Trekløver med ny dansk spillefilm

PRODUKTION. Milad Alami, der er uddannet instruktør fra Den Danske Filmskole, har netop færdiggjort hovedoptagelserne til sin første spillefilm "Charmøren".

Good Company Films hedder selskabet, der står bag produktionen af spillefilmdebutanten Milad Alamis "Charmøren", der for et par uger siden afsluttede hovedoptagelserne i København. Klipningen er nu i fuld gang, og på produktionsselskabets adresse på Esplanaden i København er holdet ved at planlægge filmens sidste optagelsesdage, som finder sted i Mellemøsten i starten af det nye år.

"En fremmed mand søger et bedre liv, men jages af sin fortid." Sådan beskriver instruktør Milad Alami kort sin spillefilm, et psykologisk drama om iranske Esmail, hvis tid i Danmark er ved at løbe ud. Han prøver desperat at finde sig en dansk kæreste, der kan gavne hans sag, men forelsker sig uventet i en ung studerende med persisk baggrund. Hun tilbyder at hjælpe ham, alt imens en mand, der har mærket konsekvenserne af Esmails jagt på et bedre liv, indhenter ham og truer alt, hvad Esmail har kæmpet for.

"Det er en fortælling, hvor vi skal tro på, at Esmail kan finde et bedre liv, men hvor vi samtidig mærker at verden bliver mere og mere farlig for ham," siger Alami, der selv er født i Iran, opvokset i Nordsverige og bosat i Danmark fra 2007. Historier om outsidere under stort psykologisk pres har altid fascineret instruktøren, hvilket også mærkes i hans korte film. Han afsluttede sin uddannelse fra Den Danske Filmskole i 2011 med afgangsfilmen "Intet kan røre mig", og har siden instrueret kortfilmene "Mini" og den Robert-vindende "Mommy". Han var desuden den ene af to instruktører på kortfilmen "Void", der havde premiere i Directors' Fortnight i Cannes.

Charmoeren_1_450
Charmøren. Framegrab

Et trekløver

Det er ingen tilfældighed, at det er Good Company Film, der står for produktionen af Alamis spillefilm. Filmens producer, Stinna Lassen, er fra samme filmskole-årgang som ham, og hun producerede instruktørens afgangsfilm og efterfølgende kortfilm. Lassen, der efter filmskolen producerede tv-serien "Mord uden grænser" i 2013-14 for Nordisk Film, var i 2014 med til at stifte selskabet Good Company Films. "Charmøren" er selskabets første danske spillefilmsprojekt, som er gået i optagelse. Det har i årevis været Lassens ambition at arbejde med nogle af de nyere instruktørtalenter, og det er lykkedes for hende at starte produktionsselskab på den baggrund, ligesom det også er for en del andre af de seneste års nyuddannede filmproducere.

Ingeborg Topsøe, der er uddannet fra National Film & Television School i England, har skrevet manuskript i tæt samarbejde med Alami. Det er hendes første spillefilm, men hun har flere korte film bag sig, blandt andet den New Danish Screen-støttede novellefilm "Nylon", og adskillige priser. "Vi var heldige at få fat i Ingeborg Topsøe, lige da hun vendte hjem fra London. Hendes skarpe blik for nuancerede karakterer og usentimentale scener har i høj grad været med til at forløse Milads vision for filmen," siger Lassen.

På skuespillerholdet har instruktøren valgt et sammensat cast af både kendte ansigter og nye navne – et gennemgående træk for Alami, der i alle sine tidligere film har arbejdet med en stor del amatører og nye talenter. Der er castet en del iranske skuespillere til filmen med Ardalan Esmaili i front som hovedkarakteren Esmail. Over for ham spiller debutanten Soho Rezanejad og rutinerede karakterskuespillere som Lars Brygmann og persiske Susan Taslimi, der er et filmikon i Iran.

Brud med vanetænkning

Projektredaktør Marie Schmidt Olesen fra New Danish Screen har tildelt filmen 5 millioner kroner i produktionsstøtte:

"Det har fra starten stået klart, at fortællelysten var i højsædet i den kreative trio, der har udviklet 'Charmøren'. Filmen har samme fokus, som Milad Alami har haft i sine kortfilm på enspændere i pressede situationer. Han har gennem udviklingsprocessen sammen med forfatter og producer holdt fast i stof og konflikter, som kan blive til en klassisk samtidsfortælling. Der er lagt op til, at Alamis stærke filmiske blik og greb kommer i brug, så rejsen ind i en mand og hans skyggesider, kan forløses som en visuel, ulmende og vedkommende affære," siger Schmidt Olesen.

"Det har løftet projektet meget, at instruktøren og producerens samarbejde er blevet styrket i udviklingsprocessen, så historie og produktion ser ud til at gå op i en højere enhed. Good Company Films fremtræder som et af en stribe mindre, men stærke selskaber, vi for tiden ser bryde med vanetænkning og i stedet drive projekterne med en nysgerrighed efter at udvikle filmiske udtryk og særegne stemmer og at udfordre produktionsformerne. Jeg forventer, at filmen vil kunne bane vej for flere oplevelser fra teamet bag den."

Foruden Stinna Lassen er de erfarne producere Vibeke Windeløv, Anni Fernandez og Ole Søndberg medstiftere af Good Company Films. Selskabet har allerede produceret to tv-serier instrueret af nye instruktører. Lassen går om kort tid også i gang som producer på optagelserne til Kaspar Munks tredje spillefilm, "Vildheks", og producer Claudia Saginario er i præproduktion med endnu en debutspillefilm, "Jeg, Christian", af Kasper Skovsbøl, som afsluttede sin uddannelse på Filmskolen forrige sommer. Selskabet er desuden midt i udviklingen af tre større tv-serier.

"Charmøren" koproduceres af Red Rental, FilmGear og Act3 i Danmark, Garage Film International i Sverige og Vixens i Frankrig. Filmen har også modtaget støtte fra Det Svenske Filminstitut og Film i Väst.