Forældre nomineret til Nordisk Råds Filmpris

INTERNATIONALT. Christian Tafdrups debutspillefilm "Forældre" er nomineret som dansk kandidat til Nordisk Råds Filmpris 2017. For Island er Gudmundur A. Gudmundssons dansk-islandske koproduktion "Heartstone" nomineret. Vinderen af prisen offentliggøres den 1. november 2017 under Nordisk Råds session i Helsingfors.

"Forældre" vandt tidligere i år tre Robert-priser og fire Bodil-priser. Filmen, som har Bodil Jørgensen og Søren Malling i hovedrollerne, handler om ægteparret Kjeld og Vibeke, der beslutter sig for at flytte til noget mindre, da deres søn flytter hjemmefra. De flytter tilbage til deres ungdomshybel i god tro om, at de kan genskabe noget, som var engang. En morgen vågner de op og er blevet 30 år yngre.

Christian Tafdrup og Thomas Heinesen er med filmen nomineret til Nordisk Råds Filmpris i deres egenskab af henholdsvis instruktør/manuskriptforfatter og producer. Christian Tafdrup er oprindeligt uddannet skuespiller og har medvirket i over 30 film og tv-serier som for eksempel. "Borgen" og "Lærkevej". Han har instrueret tre kortfilm, men debuterede i 2016 som spillefilmsinstruktør. Thomas Heinesen er uddannet fra Den Danske Filmskole og har produceret en lang række spillefilm i samarbejde med blandt andet Susanne Bier, Niels Arden Oplev og Nils Malmros for Nordisk Film.

De fem nordiske kandidater

  • Island: "Heartstone" med manuskript og instruktion af den herboende islandske instruktør Gudmundur Arnar Gudmundsson, produceret af danske Jesper Morthorst, Anton Máni Svansson og Lise Orheim Stender.
  • Finland: "Little Wing" instrueret af den tidligere Oscar-nominerede instruktør og manuskriptforfatter Selma Vilhunen, produceret af Kaarle Aho og Kai Nordberg.
  • Norge: "Fluefangeren" med manuskript og instruktion af Izer Aliu og produceret af Khalid Maimouni.
  • Sverige: "Sameblod" med manuskript og instruktion af Amanda Kernell, produceret af Lars G. Lindström.

"Heartstone" foregår i en afsides fiskerlandsby i Island. Thor og Christian er bedste venner, og det er sommeren, hvor følelserne begynder at spire. Thor er forelsket i Beth, den smukkeste pige i byen. Og Christian opdager, at han er tiltrukket af sin ven. Følelserne er svære at skjule, og efterhånden som resten af byen involveres, optrappes konflikterne i det lille samfund.

Filmen, der har dansk hovedproducent, er produceret af Lise Orheim Stender og Jesper Morthorst for SF Studios Production i koproduktion med Anton Máni Svansson for islandske Join Motion Pictures.

"Sameblod" følger den 14-årige Elle Marja fra en samisk familie, der passer rensdyrflokke. Udsat for 1930's racisme drømmer hun om en anden fremtid, men for at få det er hun nødt til at skifte identitet og bryde alle bånd til sin familie og kultur.

Instruktør Amanda Kernell, der er uddannet fra Den Danske Filmskole, har skrevet manuskript på baggrund af sin egen samiske families historie. Filmen er koproduceret af René Ezra og Tomas Radoor for Nordisk Film, og Kristian Eidnes Andersen har komponeret.

"Little Wing" er produceret af Kaarle Aho og Kai Nordberg for Making Movies Oy og koproduceret af Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real.

Om prisen

Nordisk Råds Filmpris uddeles i år for 14. gang - fem gange tidligere er prisen uddelt til en dansk film. Sidste år, i 2016, blev prisen uddelt til den norske film ”Louder than bombs” af Joachim Trier.

Filmprisen er bare én af Nordisk Råds priser, som gives for at øge interessen for det nordiske kulturfællesskab og miljøsamarbejde samt at vise anerkendelse for enestående kunstneriske og miljømæssige initiativer. Prisen på 350.000 kr. deles ligeligt mellem filmens manuskriptforfatter, instruktør og producer. Dette skal understrege, at film som kunstart er resultatet af et tæt samarbejde mellem disse tre hovedfunktioner.

Vinderen af prisen offentliggøres onsdag den 1. november 2017 under Nordisk Råds session i Helsingfors.