Cinematekets program august og september

Cinematekets sensommerprogram er på gaden med en stribe gode filmtilbud og events. Vi zoomer ind på biografaktuelle Tarantino, dykker ned i det politisk ukorrekte og fejrer Afghanistans 100 års fødselsdag. Derudover zombiefilm, syriske dokumentarperler, musikfilmsfestival, Tolkien temaaften – samt meget mere, du ikke vil gå glip af.

Serier 

Tarantino vs. Filmhistorien – kærlig hyldest eller tyveri ved højlys nat?
Quentin Tarantino er brandvarm med sin biografaktuelle ’Once Upon a Time in Hollywood’. Den populære filmmager er kendt for at nyfortolke, mens han kopierer – men er det egentlig kærlig hyldest eller tyveri ved højlys nat? Med Filmnørdens Hjørne som guide parrer vi Tarantinos værker med de filmhistoriske inspirationskilder, han trækker på. 
Tarantino vs. Filmhistorien – kærlig hyldest eller tyveri ved højlys nat? (14 film og 5 events) 1. aug – 28. sep.

Det politisk ukorrekte – præsenteret af Cinemateket og Danmark På Film
Cinemateket har i samarbejde med Danmark På Film gravet ned i den danske filmarv, og det er væltet frem med bl.a. race- og kønsstereotyper og etnocentriske repræsentationer af ’udanskere’. For sådan talte man, sådan fortalte man historier, og sådan lokkede man folk i biografen. I sensommeren sætter vi de politisk ukorrekte film til debat med fokus på sociale medier, kvindesyn og meget mere. 
Det politisk ukorrekte – præsenteret af Cinemateket og Danmark På Film (11 film og 8 events) 5. aug – 29. sep.

Zombiefilm – de levende døde
I sensommeren overtager zombierne Cinemateket. Glæd dig til en vaskeægte zombiekavalkade, når vi viser 11 grufulde zombiefilm. Lige fra de helt tidlige zombiefilm som Jacques Torneurs’ (bemærk desuden programmets Torneur-serie) ’I Walked With a Zombie’ (1943) til Bo Mikkelsens noget senere ’Sorgenfri (2016). Vi garanterer, at det bliver dødsens uhyggeligt. 
Zombiefilm – de levende døde (11 film og 1 event) 2. aug – 26. sep. 

Andrej Tarkovskij – elementernes urolige rasen
Den russiske instruktør Andrej Tarkovskij (1932-86) er berømt og af mange elsket for sine indadvendte film, der mest af alt udgør rejser ind i en verden af erkendelse og selvransagelse. Tarkovskijs mageløse visuelle universer kan bedst sammenlignes med menneskets drømme. Vi hylder mesteren og viser alle hans store spillefilm. 
Andrej Tarkovskij – elementernes urolige rasen (7 film og 5 events) 2. aug – 25. sep. 

Marguerite Duras – sprog og hukommelse
Den franske forfatter Marguerite Duras er af mange kendt for sine litterære værker, hvor langt fra alle kender hendes filmiske virke. Oplev hvordan Duras væver billeder, tekster og lyd sammen, når vi viser hele seks film skrevet og instrueret af Duras. Udvalgte film i serien er med introduktion ved bl.a. litteraturkritiker Lillian Munk Rösing og den 28. september vil der være bogreception for en ny Duras-oversættelse fra Forlaget Arena. 
Marguerite Duras – sprog og hukommelse (6 film og 4 events) 7. aug – 30. sep. 

Flere serier 
Læs om alle 13 serier i Cinemateket i august-september.

Festivaler

Afghansk Filmfestival: 17. – 31. august
Afghanistan fylder 100 år i august, og i samarbejde med en lang række eksperter og organisationer ser Cinemateket tilbage på århundredet, der gik – på kunst, kultur og historie. Afghansk Filmfestival er meget mere end film. Undervejs byder vi nemlig på billige eller gratis foredrag samt fotoudstilling og afghansk street food i Asta Bar. 
Afghansk Filmfestival – 100 års kulturhistorie (10 film og events) 17. – 31. aug.

Syrian Doc Days: 4. – 8. september 
I samarbejde med nonprofitorganisationen Finjan inviterer Cinemateket til Syrian Doc Days. Bliv meget klogere på situationen i Syrien, når dokumentarfilmsfestivalen tager os med helt tæt på de mennesker, der lever i det krigshærgede område.  Mød instruktører og producenter bag filmene, og kom til foredrag, debatter, koncerter og digtoplæsninger med bl.a. kunstnere fra Syrien.
Syrian Doc Days – dokumentarfilm, debat og gæster (7 film og events) 4. – 8. sep.  

Musikfilm Festivalen 13. – 22. september
Glæd dig til 11 dage med 33 film og 110% lyd, når Cinemateket inviterer til den 7. udgave af Musikfilm Festivalen. Vi byder velkommen til et sonisk styrtebad med swingende klassikere, svajende danmarkspremierer, smukke optagelser fra arkiverne – og fest og fordybelse i alle tonearter. Festivalen skydes i gang fredag den 13. september med ’Oasis: Live from Manchester’ på fire lærreder på én gang. Der er fri entré denne aften.
Musikfilm Festivalen – 11 dage, 33 film, 110% lyd (33 film og 16 events) 13. – 22. sep.

Flere festivaler
Læs om alle 4 festivaler i Cinemateket i august-september. 

Events

Kunstklubben: Van Gogh introduceret af Trine Ross
Kunstklubben sætter spot på toneangivende kunstnere, og denne gang er den martrede maler Vincent van Gogh i centrum. Se den Oscar-nominerede Willem Dafoe portrættere van Gogh i den intense ’Van Gogh – ved evighedens port’ – introduceret af forfatter og anmelder Trine Ross.
Kunstklubben: Van Gogh introduceret af trine Ross 3. september kl. 20:45. 

Tolkien Temaaften
I anledning af premieren på ’Tolkien’ dedikerer vi en tema-aften til Tolkiens inspirationskilder. Se ’JRR – Designer of World’ og ’Narnia – Løven, heksen og garderobeskabet’ – begge introduceret af forfatter Jakob Levinsen. Hobbit-middag tilbydes undervejs. 
Tolkien temaaften, del I: Tolkien og sprogvidenskab 3. september kl. 17:00. 
Tolkien-aften, del II: C.S Lewis og første verdenskrig 3. september kl. 17:00.

Edible Cinema – se film med alle sanser
Cinemateket inviterer til en unik sanseoplevelse, når vi i samarbejde med det London-baserede initiativ Edible Cinema skaber den ultimative kobling mellem mad og film. Vi viser ’Ondskabens øjne’, og konceptet er simpelt – til filmen er udviklet en helt særlig menu. Glæd dig til at blive guidet gennem en menu i canapé-størrelse og nøje afstemte minicocktails, der passer til bestemte scener i filmen. OBS! Man skal være over 18 år for at deltage. 
Edible Cinema – se film med alle sanser 10. – 12. september. 

Film & Litteratur: Boccaccios ‘Dekameron’
Trods næsten 700 år på bagen formår Giovanni Boccaccios ’Dekameron’ at holde sig evigt ung. I anledning af den seneste nyoversættelse af den berømte novellesamling inviterer vi den 25. september på filmvisning efterfulgt af Boccaccio-bar i samarbejde med Forlaget Hoff & Poulsen. Vi viser filmen ’Wondrous Boccaccio’, der aldrig tidligere er vist i Danmark.  
Film & Litteratur: Boccaccios ‘Dekameron’ 25. september kl. 16.30.

Flere events
Læs mere om de mere end 80 forskellige særarrangementer i Cinemateket i august-september. 

Månedens Film

Månedens Film i august: ’Mrs. Hyde’
'Mrs. Hyde' er noget så kulørt som en pastelfarvet, sorthumoristisk og dybt foruroligende horror-komedie om noget så nede på jorden som en genert fysiklærers hverdag på et fransk gymnasium. Isabelle Huppert indtager hovedrollen som Madame Géquil, og en stormfuld aften rammes hun af et lynnedslag. Géquil bliver som en helt ny person, men når månen er fuld, er alting anerledes. 
Bemærk, at vi også hylder Huppert med en retrospektiv af nogle af hendes allerbedste præstationer.
’Mrs. Hyde’ 15. – 24. aug. 

Månedens Film i september: ’Letters from Masanjia’
Små ting kan forandre verden. Som fx en moderne flaskepost, der rejser 8.000 kilometer fra Kina til Oregon, USA. I en kasse med Halloween-pynt finder en amerikansk husmor en kinesisk SOS-besked. Hun deler historien med en lokal avis, hvorefter den går viralt og rammer avisredaktioner verden over – og det udløser en kæderække af forandringer.
’Letters from Masanjia’ 12. – 21. sep. 

Børne- og familiefilm

BUSTER Børnefilmfestival: 23. sep. – 6. okt.
Danmarks bedste børnefilmfestival BUSTER løber fra de voksne – og det er med Cinemateket som festivalcentrum. Årets program fokuserer på klima, fællesskab og identitet, og du kan glæde dig til mere end 50 filmvisninger henvendt til skoler, børnehaver, børn, unge og barnlige sjæle. Der vil være eventyr, animation og meget mere på menuen. 
BUSTER Børnefilmsfestival: 23. sep. – 6. okt. 

Børnebiffen – kvalitetsfilm for de mindste
Børnebiffen viser kvalitetsfilm for de 3-7-årige filmelskere, og i sensommeren kan du glæde dig til at opdage hvad kakerlakker, korsedderkopper og krokodiller egentlig har tilfælles med en løve, der løbetræner og to rumvæsner, der samler skrald. Desuden viser vi ’Linnea i malerens hus’ med efterfølgende tegneværksted. Husk Børnebiffen er gratis for alle gæster i hverdage, og i weekender og ferier får billetter til 30 kr. 
Børnebiffen – for de mindste hver onsdag til fredag kl. 10.00 og 11.00 samt lørdag og søndag kl. 11.15 og 12.30.

 

Læs mere om Cinemateket i august og september på cinemateket.dk 

Tid: marts-april 2019
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.