Grønlandsfilm skal digitaliseres

DIGITALISERING. Det Danske Filminstitut modtager 2,3 mio. kr. fra Kulturministeriet til digitalisering af film fra Grønland og Arktis.

I samarbejde med Arktisk Institut og Grønlands Nationalarkiv skal Det Danske Filminstitut digitalisere endnu flere historiske film, der handler om Grønland og det arktiske område, så de kan blive tilgængelige i hele Rigsfællesskabet.

Historiske film fra Grønland

Filminstituttet har allerede digitaliseret en lang række historiske dokumentarfilm fra Grønland. Filmene kan ses gratis på streamingsitet 'Danmark på film'.

”Indsatsen vil løfte et længe ønsket samarbejde mellem Det Danske Filminstitut, Arktisk Institut og Grønlands Nationalarkiv. Filmene er både i europæisk og global sammenhæng interessante, ikke mindst i klima- og geopolitisk sammenhæng, ligesom projektet rummer et stort potentiale for at give Grønland adgang og større ejerskab til egen kulturarv,” siger museumsinspektør Thomas C. Christensen.

Samlingerne tæller emnemæssigt film, der handler om natur og kultur, ældre film af antropologisk tilsnit, samt nyere socialrealistiske fremstillinger. Der er blandt andet tale om film fra landskaber og kulturer, som gennem årene er forsvundet og ændret som følge af eksempelvis global opvarmning. Hertil kommer dokumentar-, turisme-, oplysningsfilm og private optagelser fra starten af 1930’erne frem til 1970’erne, der belyser viden om Grønlands vej til selvstyre, samt Grønlands erhvervsliv.

Kontakt

Thomas Christensen
Museumsinspektør
Tlf. +45 3374 3576
thomasc@dfi.dk

Katrine Madsbjerg
Filmarkivar og historiker
Tlf. +45 3374 3631
katrinem@dfi.dk

Filmene i samlingerne anses for at have uvurderlig betydning især for det grønlandske folk. Efter digitaliseringen kan filmene blive sprog-versioneret og distribueret i Grønland. En digitalisering vil facilitere, at de deltagende institutioner kan bringe filmarven i spil, samt kontekstualisere og formidle indholdet på nye måder. Digitaliseringen begynder i det tidlige efterår, og de første film vil være tilgængelige kort tid efter.

En række titler vil blive tilgængelige på streamingsitet Danmark på film, hvor man allerede nu kan se en lang række historiske film fra Grønland.