De voksnes rækker – film om konfirmation

Konfirmationsfestens midtpunkt har meget at tænke over på den store dag.
TEMA. Konfirmationen er en betydningsfuld begivenhed for de fleste unge. Kortfilmen ”De voksnes rækker” og dokumentaren ”Mit livs konfirmation” beskriver på hver deres måde, de mange modsatrettede følelser der sættes i spil. Filmene er gode udgangspunkter for, at invitere unge til at dele deres refleksioner over den store dag.

Konfirmationen vækker de samme store følelser, uanset hvordan og hvor den holdes. Mange forskellige ting sættes i spil omkring den store dag, som giver anledning til overvejelser om tro og ritualer, identitet, familierelationer, voksenliv, og forventningerne til festen.

I fiktionsfilmen ”De voksnes rækker” (25 min., Danmark, 2017) følger vi hovedpersonen Rosa før og under hendes store konfirmationsfest. Hun er nødt til at acceptere, at det er hendes forældre der bestemmer det meste omkring festens forløb. Men bag skåltalerne og forældrenes anstrengte smil lurer noget helt anderledes alvorligt, som hun må konfrontere dem med. Filmen er instrueret af Maj-Britt La Cour og hovedrollerne spilles af Emilie Koppel, Trine Pallesen og Jacob Lohmann.

Dokumentaren ”Mit livs konfirmation” (2 x 40 min., Danmark, 2018) portrætterer fem meget forskellige unge i tiden før og under deres konfirmation. De unges tanker og erindringer om deres liv, og nutidige scener fra deres konfirmationstid, giver tilsammen nogle meget fine beskrivelser af unge anno 2018. Andre unge og deres forældre kan få meget ud af, at reflektere over de medvirkendes tilgang til livet, deres syn på konfirmationen og deres måder at fejre den på. Bag serien står instruktøren Ulla Søe, som også er kendt for ”Hassan og ramadanen”, ”Klassekabalen” og andre dokumentarer der beskriver børn og unges hverdag.

Konfirmationsarrangementer på biblioteket.
Filmene egner sig godt til et arrangement for kommende konfirmander, og hvis stemningen er til det er det oplagt at invitere forældrene med. Lokale præster, skolelærere m.fl. er oplagte samarbejdspartnere til en lærerig og underholdende aften om stort og småt i forbindelse med den store dag.

Se og læs mere:

Andre film om konfirmationen:
På DFI’s  website ”Danmark på film” findes bl.a. dokumentaren ”Den store dag” (33 min., Jørgen Vestergaard, 1975). Filmen er et interessant tilbageblik på, hvordan hele konfirmationsforløbet kunne forme sig midt i 1970’erne, og hvordan 13-14-årige unge dengang forholdt sig til den store begivenhed. Der findes også andre gamle filmklip med temaet konfirmation på ”Danmark på film”. Må også vises på bibliotekerne.

På Filmstriben 'Se film på biblioteket' finder du alle relevante film ved at søge på emneordet 'konfirmation'.

Også de fire film i dokumentarserien ”Min tro” er værd at gøre opmærksom på i denne sammenhæng. I filmene fortæller større børn fra forskellige trosretninger om, hvad religionen og troen betyder for dem. Serien findes på Filmstriben ’Se film på biblioteket’ og er omtalt i tidligere nyhed til bibliotekerne: 'Min tro - en serie for større børn'.

Læs mere:

 

Filmomtaler i Filmdatabasen: