Lyden af film

INTERVIEW. Nis Bøgvad er manden bag musikken til "Spies & Glistrup". Han fortæller om sit samarbejde med instruktører, sprogbarrierer, stramme budgetter og succesoplevelser.

Glade jul, dejlige jul

"Seeren skulle have en ambivalent følelse af ubehag og hygge, så vi arrangerede et drengekor til at synge 'Glade jul'. Det gjorde, at stemningen i scenen blev perfekt grotesk," fortæller musiksupervisor Nis Bøgvad.

Scenen er fra "Spies & Glistrup", hvor Spies til en julefrokost prøver at købe en ung pige til sex ved at forære pigens mor et køleskab.

Lyrics

Min Plan Var Penge
Tekst Christoffer Boe / Musik Nis Bøgvad
 
Vers
Det er en dejlig tid, hvor alt kan ske
med lidt charme får jeg pigen til at le
piger er ikke alt - der skal penge til
det er derfor alt kan ske for det er det jeg vil
 
Omkvæd:
Uskyldig drømmeri, uskyldig drømmeri
det kan aldrig gøre dig rigtig fri
der skal penge til for at alt kan ske
og det er lige netop det jeg så gerne vil
 
Vers
Det var så lovende men endte så skidt
Alt det der skulle ske blev aldrig mit
Nu ved jeg ingenting, hvad skal der ske
Uden penge får jeg aldrig pigen til at le
 
Omkvæd:
Uskyldig drømmeri, uskyldig drømmeri
det kan aldrig, aldrig gøre dig rigtig fri
der skal penge til for at alt kan ske
det var det der var planen men nu er alt forbi

 

Sprogbarriere & andre udfordringer

Nis Bøgvads arbejde består som musiksupervisor i at give instruktøren en vurdering af, hvornår der skal lægges musik på i scenerne, hvilke musiknumre det skal være og cleare rettighederne til de numre, som instruktøren så i sidste ende beslutter sig til. I processen med at finde de rigtige musiknumre, skal Nis Bøgvad oversætte instruktørens følelser og ønsker om sine sceners stemning til musik, hvilket nogle gange kan give udfordringer, fortæller han og eksemplificerer:

"'Happy dragon, not a sad dragon' var en stemning, jeg blev bedt om at skabe. Det tog lidt tid, før jeg fandt ud af, at 'happy dragon' betød, at nogle af oktaverne skulle sænkes. Det er ofte en fordel, hvis jeg har arbejdet sammen med instruktøren i tidligere produktioner. Så kender jeg instruktørens sprog og musikstil," fortæller Nis Bøgvad.

Foruden den sprogbarriere, der kan være mellem instruktør og supervisor, er budget og tid to andre faktorer, der ofte komplicerer jobbet som musiksupervisor. Under produktionen af "Spies & Glistrup" manglede instruktøren, Christoffer Boe og Nis Bøgvad rettighederne til musiknummeret "Lille Sommerfugl", der skulle lægge lyd til en scene på en bodega, men budgettet var opbrugt.

"Jeg tilbød Christoffer at skrive en sang. Det skulle bare være noget lig et dansktop hit. 'Så vil jeg skrive teksten,' svarede han. Til slut blev Christoffer så glad for det nummer, at det også blev afslutningsnummeret til filmen," siger Nis Bøgvad.

"At lægge musik på en film er ligesom at gå til skrædderen"

Det er forskelligt fra film til film, hvornår Nis Bøgvad inddrages, og derfor varierer forløbene med produktionen af lyd. Typisk vil Nis Bøgvad læse manuskriptet for at afdække karakterernes univers og komme med sine forskellige bud på musiknumre til instruktøren. Instruktøren vælger et bud, og Nis Bøgvad forsøger så at cleare rettighederne. Han giver et eksempel fra hans arbejde med musikken til Niels Arden Oplevs "Kapgang", som han synes beskriver arbejdet med at afdække karakterers univers.

"Hvad bruger karaktererne musikken til? Hvad lytter den jyske dreng på teenageværelset til i 1976? Og når drengen så går ud til faren i stuen, er det måske et Cliff Richard nummer, faren lytter til, som vi skal lægge på. Men var den musik overhovedet kommet til Jylland på det tidspunkt?" uddyber Nis Bøgvad.

"Kapgang" får dansk premiere den 27. februar 2014.

De små glæder

Efter Nis Bøgvad havde fundet de musiknumre, han syntes harmonerede med historien til "Spies & Glistrup", var han spændt på at få Christoffer Boes reaktion.

"Gud, min film har fået en lyd," udbrød Christoffer Boe, da Nis Bøgvad havde fremlagt sit bud på musikken. Instruktørernes overraskende reaktion, når de ser deres film, der er blevet klædt på, er en af de glæder, Nis Bøgvad pointerer ved hans arbejde som musiksupervisor.

Nu er "Spies & Glistrup" et afsluttet projekt, men Nis Bøgvads arbejde som musiksupervisor fortsætter. Han og produktionsselskabet er næsten færdig med musikken til "Tarok", der ligesom "Hvidsten gruppen" er instrueret af Anne-Grethe Bjarup Riis. Der mangler at blive clearet et enkelt nummer, og så venter et snarligt møde med Christoffer Boe om fremtidige planer.

Nis Bøgvad arbejder til daglig som musiksupervisor og creative director hos Music Sales Group/Wilhelm Hansen og inhouse Musicsupervisor hos Meta Film og Grasten Film.