6 danske nomineringer til European Film Awards

NOMINERINGER. Danske film er i spil til seks priser ved European Film Awards – fire af dem til 'Holy Spider'.

Der er i alt seks nomineringer til dansk film ved årets European Film Awards. Ali Abbasis Oscar-indstillede 'Holy Spider' er nomineret i fire kategorier, mens Hlynur Pálmasons 'Vanskabte land' og Simon Lereng Wilmonts dokumentarfilm 'A House Made of Splinters' hver har modtaget en nominering til prisuddelingen, der populært er kaldet "de europæiske Oscars". Awardshowet finder sted den 10. december i Reykjavik.

Holy Spider

'Holy Spider' er nomineret som Bedste europæiske film, Ali Abbasi som Bedste europæiske instruktør, Zar Amir Ebrahimi som Bedste kvindelige europæiske skuespiller og Ali Abbasi & Afshin Kamran Bahrami for Bedste europæiske manuskript.

Nomineringer

'Holy Spider' af Ali Abbasi

  • Bedste europæiske film
  • Bedste europæiske instruktør: Ali Abbasi
  • Bedste kvindelige europæiske skuespiller: Zar Amir Ebrahimi
  • Bedste europæiske manuskriptforfatter: Ali Abbasi og Afshin Kamran Bahrami

'Vanskabte land' af Hlynur Pálmason

  • Bedste mandlige europæiske skuespiller: Elliott Crosset Hove

'A House Made of Splinters' af Simon Lereng Wilmont

  • Bedste europæiske dokumentar

'Holy Spider' havde sin verdenspremiere på Cannes-festivalen og blev i september Danmarks Oscar-kandidat. Filmen er baseret på en virkelig historie om en seriemorder i den hellige iranske by Mashhad, som "renser" gaderne for prostituerede.

Filmen har siden verdenspremieren været vist på flere af verdens mest betydningsfulde filmfestivaler, blandt andet i Toronto, Telluride og London.

Iranskfødte Ali Abbasi dimitterede fra Den Danske Filmskole i 2011. Jacob Jarek har produceret for Profile Pictures i samarbejde med tyske One Two Films.

Se interview med instruktør Ali Abbasi og hovedrolleindehaver Zar Amir Ebrahimi

Vanskabte land

Elliott Crosset Hove er nomineret til Bedste mandlige europæiske skuespiller for sin rolle i Hlynur Pálmasons 'Vanskabte land', hvis handling udspiller sig i slutningen af det 19. århundrede. Elliott Crosset Hove spiller en ung dansk præst, som bliver udsendt til en fjerntliggende del af Island for at bygge en kirke og fotografere lokalbefolkningen på sin vej.

Filmen havde verdenspremiere i Cannes i programmet Un Certain Regard og har siden været vist på filmfestivaler i blandt andet Karlovy Vary, Telluride, Toronto og San Sebastián.

Katrin Pors, Eva Jakobsen og Mikkel Jersin har produceret for Snowglobe i samarbejde med islandske Join Motion Pictures. Filmen får dansk premiere 1. december.

A House Made of Splinters

Simon Lereng Wilmonts 'A House Made of Splinters', der vandt prisen for Bedste instruktion i World Cinema Documentary Competition på Sundance-festivalen i januar, er nomineret til Bedste europæiske dokumentarfilm.

Filmen foregår i det østlige Ukraine, hvor den årelange krig har sat sig dybe spor og krævet sine ofre. Familier, børn og voksne er drevet ud i fattigdom og social armod. Og i mange tilfælde er det børnene, der betaler den højeste pris, når de svigtes og efterlades uden forældres omsorg.

'A House Made of Splinters' er en opfølger på 'Olegs krig – en barndom i krigens skygge' (2017), der også tog afsæt i børns vilkår i det østlige Ukraine. Monica Hellström har produceret for Final Cut for Real.

Alle tre film er skabt med støtte fra Filminstituttet.

Tidligere danske prisvindere

Sidste år vandt Jonas Poher Rasmussens ’Flugt' tre priser, mens Susanne Bier modtog en ærespris for sin fornemme internationale karriere.

Kontakt

Jacob Neiiendam
Afdelingschef, International
Tlf. +45 2618 8865
jacobn@dfi.dk

I 2020 ryddede Thomas Vinterbergs 'Druk' bordet med fire priser ud af fire nomineringer for bl.a. Bedste instruktør og hovedprisen for Bedste europæiske film.

Find den samlede oversigt over tidligere danske prisvindere.

European Film Awards

Den årlige prisuddeling er organiseret af det europæiske filmakademi (European Film Academy), der blev etableret i 1988 med det formål at fremme Europas filmkultur.

Akademiet tæller i dag 4.400 filmfolk. Ud over European Film Awards organiserer akademiet også seminarer og workshops med fokus på filmpolitik, økonomi, kreative samarbejder og uddannelse.