To danske film er udvalgt til Sundance

SUNDANCE. Simon Lereng Wilmonts dokumentarfilm 'A House Made of Splinters' og Christian Tafdrups psykologiske gyser 'Gæsterne' får verdenspremiere på den prestigefyldte amerikanske Sundance Filmfestival, der løber af stablen fra 20. januar.

Sundance Filmfestival afslørede sent torsdag aften programmet til næste års festival, og fra dansk side deltager to film, der hermed får verdenspremiere på den fornemme nordamerikanske filmbegivenhed.

Simon Lereng Wilmonts 'A House Made of Splinters' er udtaget til den internationale konkurrence for dokumentarfilm, World Cinema Documentary Competition, der anses for at være en af de mest prestigefyldte konkurrencer for dokumentarfilm i verden.

Christian Tafdrups psykologiske gyser 'Gæsterne' er valgt til Midnight, en serie uden for konkurrence der genremæssigt spænder fra gyser og horror til komedier, sci-fi og surreelle dramaer.

Sundance Filmfestivalen i Park City i Utah er et vigtigt springbræt for europæisk filmkunst i forhold til det nordamerikanske marked. Festivalen lancerede sin første udgave i 1985, grundlagt på stifteren Robert Redfords ambition om at fremme banebrydende filmfortællinger.

Sundance Filmfestival 2022 løber fra 20. til 30. januar. Læs mere på festival.sundance.org.

A House Made of Splinters

Simon Lereng Wilmonts nye film er en opfølger til 'Olegs krig – en barndom i krigens skygge', der også tog afsæt i børns vilkår i det krigshærgede østlige Ukraine. Filmen fra 2017 vandt et hav af priser, blandt andet for bedste debutfilm på IDFA.

'A House Made of Splinters' tager os ind i konfliktzonen i det østlige Ukraine. I mange tilfælde er det som altid børnene, der betaler den højeste pris. I et hus tæt på frontlinjen driver en lille gruppe engagerede socialarbejdere et børnehjem for de børn, som er blevet svigtet og forladt af deres forældre. Her kan de søge tilflugt og få et pusterum i de tilladte ni måneder, det tager myndighederne at afgøre barnets fremtidige skæbne.

'A House Made of Splinters' er produceret af Monica Hellström for Final Cut for Real i samproduktion med Story (Sverige), Donkey Hotel (Finland) og Moon Man (Ukraine). Det Danske Filminstitut har støttet via Konsulentordningen.

Gæsterne

Christian Tafdrup har skrevet manuskriptet sammen med sin bror Mads Tafdrup, som også var medforfatter på 'En frygtelig kvinde'. Denne gang udforsker brødrene, hvor langt vi er villige til at gå for at opretholde den gode stemning. 

Bjørn, Louise og deres datter Agnes møder på en ferie i Toscana det hollandske par Karin og Patrick, der har deres søn Abel med. De to familier har en fantastisk kemi, og da Bjørn og Louise tre måneder senere bliver inviteret til deres landsted i Holland, tøver de i første omgang, men siger hurtigt ja tak – for hvad er det værste, der kan ske? Den gode stemning fra Italien er imidlertid forsvundet, og danskerne oplever en grænseoverskridende opførsel, hvor alle deres sociale spilleregler bliver udfordret.

'Gæsterne' er produceret af Jacob Jarek for Profile Pictures i koproduktion med hollandske Oak Motion Pictures. Filmen er støttet af Det Danske Filminstitut via Konsulentordningen og har også modtaget støtte fra blandt andet FilmFyn og DR. Dansk biografpremiere er den 17. marts via Nordisk Film.


Danske film på Sundance

Danske spillefilm og dokumentarer har de senere år været stærkt repræsenteret på Sundance Filmfestivalen.

På den seneste festival i januar 2021 deltog to danske dokumentarfilm i World Cinema Documentary Competition, og begge blev belønnet: Jonas Poher Rasmussens Oscar-bud 'Flugt' vandt sektionens hovedpris for bedste internationale dokumentarfilm, mens Camilla Nielssons 'President' løb med særprisen for bedste 'Vérité Filmmaking'. Begge film er produceret af Final Cut for Real.

I 2019 var der priser til Mads Brüggers 'Cold Case Hammarskjöld' og May el-Toukhys 'Dronningen', i 2018 til Gustav Möllers 'Den skyldige', og i 2017 til Feras Fayyads 'De sidste mænd i Aleppo'.

Se hele oversigten over danske film på Sundance