enda
Person

Omar Shargawi

(1974 – )

Instruktør. Født i 1974 i Danmark. Opvokset med dansk mor og palæstinensisk far i København.

Shargawi startede sin karriere som fotograf, før han i 2008 instruerede sin første spillefilm ''Gå Med Fred Jamil''. Filmen vandt en Tiger Award ved Rotterdam Filmfestival, prisen for Bedste Instruktion ved Transylvania International Film Festival, ''The Church of Sweden Film Award'', FIPRESCI-prisen ved Göteborg Filmfestival og Grand Prix ved Warszawa Filmfestival. ''Al Medina'' (2015) er Shargawis anden spillefilm som instruktør.

Han har desuden stået bag en række dokumentarfilm. I 2010 instruerede han den personlige dokumentarfilm ''Fra Haifa til Nørrebro'', som vandt Juryens special pris ved Muhr Arab Documentary competition, The People Choice Awards/Best Film ved Dubai Filmfestival samt Bedste Dokumentar ved Robert-uddelingen i 2010. Året efter var han med-instruktør på dokumentaren ''1/2 revolution'', som vandt priser i Qatar, Cairo og London.

Hans tredje dokumentarfilm ''Western Arabs'' (2019) tager også udgangspunkt i hans eget liv og forhold til sin far. Filmen var udtaget til sidekonkurrencen Panorama på Berlin Film Festival og siden uden for konkurrence på CPH:DOX.
Filmografi
Titel År Funktion Kategori
Kød & blod 2020 Omar DK/Spillefilm
Retfærdighedens ryttere 2020 Palle Olesen/Aharon Nahas Shadid DK/Spillefilm
Western Arabs 2019 Instruktion, Medvirkende, Fotograf, Klipper, Executive producer DK/Dokumentarfilm
Den skyldige 2018 Rashid DK/Spillefilm
Lifeboat 2018 Børnecasting DK/Spillefilm
Aminas breve 2017 Mahmut DK/Spillefilm
Al Medina 2015 Instruktion, Yusif, Manuskript, Klipper DK/Spillefilm
Nymphomaniac 2013 Thug 1 DK/Spillefilm
1/2 revolution 2011 Instruktion, Manus, Foto, Co-producer DK/Dokumentarfilm
Fra Haifa til Nørrebro 2010 Instruktion, Sig selv, Foto DK/Dokumentarfilm
R 2010 Bazhir DK/Spillefilm
Gå med fred Jamil 2008 Instruktion, Omar, Manus DK/Spillefilm
Bagland 2003 Lagermand 2 DK/Spillefilm
Jesus & Josefine 2003 Pardos Tv-serie