Elliott Crosset Hove: "Professionelt kunne jeg dø i morgen"

PROFIL. Så taknemmelig over sin kometkarriere er den unge skuespiller Elliott Crosset Hove, som er udråbt til Shooting Star på Berlin Filmfestivalen i februar.

Man skal lede længe for at finde en mere ydmyg og høflig skuespiller end Elliott Crosset Hove. Han udtrykker taknemmelighed for, at han har fået så mange spændende roller efter sin afgang fra Den Danske Scenekunstskole i 2015, og for at han er udvalgt til Shooting Star i Berlin. For at vi vil skrive dette interview og for den cappuccino, vi køber ham.

Elliott Crosset Hove har skabt sig en sjælden kometkarriere i dansk film som et markant ansigt for en ny generation af filmskabere. 

Han markerede sig med Robert- og Bodilnominerede biroller i henholdsvis Rasmus Heisterbergs debutfilm, 'I blodet', og Christian Tafdrups ditto, 'Forældre', inden han slog igennem med Hlynur Pálmasons 'Vinterbrødre', som kritikere udråbte som en af tidens mest overrumplende spillefilmdebuter, ikke mindst takket være Crosset Hoves præstation som den socialt udfordrede kalkbrudarbejder Emil. Han blev belønnet med både prisen som bedste mandlige skuespiller på Locarno Festivalen og en Robert for præstationen. 

"Personligt er der mange ting, jeg ikke har nået, men professionelt kunne jeg dø i morgen, og det ville være okay, alene fordi jeg har været med i 'Vinterbrødre'," siger Crosset Hove. "Alt ved at lave den film var fantastisk. Det var utroligt spændende at spille Emil, fordi han er både sårbar, ensom, aggressiv og frustreret – over ikke at være elsket og ikke kunne finde ud af at tage kontakt til det modsatte køn." 

Elliott Crosset Hove modtog en Bodil- og Robertnominering for sin birolle i 'I blodet'.

Crosset Hove holder af at spille sammensatte karakterer med modsatrettede følelser. Det sker også i Jeanette Nordahls kommende film 'Kød og blod', hvor han spiller David, der forsøger at bryde ud af sin kriminelle familie, men ikke helt tør.

Shooting Stars

Organisationen European Film Promotion vil med Shooting Stars promovere nye europæiske skuespillere, der har potentiale til at få internationalt gennembrud.

Arrangementet afvikles i den første weekend af Berlin Filmfestival. I løbet af de fire dage skal de unge europæiske Shooting Stars deltage i pressemøder, fotosessions, middage og gallafester og møde castere, producere og andre filmfolk.

Berlin Filmfestival afholdes den 7.-17. februar 2019.

Elliott Crosset Hove er født i 1988 som søn af skuespilleren Anders Hove og den amerikanske danser og koreograf Ann Thayer Crosset. Han er vokset op i Los Angeles, hvor hans far spillede med i sæbeoperaen 'General Hospital', til Elliott var fire. Så flyttede familien til Fyn og senere til København. 

Det var på Filmhøjskolen i Ebeltoft, at Crosset Hove som 21-årig fandt sit skuespillerkald. Han havde oprindelig en ambition om at lave film, men fandt hurtigt ud af, at han var bedre til at stå foran end bag kameraet. 

Elliott Crosset Hove og Fanny Bornedal i 'Journal 64'.

Efter 'Vinterbrødre' er det gået stærkt. I 2018 kunne man blandt andet opleve ham i Afdeling Q-filmen 'Journal 64' og tv-serierne 'Broen' og 'Klaphat'. For tiden kan man se ham i de danske biografer i en birolle i Michael Noers 'Før frosten', og senere på året i Jeanette Nordahls 'Kød og blod'. Sideløbende har han spillet teater, hvilket er resulteret i en Reumert Talentpris foruden en Reumertpris for rollen som Hamlet på Vendsyssel Teater.

Hvad det vigtigste, han har lært efter tre et halvt år i branchen? "At opføre mig ordentligt over for andre mennesker," kommer det prompte. Men også, at instruktøren skal "ville noget" og brænde for sin film, og at Crosset Hove selv skal have et "emotionelt bånd" til projektet. 

Han ser det som det vigtigste i jobbet som skuespiller at tjene filmen. "Det vigtigste er at forstå instruktørens vision og finde ud af, hvordan jeg kan bidrage til den – så det kommer til at handle mere om filmen end om min egen præstation."

Elliott Crosset Hove medvirker i mafiafilmen 'Kød og blod' senere på året.

To instruktører om Elliott Crosset Hove

Hlynur Pálmason:

Film: 'En maler' (afgangsfilm, 2013), 'Vinterbrødre' (2017)

"Jeg så Elliott spille første gang til en castingpræsentation på Filmskolen, da jeg lige var startet på Filmskolen, og han lige var startet på Teaterskolen. Han var ikke selv til casting, men hjalp til ved at spille mod de andre skuespillere. Jeg var mest fokuseret på ham, fordi jeg synes, han var så spændende og anderledes. Jeg spurgte, om han ville drikke en kop kaffe, og så spillede han en af hovedrollerne i min afgangsfilm 'En maler'.

Dér fandt jeg ud af, at han har en blanding af tre ting, der er vigtige for mig som instruktør: Han er meget fysisk, han er forbundet til sin følelsesmæssige side – og så er han teknisk dygtig til fx dialog.

Han har et unikt ansigt, som overrasker én og er forskelligt hver dag. Han giver noget nyt i hvert take, som gav mig lyst til at udforske scenerne mere end normalt. Det vigtigste er, at han tør tage chancer og tør lave fejl. Det gør spillet ærligt og skrøbeligt. 

Samtidig så jeg et dyr skjult i ham, der er primitivt og farligt."

Jeanette Nordahl:

Film: 'Kød og blod' (premiere 22. august 2019)

"Elliott bruger lang tid på at lære sin karakter at kende. I 'Kød og blod' spiller han en karakter, der har det svært, men aldrig får lov til at gøre oprør. Han kæmper hele tiden med noget inde i sig selv, og det kræver enormt meget forarbejde af skuespilleren at kunne læne sig tilbage i.

Elliott er ambitiøs på sin karakters vegne og knokler med at afsøge den i sit spil. Han spiller på sin karakters præmisser og er virkelig god til at finde en naturlighed, så man tror på ham. Han er så meget sig selv, og næsten ligegyldigt hvad man får ham til, stikker han ud."