enda

Omar Shargawi

(1974 – )

Instruktør. Født i 1974 i Danmark. Opvokset med dansk mor og palæstinensisk far i København.

Shargawi startede sin karriere som fotograf, før han i 2008 instruerede sin første spillefilm 'Gå Med Fred Jamil'. Filmen vandt en Tiger Award ved Rotterdam Filmfestival, prisen for Bedste Instruktion ved Transylvania International Film Festival, 'The Church of Sweden Film Award', FIPRESCI-prisen ved Göteborg Filmfestival og Grand Prix ved Warszawa Filmfestival. 'Al Medina' (2015) er Shargawis anden spillefilm som instruktør.

Han har desuden stået bag en række dokumentarfilm. I 2010 instruerede han den personlige dokumentarfilm 'Fra Haifa til Nørrebro', som vandt Juryens special pris ved Muhr Arab Documentary competition, The People Choice Awards/Best Film ved Dubai Filmfestival samt Bedste Dokumentar ved Robert-uddelingen i 2010. Året efter var han med-instruktør på dokumentaren '1/2 revolution', som vandt priser i Qatar, Cairo og London.

Hans tredje dokumentarfilm 'Western Arabs' (2019) tager også udgangspunkt i hans eget liv og forhold til sin far. Filmen var udtaget til sidekonkurrencen Panorama på Berlin Film Festival og siden uden for konkurrence på CPH:DOX.
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Western Arabs 2019 Instruktion, Medvirkende, Fotograf, Klipper, Executive producer DK/Dokumentarfilm
Kød & blod 2019 Omar DK/Spillefilm
Den skyldige 2018 Rashid DK/Spillefilm
Lifeboat 2018 Børnecasting DK/Spillefilm
Aminas breve 2017 Mahmut DK/Spillefilm
Al Medina 2015 Instruktion, Yusif, Manuskript, Klipper DK/Spillefilm
Nymphomaniac 2013 Thug 1 DK/Spillefilm
1/2 revolution 2011 Instruktion, Manus, Foto, Co-producer DK/Dokumentarfilm
Fra Haifa til Nørrebro 2010 Instruktion, Sig selv, Foto DK/Dokumentarfilm
R 2010 Bazhir DK/Spillefilm
Gå med fred Jamil 2008 Instruktion, Omar, Manus DK/Spillefilm
Bagland 2003 Lagermand 2 DK/Spillefilm
Jesus & Josefine 2003 Pardos Tv-serie

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
VPRO Tiger Pris 2008 Rotterdam, International Film Festival 2008 Gå med fred Jamil
FIPRESCI AWARD 2008 Göteborg International Film Festival 2008 Gå med fred Jamil
Den Svenske Kirkes Filmpris 2008 Göteborg International Film Festival 2008 Gå med fred Jamil
Bedste Instruktør 2008 Transilvania International Film Festival 2008 Gå med fred Jamil
Special Section 2012 Cairo Ismailia Film Festival 2012 1/2 revolution
Grand Prix 2008 Warsaw International Film Festival 2008 Gå med fred Jamil
Special Prize of The Jury 2010 Dubai International Film Festival 2010 Fra Haifa til Nørrebro
Peoples Choice Award 2010 Dubai International Film Festival 2010 Fra Haifa til Nørrebro
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Warszawa, Against Gravity 2019-05-10 Western Arabs
CPH:DOX 2019-03-20 Western Arabs
Berlinale 2019-02-07 Western Arabs
Dubai International Film Festival 2015-12-09 Al Medina
Tehran, Cinéma Vérité, Documentary Film Festival 2012-11-03 1/2 revolution
Jihlava International Documentary Film Festival 2012-10-23 1/2 revolution
Dokufest Prizren 2012-07-07 1/2 revolution
Jerusalem Int. Film Festival 2012-07-05 1/2 revolution
SilverDocs AFI Documentary Festival 2012-06-18 1/2 revolution
Sheffield Doc/Fest 2012-06-13 1/2 revolution
Sao Paulo It's All True Int. Documentary FF 2012-03-22 1/2 revolution
Trondheim Kosmorama International Film Festival 2012-03-19 1/2 revolution
Thessaloniki Documentary Festival 2012-03-09 1/2 revolution
Berlinale 2012-02-09 1/2 revolution
Göteborg International Film Festival 2012-01-27 Gå med fred Jamil
Sundance Film Festival 2012-01-19 1/2 revolution
Dubai International Film Festival 2011-12-07 1/2 revolution
CPH:DOX 2011-11-03 1/2 revolution
Aarhus, Nordisk Panorama 2011-09-23 1/2 revolution
Dubai International Film Festival 2010-12-12 Fra Haifa til Nørrebro
Jerusalem Int. Film Festival 2010-07-08 Fra Haifa til Nørrebro
Torun, Camerimage 2008-11-29 Gå med fred Jamil
Tallinn Black Nights Film Festival 2008-11-28 Gå med fred Jamil
Lithuania Scanorama Film Forum 2008-11-13 Gå med fred Jamil
Tokyo International Film Festival 2008-10-18 Gå med fred Jamil
Sao Paulo Int. Film Festival 2008-10-17 Gå med fred Jamil
Chicago International Film Festival 2008-10-16 Gå med fred Jamil
Warsaw International Film Festival 2008-10-10 Gå med fred Jamil
Ghent Flanders Int. Film Festival 2008-10-07 Gå med fred Jamil
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2008-09-18 Gå med fred Jamil
Jerusalem Int. Film Festival 2008-07-10 Gå med fred Jamil
Karlovy Vary International Film Festival 2008-07-04 Gå med fred Jamil
München International Film Festival 2008-06-20 Gå med fred Jamil
Transilvania International Film Festival 2008-05-30 Gå med fred Jamil
Seattle International Film Festival 2008-05-22 Gå med fred Jamil
Berlinale 2008-02-07 Gå med fred Jamil
Göteborg International Film Festival 2008-01-25 Gå med fred Jamil
Rotterdam, International Film Festival 2008-01-23 Gå med fred Jamil
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.