De frivillige får verdenspremiere i Rotterdam

FESTIVAL. Frederikke Aspöcks fængselskomedie ’De Frivillige’ med Anders Matthesen og Jacob Hauberg Lohmann får verdenspremiere på den internationalt anerkendte festival i Rotterdam. Carsten Brandts drama 'Den milde smerte' får også verdenspremiere på festivalen, der løber fra 23. januar til 3. februar.

International Film Festival Rotterdam, der er anerkendt for at spotte talenter, har udtaget Frederikke Aspöcks tredje spillefilm ’De frivillige’ til serien Voice – en serie, der rummer film af instruktører med klare stemmer.

I filmen er den berygtede erhvervsmand Markus blevet varetægtsfængslet. Efter et brutalt overfald af en gruppe rockere vælger Markus at gå i frivillig isolation blandt fængslets svageste indsatte. I denne afdeling af fængslet har de et fængselskor med Niels som uofficiel og selvudnævnt korleder. Markus beslutter at blive en del af koret, men der går ikke længe, før han og Niels ligger i åben kamp om pladsen i toppen af hierarkiet. Det er ikke en kamp, der udkæmpes med muskler, men med list, tyranni og højskolesange.

Anders Matthesen spiller rollen som Niels, og Jacob Hauberg Lohmann er i rollen som Markus. Christopher Læssø og Søren Malling har også bærende roller. 
Efter premieren i Rotterdam går turen til Göteborg, hvor Frederikke Aspöck og May El-Toukhy er nomineret til festivalens ligestillingspris. Göteborg Filmfestivalen er vært for den fjerde uddeling af Audentia Award, der er indstiftet af Europarådets filmfond, Eurimages for at fremme ligestilling i den europæiske filmindustri. 'De frivillige' deltager i festivalens program for nordiske komedier. 

Det danske publikum må dog vente med at se filmen til 13. juni, hvor den får premiere i Biografklub Danmark. 

Lars Husum har skrevet manuskriptet og Senia Dremstrup har produceret for SF Studios med støtte fra Det Danske Filminstitut ved filmkonsulent Mikkel Munch-Fals.

Den milde smerte

Få film har været længere undervejs end Carsten Brandts 'Den milde smerte', som han påbegyndte for mere end et kvart århundrede siden. Den fire timer lange film får verdenspremiere i Rotterdam i programmet Laboratory of Unseen Beauty. 

Filmen handler om en filminstruktør, der under en snestorm kæmper sig frem til et hus, som har tilhørt den verdensberømte og afdøde forfatter Thorkild Hansen. Filminstruktøren bryder ind og stjæler forfatterens omfattende samling af filmoptagelser, som han isolerer sig med i en lille biograf i Sverige. Instruktøren kæmper desperat for at få hold på dette enorme materiale, så det kan blive til den poetiske og smertefulde film, han i så mange år har drømt om at lave.