Jørgen Leth fejres på IDFA

IDFA 2019. Dokumentarfilmfestivalen IDFA hylder Jørgen Leth med en fornem ærespris, mens premiereaktuelle 'Fat Front' af Louise Unmack Kjeldsen og Louise Detlefsen skal møde sit første internationale publikum. Foreløbig har årets store dokumentarbegivenhed i Amsterdam meldt ud om i alt fem danske film.

IDFA, der regnes for verdens største dokumentarfilmfestival, annoncerer etapevis årets program i disse uger. I alt fem danske film er foreløbig offentliggjort til festivalen i november, blandt dem 'Fat Front', der således får international premiere i Amsterdam.

Desuden hyldes Jørgen Leth med en ærespris for sit omfattende og alsidige livsværk.

Hyldest til Jørgen Leth

Den danske dokumentarist, journalist, forfatter, poet, cykelsportskommentator og meget mere modtager en såkaldt Lifetime Achievement Award for sin stærke filmiske signatur og sin frygtløse tilgang til dokumentargenren, som har inspireret generationer af instruktører, lyder det fra festivalen. 

Leth har stået bag en lang række nøgleværker i dansk film siden starten af 60'erne, fra 'Det perfekte menneske' i 1968 til 70'ernes cykelfilm 'Stjernerne og vandbærerne' og 'En forårsdag i helvede' til senere klassikere som '66 scener fra Amerika' fra 1982, 'De fem benspænd' fra 2003 og 'Det erotiske menneske' fra 2010 – og mange flere.

Leth modtager den fornemme ærespris under festivalen. 

Fat Front i serie om at kræve sin ret

'Fat Front' af Louise Detlefsen og Louise Unmack Kjeldsen er udtaget til serien Frontlight. Her skal den vises som en af tolv film, der alle berører temaer om ligeværd og lige rettigheder. Dokumentaren følger en række kvinder, der stolt kalder sig tykke. De kræver respekt i et slankefikseret samfund, mens de også kæmper med et helt livs lavt selvværd.

Filmen har dansk biografpremiere den 10. oktober og er produceret af Malene Flindt Pedersen for Hansen & Pedersen Film og Fjernsyn. 

Fra Toronto til IDFA

I en af IDFAs klassiske serier uden for konkurrence, Best of Fests, deltager 'The Cave' af Feras Fayyad og 'Jagten på lykken' af Pernille Rose Grønkjær. Serien præsenterer bemærkelsesværdige film plukket fra det forgangne års festivaler. 

'The Cave' fra krigen i Syrien vandt en publikumspris på Toronto Filmfestivalen i september og fik også en stærkt positiv respons fra kritikerne. "Både pågående virkelig og et nænsomt gennemarbejdet filmisk værk" og et "skræmmende vindue ind til Syriens sammenbrud", lød det blandt andet i de internationale anmeldelser.

'Jagten på lykken' havde premiere på CPH:DOX og har været vist ved festivalen Toronto Hot Docs i april og siden på festivaler i Sheffield og Bergen.

Udtaget til auteurserien Masters er 'Love Child' af Eva Mulvad. Skildringen af en lille iransk families rejse mod en bedre fremtid fik også roser med på vejen ved verdenspremieren på Toronto Filmfestivalen som, blandt andet, en "nærgående, personlig historie om, hvorfor mennesker er tvunget til at flygte fra deres land".

Artikel publiceret 8. oktober 2019, opdateret 9. oktober 2019.

IDFA 2019

IDFA, der står for International Documentary Film Festival Amsterdam, har kørt siden 1988 og regnes for verdens største dokumentarfilmfestival.

Dansk film har over årene været stærkt repræsenteret på festivalen, og siden 2001 er det blevet til i alt 14 priser. Se oversigt.

IDFA 2019 løber fra 20. november til 1. december. Det samlede program bliver offentligt den 23. oktober. Se mere på idfa.nl.


Danske film og filmfolk på IDFA 2019

Festivalen melder løbende ud de kommende uger om de sidste titler i programmet, blandt andet konkurrenceserierne. Få et samlet overblik over de danske film og filmfolk, der foreløbig er annonceret:

Lifetime Achievement Award

 • Jørgen Leth modtager ærespris for sit livsværk.

Frontlight

 • Fat Front af Louise Unmack Kjeldsen, Louise Detlefsen
  Produceret af Malene Flindt Pedersen for Hansen & Pedersen Film og Fjernsyn

Best of Fests

 • The Cave af Feras Fayyad
  Produceret af Kirstine Barfod og Sigrid Dyekjær for Danish Documentary Production
 • Jagten på lykken af Pernille Rose Grønkjær
  Produceret af Sigrid Dyekjær for Danish Documentary Production

Masters

 • Love Child af Eva Mulvad
  Produceret af Sigrid Dyekjær for Danish Documentary Production

Focus: The Villain

 • The Look of Silence af Joshua Oppenheimer 
  Produceret af Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real

Koproduktioner

 • Khartoum Offside af Marwa Zein (Sudan, Danmark, Norge, Frankrig)
  Dansk koproducer: Henrik Underbjerg for Stray Dog Productions
  Festivalserie: Best of Fests, Spotlight: Sudan
 • The Kingmaker af Lauren Greenfield (USA, Danmark)
  Dansk koproducer: Sigrid Dyekjær for Danish Documentary Production
  Festivalserie: Best of Fests, Focus: The Villain