Filminstituttet fejrer Jørgen Leth

FØDSELSDAG. Det Danske Filminstitut byder i juni på en lang række film og arrangementer om instruktør, journalist, forfatter og cykelkommentator Jørgen Leth, der fylder 80 år den 14. juni.

"Nysgerrigheden og skønhedssansen er drivkraften i Leths film, og med beundringsværdig sejlivet konsekvens har han dyrket sin overfladefascination". Sådan skriver filmkritiker Morten Piil i "Danske filminstruktører" om Jørgen Leth og hans omfattende filmiske værk, der placerer ham som en helt central skikkelse i dansk dokumentarfilm.

Den 14. juni runder instruktøren, journalisten, forfatteren og cykelkommentatoren 80 år, og det markerer Filminstituttet med film og særarrangementer i Cinemateket i København. Serien, der løber i hele juni, byder på en lang række eksempler på Leths sans for rytme og timing, hans udforskning af filmsproget og ikke mindst hans fascination af cykelløb – i klassikere som "Det perfekte menneske", "66 scener fra Amerika", "Stjernerne og vandbærerne", "De fem benspænd" og mange flere.

På selve fødselsdagen den 14. juni kan publikum blive klogere på instruktørens metode. Det sker i selskab med forfatter Lars Movin, der i 2013 udsendte mammutværket "Alt er i billedet – Om Jørgen Leths film". Han vil i løbet af aftenen introducere filmiske højdepunkter fra Leths lange karriere. Se arrangement med Lars Movin

Læs mere om Jørgen Leth-fejringen i Cinematekets program

Se Jørgen Leth-film fra sofaen

Leths alsidighed som filmkunstner kan også opleves på Filminstituttets streamingsite Filmcentralen, der præsenterer elleve af instruktørens film fra perioden 1972-2002. 

Serien spænder fra hans tidlige eksperimenterende afsøgninger af hverdagslivet til film om yndlingstemaer som cykelløb, kunst, Amerika og Haïti.

Se de elleve film på filmcentralen.dk


Tags: Jørgen Leth