En værdig alderdom

PREMIERE. Louise Detlefsens ’Det er ikke slut endnu’ tager publikum med til plejehjemmet Dagmarsminde, hvor medicin er erstattet med kram, øjenkontakt, berøring og fællesskab for hjemmets beboere. Deres historie kan opleves i biografen fra den 21. september og har premiere på TV 2 den 23. september.

Torkild, Inge, Grethe og Inger er blandt de 12 beboere på plejehjemmet Dagmarsminde. Det lille private plejehjem i Nordsjælland drives efter en metode, hvor omsorg har erstattet den medicinske behandling af de ældre, der alle lider af demens.

I Louise Detlefsens 'Det er ikke slut endnu' kommer vi helt tæt på beboerne og stedets personale, med sygeplejerske og grundlægger May Bjerre Eiby i spidsen.

For mig handler filmen dybest set om menneskelig kontakt. At det i sidste ende er de helt basale ting, der giver livet mening.

- Instruktør Louise Detlefsen

Dokumentarfilmen skildrer plejehjemmets særlige omsorgsmetode, hvor beboerne trappes ud af deres medicin og i stedet får kram, øjenkontakt, berøring, fællesskab og et lille glas portvin i ny og næ. For når hukommelsen smuldrer, er lykken at leve i nuet.

Louise Detlefsen, som senest stod bag 'Fat Front' om en gruppe tykke kvinder og deres aktivistiske fællesskab, fik idéen til en film om Dagmarsminde, da hun hørte et interview med May Bjerre Eiby i radioen.

"Set i et samfundsperspektiv er der meget at lære af omsorgsbehandlingen på Dagmarsminde," siger hun i filmens pressemateriale.

"At fjerne den store mængde medicin, som mange ældre mennesker får, og kunne erstatte den medicinske behandling med omsorg, er for mig at se både visionært og revolutionært i forhold til den ældrepleje, der i det seneste år har været til kritisk debat efter en række afsløringer af omsorgssvigt." 

”For mig handler filmen dybest set om menneskelig kontakt. At det i sidste ende er de helt basale ting, der giver livet mening. At blive set som den, man er, at blive talt med, berørt, set og selv at sanse omgivelserne og vende blikket udad. Mærke verden og være til stede lige nu og her.” 

Filmen er produceret af Malene Flindt Pedersen for Hansen & Pedersen med støtte fra Det Danske Filminstitut ved filmkonsulent Frank Piasecki Poulsen. 

'Det er ikke slut endnu', der havde verdenspremiere på den canadiske festival HotDocs i foråret, kan nu opleves herhjemme. Filmen har biografpremiere med debatarrangementer fra den 21. september, og en 40-minutters tv-version kan ses på TV 2 den 23. september og derefter på TV 2 Play.

Trailer

Fakta

Dagmarsminde er et privat plejehjem, grundlagt og udtænkt af May Bjerre Eiby. Plejehjemmet ligger nær Græsted og Gilleleje i Nordsjælland.

Stedets 12 beboere har alle forskellige grader af demens.

May Bjerre Eiby åbnede Dagmarminde i 2016 efter at have brugt flere år på at skaffe finansiering og tilladelser til at ombygge et gammelt autoværksted til et lille plejehjem.

Dagmarsminde er indrettet og drives efter en særlig omsorgs-metode, udviklet af Eiby, for at skabe værdighed og livsglæde for mennesker med demens.

I Danmark lever 85-90.000 mennesker med en demenssygdom. Heraf har omkring 50.000 demenssygdommen Alzheimers.