Premiere på Børnesoldatens nye job

PREMIERE. Hvem udkæmper vores krige? I "Børnesoldatens nye job" afslører instruktør Mads Ellesøe, at private firmaer udsender tidligere afrikanske børnesoldater til vestlig krigsførelse i Irak og Afghanistan. Dokumentaren har premiere i aften på DR2 kl. 20.45.

Som børn blev de tvunget til at udføre uhyrligheder i det borgerkrigsramte Sierra Leone. Som voksne hverves de som billig arbejdskraft til at udkæmpe vestens krige i Irak og Afghanistan.

"I virkeligheden er det her en historie, jeg ville synes var for meget, hvis den havde været fiktion. Det er virkelighed og en historie, vi må og skal forholde os til – i USA, men også herhjemme"

Mads Ellesøes dokumentarfilm "Børnesoldatens nye job" undersøger, hvordan kommercialisering af krige gør det samme ved krigsindustrien, som markedskræfter og globalisering har gjort ved de fleste andre industrier: forskyder arbejdskraften til der, hvor den er billigst. Konsekvensen er, at en stor del af de vestlige styrkers mandskab i krigszoner er udliciteret til underbetalte arbejdere fra den tredje verden, heriblandt Uganda og Sierra Leone, to af Afrikas fattigste lande.

Men er det rimeligt, at verdens fattigste skal udkæmpe vores krige? Det spørgsmål stiller instruktør Mads Ellesøe med sin dokumentar, der får verdenspremiere i aften på DR2/Dokumania.

For voldsomt til at være sandt

Da han fik nys om historien, vidste Mads Ellesøe med det samme, at det var noget, han måtte undersøge nærmere. Derfor tog han, kun udstyret med et kamera og et par telefonnumre, af sted til Sierra Leone, og kom hjem med en gruopvækkende fortælling om traumatiserede soldater og kyniske forretningsmænd, der virker mere som skurke taget ud af en B-film end som centrale figurer i kampen for frihed og demokrati.

"I virkeligheden er det her en historie, jeg ville synes var for meget, hvis den havde været fiktion. For tykt smurt på. Men det er ikke fiktion. Det er virkelighed og en historie, vi må og skal forholde os til – i USA, men også herhjemme" siger instruktøren om filmen, der allerede er solgt til otte forskellige lande.

bornesoldatens-nye-job-450
Foto: Plus Pictures Aps

Når markedskræfterne løber løbsk

Udlicitering af krigsydelser er ikke nyt, men som filmen afslører, er det en forretning, som er boomet markant siden 11. september 2001. Men kun de færreste ved det, for de såkaldte PMC'er (Private Militære Firmaer), som leverer lejesoldater til staten, tæller ikke i statistikker over udsendte.

Tallene eksisterer ikke desto mindre, og de viser, at mens 10 % af de udsendte soldater i 2. verdenskrig var lejesoldater, er andelen af privatansatte nået op på hele 70 % i krigen i Afghanistan.

Dokumentaren skal dog ikke nødvendigvis opfattes som en kritik af privatisering, mener Mads Ellesøe, der snarere retter sin kritik mod privatisering, der får frit lejde.
 
"Den giver et portræt af, hvad der sker, når markedskræfterne får lov at virke helt uden regler. Ganske som vand altid vil finde den letteste vej ned, så vil uregulerede markedskræfter i et globalt marked altid søge efter den billigst mulige arbejdskraft"

Lige nu er den billigste arbejdskraft så tidligere børnesoldater, der tager til Irak for 250 dollars om måneden, ganske enkelt fordi det er deres eneste mulighed for at tjene penge. Og de betaler en høj pris for den magre løn ifølge Mads Ellesøe, der med "Børnesoldatens nye job" afslører en hidtil ukendt mørk side af vestens demokratikrige, og samtidig giver et ildevarslende indblik i fremtiden for moderne krigsførelse.

børnesoldaten2-450
Foto: Plus Pictures Aps

Ny og ufortalt viden

Filminstituttets konsulent Helle Hansen, der har støttet filmen, håber, at "Børnesoldatens nye job" får et langt liv.

"Når en rutineret producent kommer med et projekt af denne karakter, så spidser jeg naturligvis ører. Kombinationen af ny og ufortalt viden, instruktøren Mads Ellesøe og producer Mette Heide var efter min mening en god kombination til at forløse historien i DFI-regi, hvor der lægges vægt på den personlige tilgang. Jeg håber, filmen kommer vidt omkring og får sat gang i nogle vigtige overvejelser og debatter."

"Børnesoldatens nye job" er instrueret af Mads Ellesøe og produceret af Mette Heide for produktionsselskabet Plus Pictures Aps. Dokumentaren er støttet af Det Danske Filminstitut ved konsulent Helle Hansen. Den bliver vist i på DR 2 i aften kl. 20.45. 

Trailer