samlet de mest sigende, syrede og signifikante sekvenser og kommenteret dem med vid og bid. Det er der kommet en øjenåbnende, underholdende, bizar og lærerig dokumentar ud af.
Filmen havde sin verdenspremiere i Cinematekets serie ‘Irans glemte kulturhistorie 1960-90’ i 2016, men er nu klar i en strammere, opdateret udgave.
Instruktør: Ehsan Khoshbakht
Iran, 2016
DCP, 87 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år