Afrikanske drømme om Europa

FILMFESTIVAL. Ditte Haarløv Johnsens dokumentar "Under den samme himmel" er netop blevet vist i Burkina Faso på filmfestivalen Ciné Droit Libre, der søger at fremme menneskerettigheder og ytringsfrihed.

Filminstruktør Ditte Haarløv Johnsen gæster festivalen Ciné Drot Libre i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou med sin dokumentarfilm "Under den samme himmel". Dette års festival har særtemaet "I have a dream", og Johnsens dokumentar handler da også om unge vestafrikaneres længsel og drift efter at komme til Europa og hvilket liv, der venter dem dér. Filmen er optaget i Mauretanien, Italien og Danmark gennem flere år, og den blev den mest sete danske dokumentar under Cph:Dox 2013. 

Film til folket

"Burkina Faso er et af verdens fattigste lande, og en af de fine ting ved festivalen er, at alle visninger er gratis", siger Ditte Haarløv Johnsen. "Filmen blev vist på det franske kulturinstitut for en stort set fuld sal. Publikum var en blandet skare med mange samfundslag repræsenteret. Nogle af visningerne foregår under åben himmel ude i byens afkroge. Efter filmen var der Q&A med indsigtsfulde spørgsmål, der reflekterede over filmmediet og verdenspolitik. Det var en både meningsfuld og svært tilfredsstillende oplevelse at få sin afrikanske premiere under den samme himmel", siger instruktøren, og tilføjer, at "Ouagadougou" er hendes yndlingshovedstadsnavn.

Til nyhedsshowet DR2 Dagen forklarede Ditte Haarløv Johnsen fra Ouagadougou yderligere, at den økonomiske vækst i Afrika er meget ulige fordelt, og at den jævne afrikaner bliver stadigt fattigere. Hun fortalte også om et af de emner, der i høj grad blev diskuteret efter visningen: 

"I stedet for at tage på farefulde rejser til Europa i håb om et bedre liv, skulle afrikanerne måske forsøge at skabe "paradis" der, hvor de er. Nogle mente, at det er en film, som er lavet til de afrikanske ledere, fordi både de og Europa skal på banen, hvis verden skal blive lidt mere retfærdig."

Mandela er med

I forbindelse med festivalen afholder Ditte Haarløv Johnsen desuden en masterclass om sit arbejde med filmen. Det er tiende år i træk, at foreningen Semfilms Burkina afholder filmfestivalen Ciné Droit Libre i Ouagadougou. Formålet med festivalen er at få skabt opmærksomhed og debat om menneskerettigheder og ytringsfrihed gennem filmmediet. Festivalen er den største filmfestival i Vestafrika og den danske ambassade i Burkina Faso støtter festivalen sammen med en lang række andre donorer, herunder "Movies that matter". Hvert år inviteres gæster og oplægsholdere fra hele verden. I år er Nelson Mandalas barnebarn Maki Mandela protektor for festivalen og Ghanas tidligere præsident og menneskerettighedsforkæmper Jerry Rawlings åbnede festivalen, som slutter i morgen den 7. juni. 

"Under den samme himmel", som har den engelske titel "Days of Hope", er produceret af Bullitt Film med støtte fra New Danish Screen, Danida og Undervisningsministeriet.

Trailer

gulbuksedragt