Dogmeskuespillere – 20 år senere

DOGME. Den 20. marts 1995 stod Lars von Trier på scenen i Odéon Teatret i Paris, mens der blev kastet kopier af Dogmemanifestet ud til publikummet. FILMupdate har kigget nærmere på syv skuespillere, der i deres unge år har medvirket i Dogmefilm og som netop nu er aktuelle i danske og internationale produktioner.

Dogmemanifestet og film som "Festen", "Mifunes sidste sang" og "Idioterne" satte ikke bare Danmark på filmverdenskortet, men var også startskuddet for en række danske skuespilleres karriere. Som unge og relativt uprøvede skuespillere medvirkede de i en række Dogmefilm og fik dermed muligheden for at være med til at præge dansk film og udmærke sig via filmbølgen.

FILMupdate sætter fokus på danske Dogmeskuespillere, der netop nu er særligt aktuelle i Danmark og i udlandet.

Mads Mikkelsen

mmikkelsen2Mads Mikkelsen i "Elsker dig for evigt" fra 2002 (foto: Rolf Konow) og i tv-serien "Hannibal" 2014 (Foto: NBC)

I Mikkelsens første rolle i Nicolas Winding Refns "Pusher", står han som hårdkogt kriminel i stærk kontrast til den sympatiske Niels i Susanne Biers Dogmefilm "Elsker dig for evigt" fra 2002. Mikkelsen blev nomineret til en Robert i 2003 for rollen som den ansvarsfulde læge og familiefar, der giver efter for sin betagelse af den yngre Cecilie. Han vandt prisen for Bedste Mandlige Skuespiller på Rouen Festival du Cinéma Nordique i 2003. Mads Mikkelsen er sidenhen blevet stor international stjerne med roller i storfilm som "Kong Arthur", "Casino Royal", "Clash of the Titans" og senest som Dr. Hannibal Lecter i den amerikansk tv-serie "Hannibal". Man kan herhjemme se ham i Anders Thomas Jensens "Mænd og høns" netop nu.

Ulrich Thomsen

thomsensplit2Ulrich Thomsen i "Festen" fra 1998 (foto: Lars Høgsted) og i tv-serien "Banshee" fra 2015 (foto: Cinemax)

Thomas Vinterbergs Dogmefilm "Festen" fra 1998 blev en stor succes både herhjemme og internationalt. Rollen som den fortvivlede Christian fremstår stadig som en af Ulrich Thomsens mest markante præstationer på det store lærred. Rollen i "Festen" gjorde ham til en eftertragtet skuespiller internationalt. James Bond – filmen "The World is Not Enough", Kathryn Bigelows "The Weight of Water" og westernfilmen "Killing Me Softly" er blot nogle af de internationale film, som Thomsen har medvirket i siden "Festen". Netop nu ruller tredje sæson af den amerikanske tv-serie "Banshee" over skærmen, hvor Thomsen har en af hovedrollerne som den skræmmende forretningsmand Kai Proctor.

Nikolaj Lie Kaas

nikolaj-lie-kaasNikolaj Lie Kaas i "Et rigtigt menneske" fra 2002 (foto: Per Arnesen) og i "Engle og dæmoner" 2009 (Foto: Columbia Pictures)

Nikolaj Lie Kaas debuterede i en ung alder i Søren Kragh-Jacobsens "Drengene fra Skt. Petri" fra 1991, som han modtog både en Bodil og en Robert for. I 1998 fik han en rolle i sin første Dogmefilm i Triers "Idioterne", som han fik en Bodil for, og i 2002 spillede han hovedrollen "P" i Åke Sandgrens "Et rigtigt menneske", som skaffede ham en Robert. Siden har Lie Kaas medvirket i en lang række populære film og tv-serier herhjemme. Samtidigt har han haft biroller i internationale produktioner som "Engle og dæmoner", "The Whistleblower" og senest thrilleren "Child 44", hvor Lie Kaas spiller over for blandt andet Tom Hardy, Gary Oldman og Noomi Rapace.

Sofie Gråbøl

dogme_sofie_graaboelSofie Gråbøl i "Mifunes sidste sang" fra 1999 (framegrab) og i "Fortitude" fra 2015 (Foto: Sky)

Man kan dårligt sige, at Sofie Gråbøl var uerfaren, da hun var med i Søren Kragh-Jacobsens "Mifunes sidste sang" fra 1999. Hun havde på daværende tidspunkt medvirket i 16 spillefilm, men rollen som Claire åbnede en dør til mere humoristiske roller og gav hende endnu mere alsidighed. "Mifunes sidste sang" blev både en publikums– og kritikersucces og bragte blandt andet Sølvbjørnen med hjem fra Berlinalen i 1999. Gråbøl har efterfølgende været med i et hav af danske film og tv-serier, hvor "Forbrydelsen" især bragte hende international opmærksomhed og blandt andet gav hende mulighed for et længere forløb som medvirkende i "The James Plays" på National Theatre i London, der netop er afsluttet. I starten af marts sendte TV 2 første afsnit af den britiske tv-serie "Fortitude", hvor Sofie Gråbøl spiller en fremtrædende rolle.

Lars Mikkelsen

lmikkelsen2Lars Mikkelsen i "En Kærlighedshistorie" fra 2001 (foto: Per Arnesen) og i tv-serien "House of Cards" fra 2015 (foto: David Giesbrecht for Netflix)

I Ole Christian Madsens Dogmefilm "En kærlighedshistorie" fra 2001 var en af Lars Mikkelsens første store roller i dansk film og tv. Her har han den krævende rolle som følelseshæmmet ægtemand til den maniodepressive Kira. Filmen vandt en række Bodil – og Robert-priser og høstede også hæder internationalt. Lars Mikkelsen har siden har haft store roller i danske spillefilm og tv-serier, blandt andet "Forbrydelsen" og sidste års Cannes-deltager "Når dyrene drømmer". Netop nu er Mikkelsen højaktuel i den europæiske koproduktion "The Team: Mord uden grænser" og Netflix-serien "House of Cards", som Mikkelsen har modtaget stor ros for.

Sidse Babett Knudsen

knudsensplit2Sidste Babett Knudsen i "Se til venstre, der er en svensker" fra 2003 (foto: Jens Juncker Knudsen) og i "The Duke of Burgundy" fra 2014 (foto: Pioneer Pictures)

Sidse Babett Knudsen blev danmarkskendt, da hun spillede Sus i Susanne Biers "Den eneste ene" fra 1999. Knudsen fik sin Dogmedebut i Natasha Arthys "Se til venstre, der er en svensker" fra 2003, hvor hun spiller Kathrine, der er så ivrig efter at få alle andre til at føle sig godt tilpas, at hun har problemer med at fortælle sandheden. Filmen fik international anerkendelse med priser fra festivaler i blandt andet Moskva, Paris og USA. Efterfølgende foldede hun sit talent ud i en række forskellige roller. Vi ser hende med komisk timing i "Blå mænd", "Parterapi" og "Sover Dolly på Ryggen?", mens hun i "Efter brylluppet" og som Danmarks statsminister i "Borgen" viser en mere seriøs side af sig selv. Senest har Knudsen gjort sig internationalt bemærket i "The Duke of Burgundy" fra 2014 og som en del af castet i den tredje filmatisering af Dan Browns krimiromaner. "Inferno" har premiere i 2016, hvor hun skal spille over for blandt andet Tom Hanks, som hun også har spillet sammen med i Tom Tygwers "A Hologram for the King" fra 2015.

Jens Albinus

albinusJens Albinus i "Idioterne" fra 1998 (foto: Jan Schut) og i "Rosita" fra 2015 (Framegrab)

Jens Albinus havde allerede spillet store roller på teater, da han fik sin spillefilmsdebut som den visionære leder af kollektivet i Lars von Triers Dogmefilm "Idioterne" fra 1998. Rollen var startskuddet på Albinus' spillefilmkarriere, der blandt andet har budt på præstationer i von Triers "Dancer in the Dark", "Nymphomaniac" og Nils Malmsros' "At kende sandheden". Her skaffede rollen som den perfektionistiske kirurg ham en Bodil i 2003. I år har Albinus fremtrædende roller i tre danske spillefilm, "Rosita", "Lang Historie Kort" og "Idealisten", der alle har premiere i løbet af foråret 2015.

Læs her pdf-udgaven af Det Danske Filminstituts særnummer for Dogme 95's 10-års jubilæum, hvor man blandt andet kan læse det originale manifest.