Al magt til folket?

Femstjernebevægelsen og dens leder Beppe Grillo nyder stor popularitet i Italien.
LAV ET ARRANGEMENT. Dokumentaren ”Tutti a Casa – Al magt til folket” er et godt udgangspunkt for en debat om politikerlede og populisme. Filmen handler om den italienske Movimento-bevægelse som voksede frem på baggrund af folks stigende mistillid til de etablerede politikere. Hent pressemateriale og kontakt filminstruktør Lise Birk Pedersen og andre, der kan lægge op til debat om vores forhold til politik og politikere i Danmark.

"Tutti a casa - Al magt til folket" fortæller hele historien om den italienske bevægelse Movimento (Femstjerne-bevægelsen), som blev dannet som en protest mod politikere og magtmisbrug. Med opbakning fra en tredjedel af de italienske vælgere ved det seneste valg i marts 2018, er bevægelsen nu en markant magtfaktor i italiensk politik, som i højere grad må indgå kompromiser og deltage i det parlamentariske samarbejde.

I mange vestlige demokratier er der en udbredt mistillid til de etablerede politiske partier, og mange søger imod alternative partier og protestbevægelser, som ofte slår sig op på enkeltsager og nemme løsninger på samfundets udfordringer. Med ”Tutti a casa” som udgangspunkt er det relevant at inddrage publikum, eksperter og beslutningstagere i en debat på bibliotekerne om danskernes forhold til politikere og til det danske demokrati.

Filminstruktør Lise Birk Pedersens medvirker gerne ved biblioteksarrangementer, og stiller sig også gerne til rådighed med anbefalinger af andre oplægsholdere i hendes netværk, som kan perspektivere hendes film (se mere nederst på siden). 

Lidt mere om filmen
Under ledelse af komikeren og aktivisten Beppe Grillo, har Movimento-bevægelsen sat italiensk politik på den anden ende. Bevægelsen, der startede som et demokratisk eksperiment, har lovet at sende alle politikere hjem og give magten til folket. Og populismen sejrer ved valget i 2013, hvor Movimento får 25 % af stemmerne, og 163 "almindelige mennesker" ender i parlamentet. 

Men hvad sker der, når de uerfarne senatorer skal forvandle politiske idealer og valgslogans til parlamentarisk virkelighed? Kan man være kompromisløs og demokratisk på samme tid? Er de hyppige folkeafstemninger på Beppe Grillo’s blog direkte demokrati eller ansigtsløst pøbelvælde? 
 
Filmen giver os en unik adgang til at følge især fire af bevægelsens nyvalgte senatorer på nært hold i de første tumultagtige år. Det er lærerigt at være vidne til alle diskussionerne og dilemmaerne, det ydre pres og de indre magtkampe, efterhånden som bevægelsen udvikler sig.

Lav et arrangement med ”Tutti a Casa – al magt til folket” 

PR-materiale
Hent pressetekst og filmens billede til højre på denne side. Brug også filmens trailer i PR-sammenhænge.

Forslag til indhold i et arrangement
Den danske dokumentar ”Tutti a Casa – Al magt til folket” er et godt udgangspunkt for dialog om, hvad vælgernes mistillid til politikerne betyder for demokratiet. Er politikerleden og tilslutningen til populistiske bevægelser også markante tendenser i Danmark, og hvordan sikrer vi et optimalt samspil mellem politikere og befolkning omkring samfundets udvikling?

En anden indgangsvinkel på filmen er at fokusere på italiensk politik og samfundsforhold.

Oplægsholdere
Instruktør Lise Birk Pedersen kommer gerne ud på bibliotekerne og fortæller, bl.a. om filmens tilblivelsesproces og motiverne til at gå i gang med at lave den. Derudover har hun har et indgående kendskab til italiensk politik og samfundsforhold. 

Kontakt:
Lise Birk Pedersen kan kontaktes for nærmere aftale om tid, sted og pris for et oplæg ved et biblioteksarrangement. Mail: lise@birkpedersen.dk / Tlf. 2654 0347

Andre forslag til oplægsholdere:

  • Lokale politikere og politiske aktivister.
  • Eksperter med indsigt i politiske bevægelser.
  • Personer med viden om det italienske samfund og italiensk politik.
  • Savner du ideer til valg af en oplægsholder eller til sammensætning at et debatpanel, er du også velkommen til at kontakte Lise Birk Pedersen for råd og vejledning (se kontaktoplysninger ovenfor). Via researchen og lanceringen af filmen i 2017 kender hun mange personer (mediefolk, ungdomspolitikere, Italienskendere m.fl.), som kunne tænkes at ville stille op for at deltage i et arrangement.