Danske film i Berlin

BERLIN 2023. På Berlinalen er der verdenspremiere på Malene Chois debutspillefilm 'Stille liv' i Panorama-programmet og Nikolaj Lie Kaas' tv-serie 'Agent' i Berlinale Series, mens Amalie Maria Nielsen 'Sværddrage' får international premiere i kortfilmsprogrammet. Festivalen begynder 16. februar.

Malene Chois første spillefilm 'Stille liv' deltager i festivalens Panorama-program, der rummer det nye, vovede, utraditionelle og vilde, hvor den kan vinde Panorama Audience Award.

Malene Choi er desuden nomineret til debutantprisen 'First Feature Award', der gives på tværs af Berlinalens programserier.

Instruktøren har sammen med Sissel Dalsgaard Thomsen skrevet manuskriptet til det stille drama, som kredser om transnational adoption og den svære slægtsskabsdannelse i adoptivfamilierne. I filmen lever Carl på sine forældres gård i Jylland, men han passer ikke ind og drømmer om at genetablere en forbindelse til sit fædrene land, Sydkorea. Cornelius Won Riedel-Clausen har i filmen fået sin første store rolle. Bodil Jørgensen og Bjarne Henriksen spiller hans adoptivforældre. 

Amalie Maria Nielsens afgangsfilm fra 18Frames 'Sværddrage' deltager i kortfilmsprogrammet. I filmen bor Milo på en ungdomsinstitution for utilpassede piger, hvor pædagogen Nicki er den eneste tætte relation, hun har. Men bag de tynde institutionsvægge flyver rygterne frem og tilbage mellem pigerne og en dag overhører Milo noget, som hun ville ønske, at hun ikke havde hørt.Kortfilmen er skrevet med Oscar Anker Wiedemann. Den er desuden nomineret til en Teddy Award, som er Berlinalens queer pris. 

TV 2 og Zentropas dramakomedieserie 'Agent' er udtaget i Berlinale Series. I serien, der er skrevet og instrueret af Nikolaj Lie Kaas, arbejder Joe som agent for kunstnere i underholdningsbranchen. Han har store planer for sin mors gamle familievirksomhed, men desværre går alt ikke efter planen. Esben Smed har hovedrollen, og Julie Agnete Vang spiller hans ekskone, Ina-Miriam Rosenbaum hans mor og Selma Sol í Dali Pape hans datter.

Dansk engagement i udenlandske produktioner

Danske filmskabere er engagerede i en række internationale produktioner.

Den mexicansk-danske spillefilm 'Tótem' er koproduceret af Per Damgaard Hansen for Paloma Productions. Filmen udspiller sig over et døgn, hvor den unge far og maler Tona skal fejre sin fødselsdag, men også sin afsked. Filmen behandler tab, og hvordan man forbereder sig på det. 'Tótem' har modtaget støtte via Filminstituttets minor-ordningen. Den deltager i Berlinalens hovedprogram.

Det canadisk-grønlandsk-danske VR projekt 'Tartupaluk' præsenteres som en prototype på Forum Expanded Exhibition. I værket, der blander 360° live-action video og motion-capture animation, er øen Tartupaluk (Hans Ø på dansk), som ligger mellem Grønland og Canada, blevet en selvstændig blomstrende inuit nation. Grønlandske Laakkuluk Williamson Bathory har instrueret, og Emile Hertling Péronard har produceret for Ánorâk Film. En række grønlandske og danske kræfter står bag projektet, der har modtaget udviklingsstøtte via en samarbejdsordning mellem Filminstituttet og Canada Media Fund.

I Panorama Dokumente får 'Under the Sky of Damascus' premiere. Dokumentarfilmen sætter syriske kvinder og undertrykkelsen af dem i kontekst og drager sammenligninger med den ene instruktørs egen historie. Sigrid Dyekjær har produceret for Real Lava.

Milad Alami's anden spillefilm 'Motståndaren' er udtaget til Panorama. Den svenske produktion handler om en iransk flygtning, der kæmper med både selvidentitet og modstandere i bryderringen. Milad Alami dimitterede fra Filmskolen i 2011 og debuterede i 2017 med 'Charmøren'. Olivia Neergaard-Holm har klippet begge hans film, og Sebastian Winterø er filmens fotograf.

Kerren Lumer-Klabbers, der er uddannet fra Den Norske Filmskole, debuterer med 'Arkitekten', der er udtaget til Berlinale Series. Filmens fotograf er David Bauer.

Andre aktiviteter

Uafhægigt af Berlinalen afholdes HARPA Nordic Film Composers Award, hvor Martin Dirkov er nomineret for musikken til 'Holy Spider'. Det er den tredje film, som Martin Dirkov og Ali Abbasi har skabt sammen. Tidligere film er 'Grænse' og 'Shelley'.