Peter Greenaways metodiske tilgang og tendens til at klassificere verden kan minde om kognitive mønstre forbundet med autisme – et fokus på systemer som en måde at skabe mening i en kaotisk verden. Han er ikke diagnosticeret, men datteren Zoë spørger nysgerrigt til det, og hans svar er interessant!
Inden filmen er der et oplæg til filmen ved psykolog (og autist) Ditte Rose, der har indgående kendskab til autisme. Hun vil tale om bl.a. autisters udbredte forkærlighed for systemer – og hvad neurotypiske mennesker muligvis kan lære af dem.
Ditte Rose er autoriseret psykolog med speciale i autisme og kommunikationshandicap. Hun har arbejdet inden for specialområdet siden 2001, bl.a. på PPR, en specialskole for autistiske børn, en døgninstitution for autistiske og intellektuelt handicappede børn, og siden 2014 som selvstændig. Stifter og ejer af firmaet Intensive Interaction Danmark. Ditte Rose er også meget aktiv i den offentlige debat om autisme.
Oplægget varer 20 minutter og foregår på dansk.
Director: Saskia Boddeke
‘The Greenaway Alphabet’ (2017) er en dokumentar, der udforsker den britiske filminstruktør Peter Greenaways liv, kunst og tanker. Strukturen er baseret på alfabetet, hvor hvert bogstav repræsenterer en idé, et tema eller en erindring fra Greenaways univers. Gennem denne systematiske tilgang skabes et portræt, der både er intellektuelt og personligt, idet filmen ikke blot udforsker hans kunstneriske filosofi, men også hans forhold til sin familie og hans måde at anskue verden på.
Filmen er instrueret af hans hustru, den hollandske dokumentarist Saskia Boddeke. Den centrerer sig om samtaler mellem Greenaway og deres fælles datter, Zoë, som stiller spørgsmål om alt fra kunst og film til livets mening – samt til farens frygt for døden. Gennem deres samspil konfronteres Greenaway med både sin intellektuelle tilgang til verden og sit forhold til familien.
Zoës nysgerrighed og ofte ligefremme spørgsmål udfordrer Greenaways ellers strukturerede verdenssyn, og deres dialog giver indblik i både hans kreative proces og hans mere private, personlige sider. På denne måde bliver filmen ikke kun et portræt af en kunstner, men også af en far og det generationsmøde, der opstår mellem dem. Og også af en mulig forklaring på hans særlige syn på verden.
Dokumentaren kombinerer arkivmateriale, filmklip, animation og intime samtaler, hvilket skaber en visuel oplevelse, der afspejler Greenaways kunstneriske stil – præget af symbolik, struktur og æstetisk kontrol. Hans værker er ofte organiseret efter matematiske principper, lister og talrækker, som ses i film som ‘Drowning by Numbers’ (1988) og ‘The Falls’ (1980). Denne næsten videnskabelige tilgang til fortælling og billedkomposition understreger hans fascination af mønstre, klassifikation og systematik.
Appearances: Peter Greenaway, Pip Greenaway, Saskia Boddeke
Original title: Het Greenaway alfabet
Holland, 2017
DCP, 68 min.
Engelsk dialog
Tilladt for børn over 15 år