Charlotte Sieling instruerer storfilm om Margrete den Første

I PRODUKTION. Til marts begynder optagelserne til Charlotte Sielings historiske drama 'Margrete den Første', der har Trine Dyrholm i titelrollen. Der er forventet premiere i første halvdel af 2021.

Charlotte Sieling kaster sig i sin næste film over historien om Margrete den Første, der regerede fra 1387 til 1412, og som var hovedarkitekten bag Kalmarunionen, der samlede kongerigerne Danmark, Sverige og Norge i et nyt nordisk storrige. 

Trine Dyrholm skal spille hovedrollen som Margrete den Første, som vi følger i året 1402. Hun styrer riget egenhændigt gennem sin adoptivsøn, kong Erik, men unionen er omgivet af fjender, og Margrete planlægger derfor et ægteskab mellem Erik og den engelske prinsesse Philippa. Men en konspiration er undervejs, og det sætter Margrete i et umuligt dilemma, der kan koste hende alt. 

Hvis Shakespeare havde været dansk, ville et af hans store skuespil have handlet om Dronning Margrete, som samlede Norden i en fredsommelig og succesrig union med et slående moderne syn på menneske- og kvinderettigheder.

- Filmkonsulent Silje Riise Næss

Filmen er støttet af Filminstituttet ved konsulent Silje Riise Næss, der udtaler: 

"'Margrete den Første' tegner til at blive et spændingsfyldt og menneskeligt vedkommende drama sat i en svunden nordisk storhedstid, som vi alle burde mindes og være stolte af.

Da jeg startede på Filminstituttet i fjor, lå 'Margrete den Første' klar på mit skrivebord som den største gavepakke, en ny filmkonsulent kunne ønske sig. Hvis Shakespeare havde været dansk, ville et af hans store skuespil have handlet om Dronning Margrete, som samlede Norden i en fredsommelig og succesrig union med et slående moderne syn på menneske- og kvinderettigheder. Og apropos det sidste, så er det værd at bemærke her i 2020, at en barriere er ved at blive brudt: nemlig misforståelsen af, at kvindelige instruktører skulle være 'less bankable' og mindre i stand til at bære store produktioner. 'Margrete den Første' er på alle måder drevet frem af Charlotte Sieling, en stærk profil som jeg ser frem til at følge i spidsen for dette unikke projekt."

Om filmholdet

Charlotte Sieling har senest instrueret 'Mesteren' med Søren Malling i hovedrollen. Hun spillefilmdebuterede i 2009 med 'Over gaden under vandet' og har også været instruktør på danske tv-successer som 'Forbrydelsen', 'Borgen' og 'Broen' – på sidstnævnte som konceptuerende instruktør. 

Siden har Sieling blandt andet arbejdet som episodeinstruktør på store udenlandske tv-serier som 'White Collar', 'Homeland' og 'The Americans'. 

Hun har skrevet manuskriptet med Jesper Fink, der modtog både en Robert- og en Bodil-nominering for sin spillefilmdebut med Michael Noers 'Før frosten', og Maya Ilsøe, der blandt andet har vundet to Robert-priser som hovedforfatter på DR-dramaserien 'Arvingerne'. 

Rollelisten til 'Margrete den Første' består af et stort skandinavisk cast, der foruden Trine Dyrholm tæller Søren Malling, Morten Hee Andersen, Jakob Oftebro, Magnus Krepper, Bjørn Floberg, Suzanne Reuter, Simon Berger og Thomas W. Gabrielsson. 

I andre nøglefunktioner ses filmfotograf Rasmus Videbæk, der vandt en Sølvbjørn for sit arbejde på 'Ud og stjæle heste', kostumedesigner Manon Rasmussen, der har modtaget 16 Robert-priser gennem sin karriere, og scenograf Søren Schwartzberg, der modtog en Robert-nominering for sit arbejde på 'Før frosten'. 

'Margrete den Første' produceres af SF Studios ved Birgitte Skov og Lars Bredo Rahbek i koproduktion med svenske SF Studios Production, norske Filmkameratene og tjekkiske Sirena Film. Filmen har modtaget dansk støtte fra Det Danske Filminstitut og TV 2. 

Der er forventet premiere i første halvdel af 2021.