Moskeerne bag sløret nomineret til Cavling-prisen

PUBLIC SERVICE. Martin Kjær Jensen og Irene Thyrri er nomineret til Cavlingprisen for dokumentar-serien "Moskeerne bag sløret". Vinderen afsløres 6. januar.

TV 2's dokumentarserie "Moskeerne bag sløret", som er støttet af Public Service Puljen, har, siden første afsnit blev vist tilbage i februar, været dagsordensættende og skabt stor debat i medierne. Serien er omtalt i ikke mindre end 364 artikler i landsdækkende aviser og været med i ikke mindre end 76 tv-indslag ifølge tal fra Infomedia.

"Moskeerne bag sløret" er allerede blevet hædret med to vigtige priser. I november vandt den hovedprisen, da Foreningen for Undersøgende Journalistik uddelte FUJ-priserne, og i april vandt serien Den lille Publicistpris ved Publicistpriserne 2016.

Public Service Puljen

Public Service Puljen støtter programmer, der i et væsentligt omfang lever op til de fastsatte public service målsætninger for ordningen – originalitet, betydning og kvalitet. 

Puljen yder støtte til udvikling og produktion af dansk tv-drama og tv-dokumentar samt programmer til børn og unge inden for alle genrer. 

Læs mere.

Dokumentarserien undersøger, om otte danske moskeer modvirker eller medvirker til integrationen i Danmark. Ledere og talsmænd fra moskeerne siger selv, at de bakker op om de danske regler og love, men ifølge programmets research fortæller en række kritiske muslimer, at moskeerne gennem deres råd og vejledning er med til at fastholde muslimer i et parallelsamfund.

For at undersøge, hvad der bliver sagt i moskeerne, sendte TV 2 to såkaldte muldvarper undercover i moskeer i Odense, København og Aarhus. De observerede og søgte aktivt vejledning hos de religiøse ledere omkring en række spørgsmål om kvindens rolle, arbejdsmarkedet, børneopdragelse og tilknytning til det danske samfund. Samtalerne blev optaget ved hjælp af skjult kamera.

"Jeg har været overrasket over den 'os og dem'-tankegang, som eksisterer i de miljøer, og hvor mange aspekter af hverdagen, den påvirker, når man spørger de religiøse ledere," fortalte Martin Kjær Jensen i et interview 8. marts.

Læs hele interviewet, hvor Martin Kjær Jensen fortæller om, hvordan han fik ideen og researchede i de muslimske miljøer, og hvorfor holdet har valgt at bruge såkaldte muldvarper og skjult kamera.
 

Om Cavling-prisen

Cavling-prisen er Danmarks mest prestigefyldte journalistpris. Den uddeles hvert år til en journalist eller en gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent.

Sidste år gik prisen til DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård.

Cavlingkomitéen består af fem medlemmer. De fem er i år: Ida Ebbensgaard (formand), Lars Rugaard, Kaare Sørensen, Søren Flytkjær og Janni Gjersen Hansen. Du kan læse om de fem her.

Vinderen afsløres 6. januar.


"Moskeerne bag sløret" er tilrettelagt af Martin Kjær Jensen og Irene Sørensen og produceret af TV 2 med støtte fra Public Service Puljen.