enda

Jørgen Leth

(1937 – )

Instruktør, journalist, forfatter og cykelsportskommentator. Født 14/6 1937.

Opvokset i Århus. Var som ung aktiv cykelrytter og bordtennisspiller. Student fra Marselisborg Gymnasium 1957. Studerede herefter litteraturhistorie i Aarhus og etnografi i København. Begyndte i 1959 at arbejde som journalist og kritiker (jazz og film), først på Aktuelt og fra 1964 på Politiken. Skrev sports- og rejsereportager, og anmeldte f.eks. den første Beatles-koncert i Danmark.

Debuterede som digter med samlingen 'Gult lys' (1962). Har siden udsendt en lang række bøger: digt- og essaysamlinger, to bøger om Haiti (hvor Leth har boet siden 1991) og en bog om cykelsport, 'Den gule trøje i de høje bjerge. Beretning om Tour de France'. I 2005 kom den stormombruste erindringsbog 'Det uperfekte menneske', som siden er fulgt op af yderligere tre bøger.

Leth filmdebuterede med et portræt af jazzpianisten Bud Powell, 'Stopforbud' (1963), og blev en central skikkelse i det eksperimenterende dokumentarfilmmiljø i 60'erne. Han lavede en række film i samarbejde med Ole John og stiftede sammen med bl.a. Ole John og Per Kirkeby filmkollektivet ABCinema.

Leths dokumentarfilm er sanselige, personlige og præget af instruktørens sans for timing og rytme. Som filmkritikeren Morten Piil opsummerer i 'Danske filminstruktører': "Nysgerrigheden og skønhedssansen er drivkraften i Leths film, og med beundringsværdig sejlivet konsekvens har han dyrket sin overfladefascination".

Leth understreger ofte de mytologiske og episke aspekter ved de emner, han dokumentarisk behandler. Dette er tydeligst i sportsfilmene, f.eks. 'Stjernerne og vandbærerne' og 'En forårsdag i helvede', begge om cykelløb – henholdsvis etapeløbet Giro d'Italia og forårsklassikeren Paris-Roubaix. Instruktøren selv fungerer ofte som fortælleren, der kommenterer begivenhederne i filmene (Leth har endvidere i en årrække kommenteret Tour de France for TV 2).

Film som 'Livet i Danmark' og '66 scener fra Amerika' er minutiøst katalogiserende dokumentarfilm om mennesker og steder, mens eksempelvis 'Klaus Rifbjerg' og 'Jeg er levende – Søren Ulrik Thomsen, digter' er poetiske og originale kunstnerportrætter. I 2003 lavede Leth sammen med Lars von Trier 'De fem benspænd' – et filmprojekt, hvori Leth udfordres til at lave fem genindspilninger af 1967-klassikeren 'Det perfekte menneske'. Efter denne strabadserende udfordring følger Leths meget personlige erindringsfilm og kærlighedserklæring til sin barndomsby, 'Aarhus' (2005).

2010'erne bliver ekstremt produktive. På instruktørfronten indledes med premieren af det længe ventede filmværk 'Det erotiske menneske' – endnu en Leth'sk antropologisk undersøgelse, som vi har set det i bl.a. 'Det legende menneske' fra 1986. I 2013 følger portrætfilmen om billedkunstner John Kørner, som Leth arbejdede på i fem år, og i 2016 står han bag projektet 'Lyrikporten', som er optagelser af 28 danske lyrikere (ham selv inklusive), som læser op fra deres digtsamlinger. Derudover er der i den grad bud efter personen Jørgen Leth. Han medvirker som sig selv i bl.a. 'Klovn – the movie' og 'Rytteriet'. Han har lavet foreløbig fire albums med gruppen 'Vi sidder bare her' (Jørgen Leth, Mikael Simpson og Frithjof Toksvig), og der er bud efter hans ikoniske stemme til både digtoplæsning og som speaker på andres film samt selvfølgelig som TV 2's legendariske kommentator på cykelløbet Tour de France.

Leth er portrætteret i Tómas Gislasons 'Fra hjertet til hånden' (1994). Leth udgav i 2005 første del af sine erindringer 'Det uperfekte menneske. Scener fra mit liv', hvis indhold skabte voldsom debat i de danske medier. Debatten er samlet af Poul Pilgaard Johnsen i bogen 'Det fordømte menneske: Jørgen Leth og den nye sædelighedsfejde', og hele forløbet er skildret i Jørgen Flindt Pedersens film 'Sanselighedens pris' (2007). I efteråret 2007 udkom anden del af Leths erindringer 'Guldet på havets bund – Det uperfekte menneske 2', efterfulgt i 2012 af 'Et hus er mere end en ting – Det uperfekte menneske 3' og 'Mine helte – Det uperfekte menneske 4' i 2016. I 2019 er Leth aktuel med filmen 'I Walk' om hans eget liv.

Litteratur: Søren Birkvad: Verden er Leth – en bog om Jørgen Leths film og forfatterskab (1992). Anders Leifer: Osse i dag oplevede jeg noget... – samtaler med Jørgen Leth (1999), Jørgen Leth: Tilfældets gaver (2009). Se endvidere: www.lethfilm.dk.

Læs om DFI Bibliotekets Jørgen Leth særsamling
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Jeg filmer mine fødder 2019 Instruktion, Medvirkende, Fotograf DK/Dokumentarfilm
Lyrikporten – 28 danske digtere 2016 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Født til filmen 2015 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Den hvide mand 2014 Speaker DK/Eksperimentalfilm
Sort sne 2014 Speaker DK/Eksperimentalfilm
Der er ikke andet end det der er 2014 Speaker DK/Eksperimentalfilm
Jeg taler til jer 2013 Instruktion
Jeg taler til jer - John Kørners verden 2013 Instruktion, Medvirkende, Manuskript DK/Dokumentarfilm
Laamb 2013 Fortæller DK/Dokumentarfilm
Rytteriet II 2013 Medvirkende Tv-serie
Det erotiske menneske 2010 Instruktion, Fortæller, Manuskript, Fotograf DK/Spillefilm
Han skal dog dø 2010 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
Klovn - the Movie 2010 Sig selv DK/Spillefilm
ABCinema 2009 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Det meste af tiden 2009 Instruktion, Medvirkende, Digte DK/Kort fiktion
Weightless - a recording session with Jakob Bro 2009 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Fiktion 2008 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
The Yellow Jersey - Leths Second Unit optagelser 2008 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Leth om Laudrup 2008 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Tropical Mix 2007 Instruktion DK/Eksperimentalfilm
Monument 2007 Instruktion DK/Eksperimentalfilm
The Jørgen Leth Collection 2007 Instruktion Antologi
Sanselighedens pris 2007 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Tavi - ånden der steg op fra havet 2006 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Historien bag kameraet 2006 Medvirkende Tv-dokumentar
Aarhus 2005 Instruktion, Medvirkende, Manus DK/Dokumentarfilm
Ghosts of Cité Soleil 2005 Executive producer DK/Dokumentarfilm
De fem benspænd 2003 Instruktion, Manus, Himself - Director DK/Dokumentarfilm
Drømmere 2002 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Nye scener fra Amerika 2002 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Monas verden 2001 Rygestemme DK/Spillefilm
Vejen tilbage 2001 Konsulent DK/Dokumentarfilm
Jeg er levende - Søren Ulrik Thomsen, digter 1999 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Haiti. Uden titel 1996 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
Ra-ra 1994 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Fra hjertet til hånden 1994 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Michael Laudrup - en fodboldspiller 1993 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Traberg 1992 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Notater om kærligheden 1989 Instruktion, Manus, Produktion, Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
Dansk litteratur 1989 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Udvalgte ord fra tog 1989 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Notater fra Kina 1987 Instruktion, Speaker, Manus DK/Dokumentarfilm
Danish Music at the Louisiana 1987 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Det legende menneske 1986 Instruktion, Speaker, Manus DK/Dokumentarfilm
Udenrigskorrespondenten 1983 Instruktion, Manus, Dialog DK/Spillefilm
Pelota 1983 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
66 scener fra Amerika 1982 Instruktion, Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Gadeartister i New York 1982 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Step on Silence 1981 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Peter Martins - en danser 1979 Instruktion, Speaker DK/Dokumentarfilm
At danse Bournonville 1979 Instruktion, Speaker DK/Dokumentarfilm
Kalule 1979 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Sanct Hansaften-spil 1979 Instruktion Tv-film
En forårsdag i helvede 1977 Instruktion, Manus, Producent DK/Dokumentarfilm
Det gode og det onde 1975 Instruktion, Manus, Produktion, Produktionsdesign, Fortæller DK/Eksperimentalfilm
Klaus Rifbjerg 1975 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Den umulige time 1975 Instruktion, Speaker, Manus, Produktion DK/Dokumentarfilm
Stjernerne og vandbærerne 1974 Instruktion, Speaker, Manus DK/Dokumentarfilm
Eddy Merckx i nærheden af en kop kaffe 1973 Instruktion, Medvirkende, Foto DK/Eksperimentalfilm
Livet i Danmark 1972 Instruktion, Medvirkende, Manus, Produktion DK/Dokumentarfilm
Kinesisk bordtennis 1972 Instruktion, Klip DK/Dokumentarfilm
Eftersøgningen 1971 Instruktion, Medvirkende, Idé DK/Eksperimentalfilm
Frændeløs 1970 Instruktion, Manus DK/Eksperimentalfilm
Teatret i de grønne bjerge 1970 Instruktion, Produktion, Foto DK/Eksperimentalfilm
Motion Picture 1970 Instruktion, Manus, Produktion, Klip DK/Eksperimentalfilm
Dyrehaven, den romantiske skov 1970 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Dyrehavefilmen 1969 Instruktion, Foto DK/Eksperimentalfilm
Krag-filmen 1969 Instruktion, Foto DK/Eksperimentalfilm
Rødovrefilmen 1969 Instruktion DK/Eksperimentalfilm
Det perfekte menneske 1968 Instruktion, Fortæller, Manus DK/Eksperimentalfilm
Ofelias blomster 1968 Instruktion, Manus DK/Eksperimentalfilm
Nær himlen, nær jorden 1968 Instruktion, Klip, Lyd, Speaker DK/Dokumentarfilm
Se frem til en tryg tid 1965 Instruktion, Manus, Klip DK/Eksperimentalfilm
Stopforbud 1963 Instruktion, Manus, Produktion, Klip DK/Dokumentarfilm
En samtale med Jørgen Leth Medvirkende Arkiv film

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Silver Dragon 1972 Krakow Film Festival 1972 Livet i Danmark
Bedste Kort Dokumentar Film 1996 Chicago International Film Festival 1996 Haiti. Uden titel
Grand Prix 2004 Odense Internationale Film Festival 2004 De fem benspænd
FIPRESCI Jury Prize 2004 Zagreb Motovun Film Festival 2004 De fem benspænd
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Sao Paulo It's All True Int. Documentary FF 2015-04-09 De fem benspænd
Dokufest Prizren 2011-07-23 De fem benspænd
Karlovy Vary International Film Festival 2011-07-01 Det erotiske menneske
CPH:DOX 2011-06-17 Det erotiske menneske
Sao Paulo It's All True Int. Documentary FF 2011-03-31 Det erotiske menneske
ZagrebDox 2011-03-06 Det erotiske menneske
Göteborg International Film Festival 2011-01-28 Det erotiske menneske
Les Arcs European Film Festival 2010-12-11 Det perfekte menneske
Thessaloniki International Film Festival 2010-12-03 Det erotiske menneske
Amsterdam, IDFA 2010-11-18 Det erotiske menneske
Lithuania Scanorama Film Forum 2010-11-11 Det erotiske menneske
CPH:DOX 2010-11-04 Det erotiske menneske
Bergen International Film festival 2010-10-20 Det erotiske menneske
Lisbon Int. Documentary Film Festival 2010-10-14 Nye scener fra Amerika
Toronto International Film Festival 2010-09-09 Det erotiske menneske
Lithuania Scanorama Film Forum 2008-11-13 De fem benspænd
Sevilla Festival de Cine 2008-11-07 Det perfekte menneske
Tehran, Cinéma Vérité, Documentary Film Festival 2008-10-15 Nye scener fra Amerika
Warszawa, Against Gravity 2008-05-09 Nye scener fra Amerika
Sheffield Doc/Fest 2007-11-07 Livet i Danmark
Lisbon Int. Documentary Film Festival 2007-10-18 De fem benspænd
Taipei Film Festival 2007-06-22 Det perfekte menneske
Helsinki Doc Point Documentary Film Festival 2007-01-24 Nye scener fra Amerika
Sheffield Doc/Fest 2006-10-30 Aarhus
München Documentary Festival 2006-05-05 Haiti. Uden titel
Sao Paulo It's All True Int. Documentary FF 2006-03-23 Aarhus
Prague, One World Human Rights Film Festival 2006-03-02 De fem benspænd
Göteborg International Film Festival 2006-01-27 Aarhus
Odense Internationale Film Festival 2005-08-11 Aarhus
Jeonju International Film Festival 2005-04-28 De fem benspænd
Tel Aviv Docaviv Int. Documentary Film Festival 2005-04-07 Nye scener fra Amerika
Amsterdam, IDFA 2005-04-03 66 scener fra Amerika
Sao Paulo It's All True Int. Documentary FF 2005-03-29 De fem benspænd
ZagrebDox 2005-02-22 De fem benspænd
Reykjavik Film Festival 2004-11-17 De fem benspænd
Jihlava International Documentary Film Festival 2004-10-26 Nye scener fra Amerika
Lisbon Int. Documentary Film Festival 2004-10-24 De fem benspænd
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2004-09-16 De fem benspænd
Sarajevo Film Festival 2004-08-20 De fem benspænd
Odense Internationale Film Festival 2004-08-09 De fem benspænd
Zagreb Motovun Film Festival 2004-07-26 De fem benspænd
Melbourne Film Festival 2004-07-21 De fem benspænd
Wellington - New Zealand Film Festival 2004-07-16 De fem benspænd
Cape Town, Encounters South African Int. Documentary Film Festival 2004-07-16 De fem benspænd
Jerusalem Int. Film Festival 2004-07-08 De fem benspænd
Marseille Festival International du Documentaire 2004-06-26 En forårsdag i helvede
Sydney Film Festival 2004-06-11 De fem benspænd
München Documentary Festival 2004-05-07 De fem benspænd
Vilnius International Film Festival 2004-04-30 De fem benspænd
Buenos Aires Festival de Cine Independiente 2004-04-14 De fem benspænd
Hong Kong International Film Festival 2004-04-06 De fem benspænd
Buenos Aires, Mar Del Plata Int. FF 2004-03-11 De fem benspænd
Göteborg International Film Festival 2004-01-23 De fem benspænd
Sundance Film Festival 2004-01-15 De fem benspænd
Tallinn Black Nights Film Festival 2003-11-22 De fem benspænd
Amsterdam, IDFA 2003-11-20 De fem benspænd
Oslo International Film Festival 2003-11-20 De fem benspænd
Mannheim-Heidelberg, Int. Film Festival 2003-11-20 De fem benspænd
CPH:DOX 2003-11-07 De fem benspænd
Lübeck, Nordische Filmtage 2003-10-30 Nye scener fra Amerika
Valladolid International Film Festival 2003-10-24 De fem benspænd
Jihlava International Documentary Film Festival 2003-10-23 Nye scener fra Amerika
Bergen International Film festival 2003-10-16 Nye scener fra Amerika
Sheffield Doc/Fest 2003-10-13 Nye scener fra Amerika
Rio de Janeiro Film Festival 2003-09-25 De fem benspænd
Malmö Nordisk Panorama 2003-09-23 De fem benspænd
Toronto International Film Festival 2003-09-04 De fem benspænd
Odense Internationale Film Festival 2003-08-11 Nye scener fra Amerika
Locarno, Festival internazionale del film 2003-08-06 Livet i Danmark
SilverDocs AFI Documentary Festival 2003-06-18 Nye scener fra Amerika
New York Tribeca Film Festival 2003-05-03 Nye scener fra Amerika
Jeonju International Film Festival 2003-04-25 Nye scener fra Amerika
Moscow - Royal Danish Embassy 2003-04-05 Det gode og det onde
Paris, Cinéma du Réel 2003-03-07 Nye scener fra Amerika
Göteborg International Film Festival 2003-01-24 Nye scener fra Amerika
Amsterdam, IDFA 2002-11-21 Nye scener fra Amerika
Oulu Nordisk Panorama 2002-09-24 Nye scener fra Amerika
Odense Internationale Film Festival 2002-08-12 Drømmere
Sao Paulo It's All True Int. Documentary FF 2002-04-11 Drømmere
Zagreb Motovun Film Festival 2001-07-31 Jeg er levende - Søren Ulrik Thomsen, digter
Ghent Flanders Int. Film Festival 2000-10-10 66 scener fra Amerika
Göteborg International Film Festival 2000-01-28 Jeg er levende - Søren Ulrik Thomsen, digter
Amsterdam, IDFA 1999-11-24 Jeg er levende - Søren Ulrik Thomsen, digter
Odense Internationale Film Festival 1999-08-16 Jeg er levende - Søren Ulrik Thomsen, digter
Amsterdam, IDFA 1996-11-28 En forårsdag i helvede
Rio de Janeiro Film Festival 1985-11-21 En forårsdag i helvede
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.