2 mio. kr. til synstolkning

TILGÆNGELIGHED. Kulturministeriet har bevilliget 2 mio. kr. til synstolkning af danske biograffilm samt til at udbrede kendskab til synstolkning de kommende to år.

Blinde og svagtseende har siden 2015 haft mulighed for at se udvalgte danske film med synstolkning. Indtil nu er 17 danske film blevet synstolket.

For mere information

Palle Dam Leegaard
Sekretariatsleder
Tlf. +45 3374 3551
pallel@dfi.dk

Ved hjælp af en smartphone og et par hovedtelefoner kan man få beskrevet handlingen i filmen, samtidig med at man hører filmens lydspor. Da handlingsbeskrivelsen bliver formidlet i brugerens hovedtelefoner, forstyrrer man ikke de andre i salen.

Finansieringen til at fortsætte forsøgsperioden i yderligere to år stammer fra udlodningsmidlerne, der bruges til kulturelle formål. Filminstituttet kommer til at stå for at administrere bevillingen, og udvælgelsen af film sker i samarbejde med Dansk Blindesamfund.

Midlerne vil blive brugt på en række nye synstolkninger samt på arbejdet med at udbrede kendskabet til synstolkningerne og brugen af den gratis app MovieReading. Målet er, at endnu flere blinde og svagtseende kan få glæde af synstolkningerne – og dermed få biografoplevelser, som ellers har været forbeholdt et seende publikum.

Fakta

Teknologien bag synstolkning

En synstolkning er et separat lydspor, hvor en skuespiller beskriver filmens billedside. Teknikken fungerer ved, at mobiltelefonen "hører" biografhøjttalernes lyd med sin mikrofon og dermed genkender og synkroniserer synstolkningen med filmens lydside

Skulle man få lyst til at lytte med, kan man installere den gratis app MovieReading på sin telefon.


17 film synstolket

I alt 17 danske film er indtil nu tilgængelige i MovieReading-app’en:

 1. 'Aldrig mere i morgen'
 2. 'Den skyldige'
 3. 'Den utrolige historie om den kæmpestore pære'
 4. 'Der kommer en dag'
 5. 'En chance til'
 6. 'Far til fire på toppen'
 7. 'Flaskepost fra P'
 8. 'Fuglene over sundet'
 9. 'Gud taler ud'
 10. 'Hodja fra Pjort'
 11. 'I krig og kærlighed'
 12. 'Idealisten'
 13. 'Lykke-Per'
 14. 'Sommeren ’92'
 15. 'Så længe jeg lever'
 16. 'Ternet Ninja'
 17. 'Under sandet'
Tags: Synstolkning