Premiere på Rekonstruktion Utøya

KOPRODUKTION. Den svensk-danske dokumentarfilm 'Rekonstruktion Utøya' af Carl Javer får danske premiere 29. november.

Rakel, Mohammed, Jenny og Torje overlevede et af vor tids mest omfattende og brutale terrorangreb. Nu samles de igen i et tomt filmstudie i Nordnorge. Her skal de i løbet af to uger vende tilbage til den 22. juli 2011 sammen med 12 andre unge. Det var den dag et fascistisk korstog mod det åbne, multikulturelle og demokratiske samfund kostede 69 menneskeliv. De fire overlevende genskaber smertelige, angstfyldte minder, fordi de er overbeviste om, at det er vigtigt at mindes – for dem selv, for os andre, for samtiden og for eftertiden.

De traumatiske oplevelser fra øen genskabes og bearbejdes i filmen i en stor hal med tapestreger på gulvet.

Både Norge og Sverige, hvor 'Rekonstruktion Utøya' allerede har haft premiere, er den blevet modtaget med gode anmeldelser.

Instruktør Carl Javer ønsker at vise en film, hvor håbet er større end hadet: "For mig handler det om respekt. At lytte ordentligt til de overlevende og undersøge, hvad vi kan lære af det, de gennemlevede, og det, de er tvunget til at leve videre med."

Filmen er koproduceret af Helle Faber for made in copenhagen. Blandt de danske kræfter i produktionen er Henrik Bohn Ipsen, der er filmens fotograf, og Peter Winther , der er filmens klipper. Filmen er støttet af Det Danske Filminstitut ved filmkonsulent Helle Hansen.