Første lavbudgetfilm i produktion

LAVBUDGET. Morten BHs coming of age-drama "Anti" og Frederik M. Nørgaards familiefilm "Villads fra Valby" er de to første film, der modtager støtte fra Det Danske Filminstituts lavbudgetinitiativ.

"Anti" af Morten BH og "Villads fra Valby" af Frederik M. Nørgaard har som de første spillefilm modtaget produktionsstøtte fra det lavbudgetinitiativ, som Det Danske Filminstitut lancerede i det nye år som resultat af Filmaftalen.

"Vi er meget glade for allerede nu at kunne støtte to så lovende projekter. Det har været vigtigt, at vi kommer hurtigt i gang med nye produktionskoncepter, og vi glæder os meget til at se resultatet," siger direktør for Filmstøtte Claus Ladegaard. 

Lavbudgetfilm

Som noget nyt fra 2015 kan Det Danske Filminstitut støtte lavbudgetspillefilm på særlige betingelser. Støtten bevilges gennem de tre eksisterende ordninger for spillefilm, nemlig talentstøtteordningen New Danish Screen, den kunstneriske Konsulentordning og den brede Markedsordning.

Der kan søges støtte til spillefilm med maksimumbudget på henholdsvis 3 mio. kr. (mikrobudget) og 6 mio. kr. (lavbudget). Støtten kan gives til både nye talenter og etablerede filmfolk. Der kan samlet ydes støtte til 12-24 lavbudgetfilm over de næste fire år.

Det nye initiativ er kendetegnet ved tre væsentlige forhold:

Filminstituttet yder en forholdsmæssigt højere støtte af det samlede budget end de typiske 30-40 %. For filmene til 3 mio. kr. dækkes helt op til 80 % af budgettet, for filmene til 6 mio. kr. op til 60 %.

Filmene skal ikke nødvendigvis i biografen, men kan lanceres via andre platforme.

Udviklingsperioden skal være kort, idet der maksimalt må gå tre måneder, fra ansøgningen modtages på Filminstituttet, til en beslutning om et eventuelt første udkast af manuskriptet foreligger.

Læs vejledning for støtte af lavbudgetfilm

Anti

"Anti" er et coming of age-drama, der foregår i 90'ernes graffitimiljø.

For Simon og Frede handler livet om ikke at have en plan. Da Simon bliver smidt ud af skolen, overbeviser han Frede om, at de skal tage til København og male graffiti. De finder hurtigt ud af, at der er et hierarki i miljøet. Men Simon er dygtig, og de bliver hvervet til graffitigruppen CHAOS, der er imponeret over Simons evner. Frede passer slet ikke ind og prøver at holde fast i, at målet er ikke at have en plan. Simon er på den anden side hooked på miljøet, de nye venner og udsigten til at blive set og anerkendt for sine talenter. Simon og Frede, der har været venner altid, står nu over for en afgrund, hvor deres veje synes at skilles.

"Det er i høj grad en historie, som dagens ungdom kan spejle sig i, selvom den foregår i 90'erne. Det er en bromance-historie om kammeratskab, kærlighed og frem for alt om at indse konsekvenserne af sine handlinger," siger konsulent Åke Sandgren om projektet. 

Morten BH har blandt andet instrueret spillefilmen "Kolbøttefabrikken" og tv-serierne "A-klassen", "Viggos Vlog" og "Lillemand". "Anti" har manuskript af Jannik Tai Mosholt. På rollelisten er blandt andre Stefan Hjort, Casper Kjær og Oscar Giese. Christian Potalivo og Caroline Blanco producerer for Miso Film.

"Anti" har et budget på 6 mio. kr., og Det Danske Filminstitut støtter med 3,6 mio. kr. gennem konsulentordningen ved Åke Sandgren.

Filmen har forventet optagestart den 14. september og forventes at få premiere i foråret 2016.

Villads fra Valby

"Villads fra Valby" er en familiefilm, der bygger på Anne Sofie Hammers børnebogsserie af samme navn.

Villads papfigur
Forfatter Anne Sofie Hammer med Villads i papfigurversion.

Villads har en livlig fantasi, som de voksne slet ikke forstår. Det betyder, at han tit overtræder de usynlige "voksenregler" for, hvad man må og ikke må. Især hans mor er optaget af, hvad der er rigtig og forkert, og af alt det, der kan gå galt. Det er ikke hans mening at bryde reglerne, men han er ikke klar til at overgive sig til en voksenverden – og måske er det i virkeligheden de voksne, der engang imellem skal opleve verdenen i børnehøjde.

"Det er en moderne Emil fra Lønneberg eller Busters verden. En dreng med et stort hjerte, som ofte havner i interessekonflikt med de voksne. Det er Villads' uskyld og oprigtighed mod de voksnes hverdagsregler," siger konsulent Åke Sandgren.

Instruktør Frederik Meldal Nørgaard har skrevet manuskriptet og spiller også rollen som Villads' far. De øvrige roller spilles af Iben Dorner, Patricia Schumann, Jesper Riefensthal og Kristian Ibler. Regner Grasten producerer for Regner Grasten Filmproduktion.

"Villads fra Valby" har et budget på 6 mio. kr., og Det Danske Filminstitut støtter med 3,6 mio. kr. gennem konsulentordningen ved Åke Sandgren. Filmen er også støttet af DR.

Filmen starter tre ugers optagelser i august og har forventet premiere juledag 2015.