Cinemateks-perler til din biograf - med biblioteket som formidler

Filmen 'Trainspotting' (Danny Boyle, 1996) baserer sig på en roman af Irvine Welsh. Filmen er én af 90'ernes store klassikere, med et prisvindende soundtrack.
INSPIRATION. Med ’Cinemateket præsenterer 2022’ tilbyder Filminstituttet 10 udvalgte filmklassikere til landets biografer. Lokalt samarbejde mellem biograf og bibliotek om formidlingen kan styrke publikums interesse for både biografvisningerne og bibliotekets materialer.

De 10 udvalgte film i ’Cinemateket præsenterer’ har været vist i Cinemateket i København med stor succes, og nu får publikum i resten af landet også mulighed for at se dem på det store lærred. Alle biografer har netop modtaget Filminstituttets tilbud, og det er op til hver enkelt biograf at tilmelde sig, og beslutte hvor mange af filmene, den ønsker at vise.

Biograferne har desuden muligheden for at søge støtte fra Filminstituttet til markedsføring og events i form af oplægsholdere, debat m.v. i forbindelse med visningerne.

Cinemateket præsenterer 2022’-programmet med ideer til oplægsholdere.

Bibliotekernes formidling.

Der er mange spændende perspektiver i, at biografer og biblioteker samarbejder om at nå publikum i forbindelse med visning af filmklassikere. Bibliotekets formidlingskompetencer og brede kontaktflade kan have en positiv indvirkning på biografens publikumstal, og dermed medvirke til at skabe grundlaget for klassikervisninger som en del af det lokale kulturtilbud.

Johan Jacobsens film 'Den usynlige hær' er baseret på en roman af Knud Sønderby.

Et formidlingssamarbejde gavner ikke kun biografens publikumstal. Det rummer også mange muligheder for at øge publikums opmærksomhed på bibliotekets mangfoldighed af materialer, som kan sætte filmene i perspektiv på spændende måder.

Mest oplagt er selvfølgelig formidlingen af de romaner, som nogle af filmene baserer sig på. Men filmene kan også sætte bibliotekets materialer i spil på mange andre måder: andre romaner af samme forfatter, bøger om filmens tema og/eller periode, musikken i filmen og relateret musik, biografiske værker i bogform og på film om skuespillere og instruktører, relaterede film tilgængelige på streaming eller som fysisk materiale… Der er mange spændende muligheder for den kreative formidler .

Jack Nicholson i sin legendariske hovedrolle i 'Gøgereden'. Milos Formans film er baseret på Ken Keseys roman af samme navn, som har en helt anden fortællersynsvinkel.

I forbindelse med bibliotekets udstillinger af filmrelateret materiale kan biblioteket desuden benytte de stillbilleder, som Filminstituttet stiller til rådighed. De kan findes under beskrivelsen af den enkelte film i ’Cinemateket præsenterer 2022’-materialet, og må printes og benyttes digitalt af bibliotekerne i forbindelse med markedsføring af biografvisningerne.

Flere biblioteksformidlere har gode erfaringer med at være oplægsholder i biografen forud for en visning, hvor de kan fortælle om et litterært værk, en genre eller andre temaer, der relaterer til bibliotekets samling.

Eksempler på formidlingssamarbejde mellem biograf og bibliotek:

Frederikssund:
Oplæg om filmatiseringen af ’Orlando’ af Virginia Wolf i biografen 28.11. 2021.

Kolding
I november 2021 havde Nikolaj Biografen 3 events med Cinemateks-klassikere baseret på romaner af Patricia Highsmith.

  • Kolding Bibliotekerne udstillede bibliotekets Highsmith-romaner, filmstills og pr for biografvisningerne.
  • Biblioteksformidler Christian Hundebøl Høj holdt oplæg ved de tre filmevents om den konkrete roman, Highsmiths forfatterskab og filmatiseringen.
'Terkel i knibe' var en film der skabte stor debat om bl.a. mobning og aldersegnethed i lang tid efter dens premiere.

Kontakt Filminstituttet vedrørende formidlingssamarbejde:

Filminstituttet hører meget gerne fra biblioteker og/eller biografer, som har erfaringer med formidlingssamarbejde, har spørgsmål eller ønsker at indlede samarbejdsaktiviteter. Kontakt bibliotekskonsulent Carsten Olsen: T: 25371388 / M: carsteno@dfi.dk.  
 

'Cinemateket præsenterer 2022' tilbyder disse 10 filmperler til biograferne:

Danske film

Internationale film

Kontakt Filminstituttet

Carsten Olsen
Redaktør og bibliotekskonsulent
Tlf. +45 2537 1388
carsteno@dfi.dk