Jørgen Leth og Eva Marie Rødbro i konkurrence på IDFA

IDFA 2019. Jørgen Leths dokumentarfilm 'Jeg går' er udtaget til hovedkonkurrencen på den hollandske festival IDFA, mens Eva Marie Rødbros 'I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die' skal dyste i konkurrencen for debutdokumentarer. I alt deltager ni danske film på den prominente festival.

IDFA i Amsterdam, der løber fra 20. november til 1. december, afslørede onsdag titlerne i deres konkurrenceprogrammer, blandt dem film af henholdsvis dansk dokumentarfilms grand old man Jørgen Leth og den debuterende dokumentarinstruktør Eva Marie Rødbro. Begge film får dermed verdenspremiere på festivalen.

Jørgen Leths 'Jeg går' er udtaget til hovedkonkurrencen for dokumentarer i spillefilmslængde. Som tidligere annonceret bliver Leth desuden hyldet på årets festival for sit omfattende og alsidige livsværk.

Eva Marie Rødbros 'I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die', som er instruktørens første lange dokumentar efter en række kortfilm og serier, er udvalgt til konkurrencen for debutfilm.

Dermed er det fulde program udmeldt for IDFA, der anses for verdens største festival for dokumentarfilm. I alt ni danske titler skal deltage i år, og dertil kommer en række internationale koproduktioner med dansk deltagelse. Få det samlede overblik nederst.

Om sulten efter livet

Filmkunstner, sportsjournalist og digter Jørgen Leth overlevede et jordskælv i Haiti, men han har ikke været i stand til at gå ordentligt siden. 'Jeg går' er en personlig dokumentar om at håndtere alderdommen, når sulten efter livet endnu ikke er stillet.

Leth modtager IDFAs ærespris, den såkaldte Lifetime Achievement Award, under festivalen for sin stærke filmiske signatur og frygtløse tilgang til dokumentargenren, som har inspireret generationer af instruktører, som det tidligere er blevet udmeldt fra festivalen. 

Leth har tidligere været udtaget til flere af IDFAs serier med blandt andet 'De fem benspænd' og 'Det erotiske menneske'.

Den danske dokumentarist har stået bag en lang række nøgleværker i dansk film siden starten af 60'erne, fra 'Det perfekte menneske' i 1968 til 70'ernes cykelfilm 'Stjernerne og vandbærerne' og 'En forårsdag i helvede' til senere klassikere som '66 scener fra Amerika' fra 1982, 'De fem benspænd' fra 2003 og 'Det erotiske menneske' fra 2010 – og mange flere.

'Jeg går' er produceret af Sigrid Dyekjær for Danish Documentary Production med støtte fra Filminstituttet. Filmen forventes at have dansk premiere næste år.

Eva Marie Rødbros 'I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die' får verdenspremiere på IDFA. Foto: Troels Rasmus Jensen

Fortælling om amerikanske Betty

'I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die' er en barsk og drømmende fortælling om en ung pige, Betty, fra det vestlige USA. Hun bor i et lille hus med sine to døtre og en sammenbragt klan af voksne fra nær og fjern. Alle bærer de hinanden, alle tynger de hinanden. Filmen går tæt på Bettys både modstandsdygtige og porøse færden i et liv under fattigdomsgrænsen og på hendes længselsfulde hjerte i en verden fuld af kaos.

Eva Marie Rødbro har studeret fotografi på det hollandske kunstakademi Gerrit Rietveld Academie, hvorfra hun i 2008 fik en bachelor, og i 2015 blev hun uddannet dokumentarinstruktør fra Den Danske Filmskole.

Afgangsfilmen fra Filmskolen, 'Os der valgte mælkevejen', dannede grundlaget for hendes populære DR-serie 'Prinsesser fra Blokken' (2016). Hun har desuden instrueret en række kortfilm om ungdommens vildskab, blandt andet 'I Touched Her Legs' (2010), 'Kriger' (2013) og 'Dan Mark' (2014).

'I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die' er produceret af Julie Friis Walenciak for Paloma Productions med støtte fra Filminstituttets talentordning New Danish Screen. Filmen forventes at have dansk premiere i foråret 2020.

Hovedprisen i konkurrencen for debuterende instruktører er gået til dansk film to gange i de seneste år. I 2016 vandt Sine Skibsholt for 'Dem vi var', og i 2017 gik prisen i IDFAs debutantkonkurrence til Simon Lereng Wilmont for 'Olegs krig'.

IDFA i Amsterdam

IDFA, der står for International Documentary Film Festival Amsterdam, har kørt siden 1988 og regnes for verdens største dokumentarfilmfestival.

Dansk film har over årene været stærkt repræsenteret på festivalen, og siden 2001 er det blevet til i alt 14 priser. Se oversigt.

IDFA 2019 løber fra 20. november til 1. december. Se mere på idfa.nl.


Danske film og filmfolk på IDFA 2019

Få et samlet overblik over de danske film og filmfolk til årets festival:

Lifetime Achievement Award

 • Jørgen Leth modtager ærespris for sit livsværk.

​IDFA Competition for Feature-Length Documentary

 • Jeg går af Jørgen Leth.
  Produceret af Sigrid Dyekjær for Danish Documentary Production.

IDFA Competition for First Appearance

 • I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die af Eva Marie Rødbro.
  Produceret af Julie Friis Walenciak for Paloma Productions.

IDFA Competition for Kids & Docs

 • Fugledrengen af Simon Lereng Wilmont.
  Produceret af Maria Stevnbak Westergren for Toolbox Film.

Frontlight

 • Fat Front af Louise Unmack Kjeldsen og Louise Detlefsen.
  Produceret af Malene Flindt Pedersen for Hansen & Pedersen Film og Fjernsyn.

Best of Fests

 • The Cave af Feras Fayyad.
  Produceret af Kirstine Barfod og Sigrid Dyekjær for Danish Documentary Production.
 • Jagten på lykken af Pernille Rose Grønkjær.
  Produceret af Sigrid Dyekjær for Danish Documentary Production.

Masters

 • Love Child af Eva Mulvad.
  Produceret af Sigrid Dyekjær for Danish Documentary Production.
 • Vinterrejse af Anders Østergaard.
  Produceret af Mette Heide for Plus Pictures.

Focus: The Villain

 • The Look of Silence af Joshua Oppenheimer.
  Produceret af Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real.

Koproduktioner

 • Khartoum Offside af Marwa Zein (Sudan, Danmark, Norge, Frankrig).
  Dansk koproducer: Henrik Underbjerg for Stray Dog Productions.
  Festivalserier: Best of Fests, Spotlight: Sudan.
 • The Kingmaker af Lauren Greenfield (USA, Danmark).
  Dansk koproducer: Sigrid Dyekjær for Danish Documentary Production.
  Festivalserier: Best of Fests, Focus: The Villain.
 • A Comedian in a Syrian Tragedy af Rami Farah (Frankrig, Danmark, Syrien, Jordan, Norge).
  Dansk koproducer: Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real.
  Festivalserie: Luminous.
 • In Mansourah, You Separated Us af Dorothée Myriam Kellou (Algeriet, Frankrig, Danmark).
  Dansk koproducer: Sara Stockmann for Sonntag Pictures.
  Festivalserier: Focus: It Still Hurts, Best of Fests.
 • My Darling Supermarket af Tali Yankelevich (Brasilien, Danmark).
  Dansk koproducer: Good Company Pictures.
  Festivalserie: IDFA Competition for First Appearance