Godt første halvår i biografen til dansk film

BILLETSALG. Med lidt mere end fire måneder tilbage af året har danske film i alt solgt 1,9 mio. billetter, hvilket er det bedste resultat siden 2015. Samlet er der solgt 7,4 mio. billetter i de danske biografer, hvilket er 8 % mere end sidste år ved samme tid.

Billetsalget i danske biografer er steget 8 % i forhold til sidste år. Det er en forøgelse på 650.000 billetter, hvilket primært kan tilskrives de danske film. I denne periode er billetsalget til danske film nemlig steget med 640.000 billetter i forhold til samme periode sidste år. I 2018 blev der solgt 1,25 mio. billetter til danske film over årets første 32 uger. I år er dette tal steget til 1,9 mio. billetter.

Billetsalget efter 32 uger er for danske film det højeste siden 2015. ’Ternet Ninja’ har trukket den største del af publikum med knap 620.000 solgte billetter i år, men er langt fra ene om bedriften. Fx har ’Dronningen’ rundet 300.000 billetter og både ’De frivillige’ og ’Før frosten’ 200.000.

Akkumuleret billetsalg for danske film uge 1-32

Kilde: Fafid

Den aktuelle markedsandel for dansk film er 25 %.

Ti danske spillefilm og én dokumentarfilm får biografpremiere, inden vi når 2020. Første film i rækken er ’Ser du månen, Daniel’, der kan opleves fra 29. august.

Biograffilm i sidste del af 2019

SER DU MÅNEN, DANIEL / 29. august

Den unge danske freelancefotograf Daniel Rye sidder som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien sammen med flere andre udlændinge, bl.a. den amerikanske journalist James Foley. Daniel kæmper for overlevelse i fangenskab sammen med vennen James, mens hans familie hjemme i Danmark kæmper for at håndtere frygten for, at deres søn aldrig kommer hjem. Midt i krisen står den danske gidselforhandler Arthur, der får en afgørende rolle i befrielsen af Daniel.

Instruktør Niels Arden Oplev Co-instruktør Anders W. Berthelsen Manuskript Anders Thomas Jensen Producent Toolbox Film Genre Drama

KRIGSFOTOGRAFEN / BIO / 19. SEPTEMBER

Jan  Grarup lever sit liv i undtagelsesland: ude i verden er han som krigsfotograf i evig krydsild, hjemme i København er han far til fire - og står pludselig alene med forældreansvaret, da hans ekskone bliver alvorlig syg af kræft. 
Arbejdet i den urbane krigszone Mosul, hvor Grarup er embedded med de irakiske styrker, skal balanceres med livet som far og alene-forsørger, og han skal genopbygge tillid og intimitet med sine børn efter mange års flygtig tilstedeværelse. Grarup ønsker fortsat at være verdens bedste krigsfotograf. Men hvordan hænger vejsidebomber og snigskytter sammen med at have ansvar for fire børn?

Instruktør Boris Bertram  Producer Kathrine A. Sahlstrøm

MUGGE & VEJFESTEN / 26. september

10-årige Mugges forældre er ved at gå fra hinanden. For at genskabe den idyl, som de voksne er ved at smadre, beslutter altid optimistiske og helt ukuelige Mugge at stable den bedste vejfest nogensinde på benene og på den måde føre sin mor og far sammen igen.

Instruktører Mikael Wulff og Anders Morgenthaler Manuskript Anders Morgenthaler og Mikael Wulff Producent Zentropa Entertainments, New Creations Genre Komedie

GOOSEBOY / 3. oktober

Viggo lever og ånder for spilverdenen. En dag ændres hans liv dog brat, da en gås crash-lander på altanen, og det ovenikøbet viser sig, at gåsen kan tale. Gåsen er desperat for at indhente sin flok, men har brækket vingen, så Viggo må træde i karakter og hjælpe sin nye ven. Sammen kommer de på en forunderlig, fantastisk og farverig rejse, der viser sig at være langt mere krævende, end Viggo nogensinde havde kunnet forestille sig.

Instruktører Michael Wikke og Sten Rasmussen Manuskript Michael Wikke og Sten Rasmussen Producent SF Studio Productions Genre Komedie 

JAGTSÆSON / 3. oktober

Den nyligt fraskilte singlemor Eva tager på wellness­weekend med barndomsveninden Marlene for at hjælpe hende gennem sin midtvejskrise. Med på turen er også Isabella, den nye unge kæreste til Evas eksmand, som maser sig på for at overtage rollen som bedsteveninde for Marlene. Det bliver en tur, der får det absolut værste frem i pigerne, og venskabet bliver sat på en voldsom prøve gennem bl.a. en uheldig omgang Brazilian waxing og en mislykket fasanjagt. Spørgsmålet er, om Eva kan klinke skårene med Marlene, sikre et anstændigt forhold til Isabella og redde sin søns fødselsdag.

Instruktør Tilde Harkamp Manuskript Claudia Boderke og Lars Mering Producent Nordisk Film Genre Komedie 

VALHALLA / 10. oktober

Vikingebørnene Røskva og Tjalfe tager på en stormfuld rejse fra Midgård til Valhalla med guderne Thor og Loke. Livet i Valhalla viser sig dog at være truet af den frygtede Fenrisulv og Jætterne. Side om side med guderne må de to menneskebørn kæmpe for at bevare Valhalla og redde verden fra Ragnarok.

Instruktør Fenar Ahmad Manuskript Adam August og Fenar Ahmad Producent Profile Pictures Genre Fantasy 

Kollision / 31. oktober

Leo og Olivias beslutning om at blive skilt får konsekvenser for deres niårige datter Liv, der bliver kastebold mellem sine kriseramte forældre. Forældrene må træffe svære beslutninger i forsøget på at finde mening og håb, når alt ramler sammen.

Instruktør Mehdi Avaz Manuskript Milad Avaz Producent Rocket Road Pictures Genre Drama

Ninna / 7. november

Ninna bor sammen med sin søn Dennis i Præstø, hvor hun også arbejder på den lokale grill. Da Dennis tæt på jul fylder 18 år, holder Ninna et surpriseparty for ham. Mest overrasket bliver Ninna dog selv, for Dennis meddeler, midt i al herligheden, at han har fået sin egen lejlighed og har tænkt sig at flytte hjemmefra. Ninna kastes nu ud i en større krise, hvor december udvikler sig til en måned i helvede. Udsigten til at skulle se sin søn blive voksen og begynde at leve sit eget
liv er uoverskuelig, og hun griber til alle tænkelige og utænkelige midler for at redde julen, hjerternes fest, og få sin dreng hjem.

Instruktør Fabian Wullenweber Manuskript Susanna Juhasz Producent Milk & Honey, Wullejuweberhasz Film Genre Drama, komedie

Onkel / 14. november

Kris på 27 er yderst beskyttende over for sin halvinvalide onkel, med hvem hun driver et mindre landbrug i Sønderjylland. De har et nært forhold og stor forståelse for hinanden, selvom de tilbringer det meste af deres finurlige hverdag i tavshed. Da Kris redder en kalv under en fødsel, bliver hendes interesse for dyrlægefaget igen vakt, og hun udvikler et venskab med den snakkesalige dyrlæge Johannes og opdager langsomt, at der er et liv uden for gården. Her møder hun den unge Mike, som ser lige igennem hendes reserverede personlighed, og sød musik opstår mellem dem, og et skelsættende spørgsmål presser sig på.

Instruktør Frelle Petersen Manuskript Frelle Petersen Producent 88Miles Genre Drama 

Selvmordsturisten / 21. november

Forsikringsagenten Max elsker sin kone Lærke, men lever med en svulst i hjernen og befinder sig midt i en eksistentiel krise. Han kommer på sporet af det hemmelige afsidesliggende luksus-resort Aurora Hotel, der specialiserer sig i selvmord. Her opdager han en foruroligende sandhed, der får Max til at sætte spørgsmålstegn ved selve livet, døden og hans egen forståelse af virkeligheden. Filmen er både en kærlighedshistorie og et psykologisk drama om meningen med livet. Med et øde, nordisk bjerglandskab som kulisse udspilles en hypnotiserende magtkamp om retten til selve livet, forstanden – og kærligheden.

Instruktør Jonas Alexander Arnby Manuskript Rasmus Birch Producent Snowglobe Genre Drama

Harpiks / 12. december

I mareridtseventyret 'Harpiks' lever Jens, datteren Liv
og hendes gigantiske mor, Maria, et isoleret liv langt inde i en smuk skov i et lille selvskabt paradis. I en verden, hvor der i selv de mindste ting findes en sjæl, og der selv i en myres rejse ind i fyrretræernes harpiks kan findes en højere mening. Liv er lys og fuld af liv og den nysgerrighed, som hendes far har plantet i hende. Jens bærer derimod et mørke, som bliver stadig sværere at holde inde, efterhånden som Liv tager på eventyr ud i den virkelige verden, og denne samtidig bevæger sig nærmere på familien. Tanken om at miste Liv bliver for Jens så skræmmende, at hans kærlighed truer med at kvæle alt, hvad de har skabt.

Instruktør Daniel Joseph Borgman Manuskript Bo hr. Hansen Producent Zentropa Genre Drama

Tags: tal og fakta