Her er vores politisk ukorrekte filmarv

FILMARKIV. Man behøver ikke grave dybt i kasserne i Filmarkivet, før det vælter frem med stereotype forestillinger om bl.a. race, køn og seksualitet. Men mens der andre steder i kulturlivet foregår en revision af det politisk ukorrekte, har Filminstituttet nu gjort filmene frit tilgængelige på streaming-sitet Danmark på film. Her danner de kontroversielle klip grundlag for en debat, der desuden udfoldes med arrangementer i Cinemateket og et kommende undervisningsmateriale til gymnasiet.

"De her film skal ikke gemmes væk. De skal formidles og diskuteres, for de er et spejlbillede af, hvor meget vi har bevæget os i vores værdier", forklarer forskningsleder Lars-Martin Sørensen i et interview i Politiken.

Tema på Danmark på film

Således ligger filmene nu til fri afbenyttelse på streaming-sitet Danmark på film, hvor de ledsages af refleksioner fra tre debattører, som hver især har forholdt sig til debatten om politisk korrekthed og identitetspolitik. Debattørerne er tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, Pelle Dragsted, mangfoldighedskonsulent og aktivitst Uzma Ahmed og direktør for den juridiske tænketank Justitia, Jacob Mchangama – og der kommenteres på såvel de konkrete filmeksempler som på de generelle problematikker, filmene berører.

Serie i Cinemateket

De politisk ukorrekte film er desuden udgangspunktet for en serie af filmvisninger og events i Cinemateket, der sætter fokus på det politisk ukorrekte som fænomen og dets mange manifestationer i bl.a. sociale medier, kvindesyn, etnocentrisme, radikalisering og ’æstetisk fascisme’.

Serien åbner onsdag den 14. august kl. 19.15, hvor forskningsleder Lars-Martin Sørensen viser filmklip og diskuterer dem med de tre ovennævnte debattører, Jacob Mchangama, Uzma Ahmed og Pelle Dragsted.

Og senere samme dag, diskuterer Lisbeth Valgreen, cand.mag. i arktiske studier, forfatter og tidligere arkivchef ved Arktisk Institut, repræsentationer af Grønland i historiske film med Lisbeth Richter Larsen, redaktør af Danmark på film.

Undervisningsmateriale

Endelig arbejdes der i skrivende stund på et undervisningsmateriale til brug i gymnasierne baseret på de politisk ukorrekte film og den debat, de afføder. Undervisningsmaterialet vil i løbet af efteråret blive gjort tilgængeligt på Filmcentralen / Undervisning.