Premiere på Al Medina

PREMIERE. Omar Shargawis eksistentielle Mellemøstdrama "Al Medina" kan ses i biografen fra torsdag den 19. maj.

Omar Shargawis anden spillefilm "Al Medina" rammer de danske biografer torsdag den 19. maj. 

Shargawi selv spiller dansk-arabiske Yusif, som ankommer sammen med sin gravide hustru Sarah (Sara Hjort Ditlevsen) til byen Medina - i et unavngivet land, et sted i et mytisk Mellemøsten. Yusif drømmer om et harmonisk liv med hustruen og sit kommende barn i sin afdøde faders hjemland. Men drømmen bliver hurtigt til et mareridt. Kort efter ankomsten bliver Yusif nemlig involveret i en gadedrengs død, og han fængsles for mord. I fængslet ser man ikke mildt på en udenlandsk barnemorder, og Yusif udsættes for umenneskelige pinsler fra sine medfanger. Og snart efter mister Yusif alt - sine drømme, sin værdighed, sin hustru og sit barn. Da Yusif en dag undslipper fængslet, er han alt andet end det håbefulde menneske han var, da han først ankom til faderens fødested. Men Yusifs sjælelige rejse er først lige begyndt. I hans forsøg på at komme tilbage til Danmark, suges han ind i de mørkeste afkroge af Medina. Ondskaben og fristelserne lurer over alt, og som historien skrider frem, står det klart, at Yusif måske aldrig finder hjem.

"'Al Medina' er et usædvanligt stærkt eksistentielt og måske også religiøst drama, der leder tankerne hen på både Albert Camus og Jobs Bog, som bestemt ikke lefler for nogen eller noget, der understreger, at Shargawi laver film som i uforsonlighed og konsekvens leder tankerne hen på både Lars von Trier og Nicolas Winding Refn – uden i øvrigt at ligne dem. Hvilket er ment som en uforbeholden ros, hvis nogen skulle være i tvivl," skriver Ekstra Bladets Henrik Queitsch og kvitterer med fem stjerner.

Filmen er produceret af René Ezra, Thomas Radoor og Rula Nasser for Nordisk Film med støtte fra Det Danske Film Institut.