Premiere på I krig & kærlighed

PREMIERE. Torsdag den 15. november er der premiere på Kasper Torstings film fra første verdenskrig, 'I krig & kærlighed', der har Sebastian Jessen, Rosalinde Mynster, Thure Lindhardt og 'Game of Thrones'-stjernen Tom Wlaschiha i hovedrollerne. Dramaet er den første danske film, der skildrer krigen fra et dansk perspektiv.

Den stort anlagte film om første verdenskrig, 'I krig & kærlighed', har premiere torsdag den 15. november – få dage efter 100-årsdagen for krigens afslutning, hvor filmen havde gallapremiere i Sønderborg. 

Sebastian Jessen spiller den dansksindede sønderjyde Esben, der bliver sendt i krig under tysk fane, da Sønderjylland tilhørte Tyskland under første verdenskrig.  

Men efter tre år ved fronten deserterer han og vender hjem til sin kone, Kirstine, spillet af Rosalinde Mynster, og sønnen Karl. Men hjemkomsten er ikke lige så glædelig, som Esben havde håbet. I hans fravær har den tyske officer Gerhard, spillet af Tom Wlaschiha, gradvist overtaget hans plads i familien. Esben må træffe en radikal beslutning, hvis han skal vinde sin familie tilbage. 

Alle fra området har en historie

'I krig & kærlighed' er den første danske film, der skildrer krigen fra dansk perspektiv. Historien er løst baseret på Karsten Skovs roman 'Knackar' fra 2013, der bygger på virkelige hændelser og netop omhandler en dansksindet sønderjyde, som bliver sendt i krig under tysk fane og deserterer. 

Instruktør Kasper Torsting og producent Ronnie Fridthjof, der sammen har skrevet manuskriptet, så et stort potentiale i det underfortalte kapitel i Danmarkshistorien: 

”Det er en ret stor del af Danmarkshistorien, som i mange år har ligget gemt, fordi vores opfattelse i resten af Danmark er, at vi var neutrale under krigen. Men vi glemmer bare, at en stor del af det, vi kalder Danmark i dag, lå i den region. Der døde flere danskere under Første Verdenskrig, end der er døde i alle de efterfølgende krige, som Danmark har været involveret i,” fortalte Fridthjof i et interview i forbindelse med verdenspremieren på Hamborg Filmfestival i september.

Filmen var den første til at modtage støtte fra den dansk-tyske samarbejdsaftale mellem Det Danske Filminstitut og den nordtyske filmfond for Hamborg og Slesvig-Holsten. Desuden har en lang række kommuner og regionale puljer, blandt andet FilmFyn, været med til at finansiere filmen sammen med store private aktører som Danfoss. Alle så de et stort potentiale i det underfortalte kapitel i historien.

”Der var en entusiasme omkring, at der endelig var nogen, som tog fat om emnet. Alle, vi har snakket med fra området, har en historie, der har formet deres familie på en eller anden måde. Samtidig fortalte flere eksperter os, at de mener, første verdenskrig har haft større indflydelse på dagens Danmark end Anden Verdenskrig,” fortalte Fridthjof yderligere.

’I krig & kærlighed’ er instrueret af Kasper Torsting. Han har skrevet manuskriptet i fællesskab med Ronnie Fridthjof, der også producerer for Fridthjof Film. Filmen er støttet via Det Danske Filminstituts markedsordning og har også modtaget støtte fra FilmFyn.