Cinemateket i februar

PROGRAM. I februar kan du komme til John le Carré-premiere, opleve udvalgte europæiske favoritter og nyde dokumentar-maestro Errol Morris' bedste film. Desuden fortsætter vores store Orson Welles-kavalkade, og så er der Bjarne Reuter-klassikere i vinterferien - samt en masse spændende særarrangementer!

SERIER

Orson Welles II – europæisk eksil

Den amerikanske vidunderdreng Orson Welles slog sig i slutningen af 1940’erne ned i Europa, hvor han med besvær fik finansieret Shakespeare-filmen ’Othello’ (1952). I slutningen af 1950’erne vendte han kortvarigt tilbage til Hollywood med den stilistisk virtuose kriminalfilm ’Politiets blinde øje’. Welles’ øvrige film blev herefter til i Europa på minimale budgetter. Vi viser blandt andet filmatiseringen af Kafkas klaustrofobiske ’Processen’, ’Den udødelige historie’, baseret på en novelle af Welles’ yndlingsforfatter, Karen Blixen, og essay-filmen ’F for fup’. I anden del af vores store Welles-serie kan man desuden se de BBC-producerede dokumentarfilm ’The Orson Welles Story’ og ’Shadowing the Third Man’, der indeholder spændende interviews med mesteren selv.

Serien (9 titler) vises den 1. – 26. februar.

John le Carré – spionen, der lærte fra sig

Den efterhånden 80-årige John le Carré har for længst indrømmet, at han var ansat af det engelske efterretningsvæsen i sine unge år, selvom han ikke vil afsløre detaljerne. Og det har han så måske alligevel gjort, for han er manden bag nogle af de bedste spionromaner nogensinde – tænk bare på ’Spionen, der kom ind fra kulden’. Sjældent er spionverdenen blevet beskrevet mere kynisk og uglamourøst. Foruden en eksklusiv premiere på Tomas Alfredsons ’Dame, Konge, Es, Spion’ – onsdag den 15. februar kl. 20.00 – viser vi seks centrale filmatiseringer af Carrés romaner. (Læs desuden om vores store Carré-temadag den 19. februar under ’Særarrangementer’ nedenfor).

Serien (otte titler) vises hele februar.

Europæisk film – nationale favoritter

I anledning af det danske EU-formandskab i 2012 sætter vi fokus på den efterhånden store europæiske filmfamilie. Vi har for en stund overgivet os til smagsdommervældet og viser ni håndplukkede værker, alle udpeget som de bedste nogensinde af kritiker- eller branche-paneler i deres hjemlande. Udvalget rummer således nationalt anerkendte film, der aldrig før har været vist herhjemme, blandet med kanoniserede klassikere. Serien er støttet af Det danske EU-formandskab 2012.

Serien (10 titler) vises hele februar.

Errol Morris – dokumentarfilmens frontkæmper

Dokumentarfilm oplever en storhedstid. Mød en af genrens moderne frontkæmpere, amerikaneren Errol Morris, som er kendt for sine tålmodige og grundige skildringer og fine sans for billedkomposition. Morris har en baggrund som filosof og privatdetektiv, hvilket uden tvivl er en af forklaringerne på hans evne til at sætte fokus på usædvanlige karakterer og eksistentielle konflikter. Morris dykker ned bag den store amerikanske fortælling og tegner skæve portrætter af stjernevidenskabsfolk, krigsstrateger og skønhedsdronninger. Se fem af Morris’ mest markante udspil – bl.a. det dramadokumentariske hovedværk ’The Thin Blue Line’ og hans allernyeste film ’Tabloid’, der er Månedens dokumentar.

Serien (6 titler) vises hele februar.

5 x Bjarne Reuter – børne- og ungdomsklassikere i vinterferien

Bjarne Reuter er en institution i dansk litteratur – både for børn, unge og voksne. Der er ikke den publikums- eller boghandler-pris, han ikke har vundet, og siden 1999 har han konstant været den mest udlånte danske forfatter på bibliotekerne. Flere af hans bøger er omsat til levende billeder – faktisk er det blevet til hele 12 spillefilm og 5 tv-film og -serier. Centralt står de hverdagsrealistiske fortællinger, hvor Vanløse og Brønshøj udgør et fuldgyldigt univers komplet med tidstypiske detaljer, helte, skurke og jordnær magi. Vi viser fem klassikere i både uge 7 og uge 8, da mange skolebørn har forskudt vinterferie.

Serien (5 titler) vises 11.-26. februar.

Særarrangementer

Fashion in Film – ’Revyernes revy’ restaureret

Fashion in Film-festivalen sætter fokus på kærlighedsforholdet mellem mode og film. I år eksemplificeret ved den tidlige, herligt campet-flamboyante ’Revyernes revy’. Filmen er netop, hvad titlen lover! Sjældent er Paris’ glamour eller 1920’ernes tidsånd blevet indfanget med så megen dekadent begejstring som her: En parade af forførende cancan-ben, minishorts, badedragter og kropsnære hatte. Ti års restaureringsarbejde ligger bag den nye kopi – billederne er knivskarpe. Montmartres lysskilte fremtræder med forskellige farver, og der er fuldt blæs på Taranta-Babus nyindspillede big band-score og Josephine Bakers dans.

Onsdag den 1. februar kl. 19.15, søndag den 5. februar kl. 19.00 og onsdag den 8. februar kl. 21.30.

’Klubbhus’ – eksperimentalmusik og avantgardefilm

Cinemateket byder i samarbejde med pladeselskabet ILK velkommen til premiere på en usædvanlig hybrid mellem film, musikvideo og performance. Tag Nils Malmros’ 1950’er-univers. Tilsæt noget borgerskabssatire i Buñuels ånd. Og slip herefter et hypermusikalsk særlinge-kollektiv fra Sverige, Norge og Danmark løs inden for den ramme – bevæbnet med jazzens og rockens instrumenter foruden rød saft, krystalservice og glaskugler – så har man en idé om ensemblet Sekten og værket ’Klubbhus’. Bag filmens lige så legesyge billedside står instruktør Sofie Tønsberg. Efter filmen kan man erhverve sig et eksemplar af den nytrykte dvd signeret af bandet.

Torsdag den 2. februar kl. 20.00.

Dickens 200 år: ’Store forventninger’ med levende musik

I anledning af Charles Dickens’ 200-års fødselsdag præsenterer vi A.W. Sandbergs filmatisering af ’Store forventninger’. A.W. Sandbergs fire Dickens-filmatiseringer fra første halvdel af 1920’erne er et af de berømteste kapitler i dansk filmhistorie. Filmene fremkom i en tid, hvor dansk film var sakket agterud på verdensmarkedet. Som reaktion satsede Nordisk Film på store budgetter for de fire film i et forsøg på at genvinde noget af det tabte. Scenografen Carlo Jacobsen genopbyggede på imponerende vis hele gader i Dickens’ London på Nordisk Film i Valby. Filmen er ledsaget af levende klavermusik ved Ronen Thalmay.

Onsdag den 8. februar kl. 19.00.

Danish on a Sunday – danske hit med engelske undertekster

Cinemateket prøver at efterkomme stor efterspørgsel fra udlændinge i Danmark, der gerne vil se danske film med engelske undertekster. Under overskriften ’Danish on a Sunday’ viser vi den 2. og 4. søndag i hver måned en ny eller ældre dansk filmperle. Og ’Danish’ har en dobbelt betydning – inden hver film byder restaurant SULT på kaffe med wienerbrød til blot 40 kr. Læs mere på cinemateket.dk/danish. Filmene indgår også i Det Danske Filminstituts Blu-Ray-udgivelse af danske film, dfi.dk/eu2012.

Søndag den 12. februar kl. 14.00: Hævnen (’In a Better World’, Susanne Bier 2010)
Søndag den 26. februar kl. 14.00: ’Europa’ (Lars von Trier, 1991)

Funny Bones – ’Olsen Bandens sidste bedrifter’

Egon, Keld, Benny, Yvonne og Børge er så danske som rødgrød med fløde, men det ændrer ikke ved, at Olsen-bandens univers havde internationalt format. ’Olsen-Bandens sidste bedrifter’ er nummer seks i rækken, og Morten Pill placerer i Gyldendals Danske Filmguide filmen blandt seriens bedste. Filmen bugner af smågeniale øjeblikke af fysisk komik, og kastede en Bodil af sig til Ove Sprogøe som årets bedste skuespiller.

Onsdag den 15. februar kl. 19.15.

Soirée filles – cocktails, tapas og sexbomben Rita Hayworth

Torsdag den 16. februar blænder vi op for en eksklusiv pigeaften. Vi viser Orson Welles’ noir-thriller ’Kvinden fra Shanghai’ med sexbomben Rita Hayworth og Welles selv i hovedrollerne. Kl. 17.00 er der en særlig tapas-menu og en cocktail blandet over filmens tema i Asta Bar, og kl. 18.00 starter filmen i vores Asta-biograf. Samlet pris 200 kr.

Torsdag den 16. februar kl. 17.00.

Psych-Out! – double-up retro-rædsel fra John Carpenter

I ’Psych-Out’-biffen kan man den 16. februar opleve hele to af John Carpenters horror-klassikere. ’Maskernes nat’ (‘Halloween’, 1978) støbte det fundament, som alle senere ’slasher’-film er bygget på. Det er Halloween, og liderlige teenagere bliver snart myrdet på stribe. I 1980 fulgte Carpenter sit gennembrud op med den simple, men ikke mindre skræmmende ’Tågen’. Imellem filmene snurrer psykedeliske vinyler på rejsegrammofonen i Asta Bar, og der kan købes kolde øller for kolde kontanter.

Torsdag den 16. februar kl. 20.00.

Le Carré-temadag – spionserie og britisk buffet

Tv-historiens måske allerbedste spionserie vist i fuld længde – afbrudt af te, scones og britisk middagsbuffet i Restaurant SULT. Kom til britisk temadag søndag den 19. februar fra kl. 14:00. ’Hovedretten’ er ’Muldvarpen’, en af BBC’s største serietriumfer, der på DR blev vist i syv afsnit under titlen ’Spionen, der kom ind i kredsen’. Alec Guinness er næppe set bedre end i rollen som spionen George Smiley, der kaldes ind fra sit ufrivillige otium for at afsløre en muldvarp i den britiske efterretningstjeneste. Prisen for hele arrangementet 350 kr. (300 kr. for medlemmer).

Søndag den 19. februar kl. 14.00.

Gøg & Gokke-galla – vi fejrer det umage komikerpar!

Cinemateket fejrer, i selskab med diverse Gøg & Gokke-selskaber, runde Oliver Hardys fødselsdag. Vi blænder op for filmhistoriens mest populære komikerpar i to perler. Stumfilmen ’Sikke et hus’, der er Gøg & Gokkes udødelige skæbnesymfoni for brædder, hammer og søm, akkompagneres af kapelmester Lars Fjeldmose. Desuden vises en af ’drengenes’ bedste talefilm – ’2 x tvillinger’. Filmene indledes af Ulrich Breuning og aftenen afsluttes med et glas i Asta bar.

Torsdag den 23. februar kl. 19.00.

Friday Late Night – Bob Dylan ifølge Scorsese

Hele historien om fænomenet Dylan rulles ud i Martin Scorseses dokumentariske bedrift ’No Direction Home’ fra 2005. Filmen er af Rolling Stone Magazine blevet beskrevet som "den ultimative rock’n’roll-odyssé; den sande historie om, hvordan Bob Dylan transformerede sig selv og sangskrivning under det sociale oprør i 1960’ernes USA.” På grund af filmens fuldfede længde starter Friday Late Night denne gang allerede kl. 19, hvor Asta Bar åbner for happy hour, som varer lige indtil filmen sættes i gang kl. 20.30. Der er liflige tunes på anlægget, og det er tilladt at proviantere under visningen.

Fredag den 24. februar kl. 20.30. Med happy hour-bar fra kl. 19.00.

V for Vendetta – Uffe Elbæk introducerer sin yndlingsfilm

Den 25. februar introducerer kulturminister Uffe Elbæk (R) ’V for Vendetta’. Uffe Elbæk har filmen som sin yndlingsfilm, og har i Politiken rost både dens visualitet og dens budskab om at gøre op med undertrykkelse. ”Filmen er så stærk, at folk har taget den fra fiktionen med ud i virkelighedens verden,” har kulturministeren sagt med reference til de gummi-masker fra ’V for Vendetta’, som aktivist-bevægelsen Occupy Wall Street har taget i brug. Der er smæk for skillingen i filmens velkoreograferede scener, men rå action overdøver aldrig historien med dens spidsfindige dialog, knivskarpe, malende billeder og eminente cast.

Lørdag den 25. februar kl. 16.45.

Oscar Shorts – oplev årets Oscar-vinder før alle andre

Oplev en Oscar-vinder allerede inden den er udpeget. Cinemateket viser hele kuldet af nominerede kortfilm i henholdsvis animations- og live action-kategorien – to programmer à cirka halvanden time – dagen før den officielle prisuddeling. Der er garanti for tårnhøj production value og skarp historiefortælling – netop kvaliteter, som Oscarkomitéen traditionelt vægter højt. Hvert program byder på fem film fra forskellige verdenshjørner. De nominerede titler er ikke offentliggjort i skrivende stund, men de kan læses på cinemateket.dk og oscar.go.com.

Lørdag den 25. februar kl. 14.00 og onsdag den 29. februar kl. 16.30: Oscar-shorts I: Live Action.
Lørdag den 25. kl. 16.30 og onsdag den 29. februar kl. 19.00: Oscar-shorts II: Animation.

Gratis snigpremiere på Michael Manns nye HBO-serie ’Luck’

Med ‘Luck’ vender Mann tilbage til den tv-skærm, han i 80’erne bemægtigede sig med den nyskabende ’Miami Vice’-serie. ’Luck’ følger travsportsmiljøet: Gamblerne, bookmakerne, bagmændene, jockeyerne, trænerne, fodfolket. Fortællingen tager sin begyndelse, da hustleren ’Ace’ Bernstein (Dustin Hoffman) løslades efter tre års fængselsophold og søger hævn over de mennesker, der fik ham i fedtefadet. CANAL+ har dansk premiere på ’Luck’ i marts, men vi giver hermed muligheden for en eksklusiv snigpremiere på det store lærred. Bo Green Jensen vil introducere seriens to første afsnit - det første instrueret af Michael Mann selv. Fri entré!

Tirsdag den 28. februar kl. 19.00.

Månedens film: Bellflower

’Bellflower’ er amerikansk independent på den rigtige måde – en original, kantet og sært elskelig fortælling, der med sin blanding af følsomme passager og pludselige voldseksplosioner kan lede tankerne hen på ’Drive’. Filmen fik premiere på sidste års Sundance-festival og fine ord med på vejen fra de amerikanske kritikere, der har draget paralleller til tidlig Scorsese, Malick og Tarantino. ’Bellflower’ er meget præcist blevet karakteriseret som ”en af de stærkeste og mest stilbevidste gennemlysninger af idiotien og forvirringen hos unge mænd siden ’Fight Club’.” Som altid har medlemmer gratis adgang til første visning af Månedens film.

Månedens film vises den 16.-26. februar kl. 19.15.

Månedens dokumentar: Tabloid

’Tabloid’ er dokumentarfilm-maestro Errol Morris’ særdeles underholdende og nuancerede portræt af den tidligere Miss Wyoming, Joyce McKinney, der i 1977 fandt sin drømmeprins, mormonmissionæren Kirk Andersen. Kirk blev imidlertid sendt til England og forsvandt sporløst. Joyce opsporede ham i Surrey, og hvad der herefter skete blev genstand for en ophedet debat: Ifølge Joyce var der tale om en hed romantisk genforening. Kirk og The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints hævdede derimod, at Kirk var blevet kidnappet med våbenmagt, bundet til en seng og tvunget til S/M-sex med Joyce. Via interviews med Joyce og de to journalister, der i sin tid skrev om Joyce og Kirk, opruller Morris den farverige sag i et nytænkende billedsprog.

Månedens dokumentar vises den 2.-8. februar kl. 19:15.

Rundvisning i Filmhuset

I vinterferien tilbyder vi nogle helt særlige rundvisninger i Filmhuset, hvor du har mulighed for at få indblik i Filmhusets mange aktiviteter og i Det Danske Filminstituts rolle. Få bl.a. et kig ind i et operatørrum, hvor der stadig vises 35mm, og hør historien om bygningen, der huser DFI. Pris: 25 kr. pr. person.

Tirsdag den 14. + torsdag den 16. kl. 11:00 og kl. 16:00.

Mest for børn:

Bio Min Bio

I Bio Min Bio viser vi de gode, gamle familiefilm i spillefilmslængde og de film, som børnene selv kender og elsker at se – og gense! I februar måned viser vi den charmerende dukkefilm ‘Prop & Berta’.

Søndag den 5. + søndag den 12. + søndag den 19. + søndag den 26., alle dage kl. 12.30.

Bio Min Bio – vinterferie-ekstra!

I vinterferiens uge 7 og 8 udvider vi Bio Min Bio-programmet, så der bliver ekstra oplevelser til hele familien. Således kan du opleve ’Otto er et næsehorn’, ’Pelle Haleløs’ og ’Pelle Haleløs i Amerikat’.

Filmene vises mellem den 14. og den 19. februar.

Børnebiffen

Børnebiffen viser film til de mindste filmelskere fra 3 år og opefter. I februar kan du bl.a. opleve ’Alfons Åberg og Hemmelige Svipper’ og ’Det Gule Hus – Gamle Johanne’. Der er gratis adgang til alle film på hverdage. I weekenden, på helligdage og i ferier tilbydes Børnebiffen nu til en pris af blot 10 kr.

Serien vises i hele februar.


Tid:
Februar måned
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412