Ulla Søe og Mette Mailand modtager Roos Prisen 2023

HÆDER. Filminstituttet afholdt i dag den årlige DOKDAG for dokumentarfilmbranchen og rundede arrangementet af med at overrække årets Roos Pris til Ulla Søe og Mette Mailand.

Roos Prisen blev indstiftet af Det Danske Filminstitut i 1995 og gives til et filmmenneske, der over tid har gjort en særlig bemærkelsesværdig indsats for dokumentarismen i Danmark. Roos Prisen er opkaldt efter dokumentarfilmpioneren Jørgen Roos, og med hæderen følger 25.000 kr.  

Kontakt

Ane Mandrup
Afdelingschef, Dokumentar
Tlf. +45 2027 7872
anem@dfi.dk

Priskomiteen består af sidste års prismodtager, Monica Hellström, og afdelingschef for Dokumentar på Filminstituttet, Ane Mandrup, som ledsagede prisen til Ulla Søe og Mette Mailand med disse ord:

”I en tid, hvor vi iscenesætter vores liv på sociale medier, har det aldrig været vigtigere med dokumentarfilm, der viser børn og unge, at der findes mange måder at leve sit liv på.

Ulla Søe og Mette Mailand har igennem mere end et årti skabt dokumentarfilm og –serier, der giver et mangfoldigt billede af børns liv og hverdag - en hverdag, der på én gang ligner og er meget anderledes end andre børns hverdag. 

I serier som 'Vores børnehjem', 'Ik’ så mange penge' og 'Hassan og Ramadanen' tager de udgangspunkt i det normale og genkendelige, som børn kan spejle sig i: komme op om morgenen, gå i skole, have lektier for, spille på iPad og glæde sig som alle andre børn til fredagsslik og fødselsdage. I 'Hassan og Ramadanen' spiller Hassan fodbold og ser op til sine storebrødre, der introducerer ham for fasten og Kim Larsens sange. 

Den umiddelbart genkendelige hverdag viser børnepublikummet, hvor meget de har til fælles med børnene i serierne, samtidig med at de introduceres for en helt anden livssituation end deres egen. Med indlevelse og empati brydes tabuer, og fordomme om f.eks. børnehjem og fattigdom afkræftes. 

Fællesskabet er et andet gennemgående motiv i Ulla Søes og Mette Mailands dokumentarfilm og -serier. 'Klassekabalen' viser, hvordan 5.a. over et helt skoleår må arbejde for det store fællesskab i klassen og for de mindre fælleskaber på tværs af klassen. Fællesskaber, som de på en gang forsøger at passe ind i, men som også kan give én styrken og modet til at være lige netop den, man er, hvilket Christian i 'Christian på efterskole' erfarer.

Ulla Søes og Mette Mailands takketale

Det kræver noget helt særligt at opbygge den grad af tillid og fortrolighed med de medvirkende, som Søes og Mailands film og serier vidner om. De medvirkende giver dem og os adgang til deres inderste rum og mest sårbare øjeblikke, til pigeværelset, køkkenbordet, hvor familien samles og børnehjemmet, når mor kommer på besøg. Det er et helt unikt indblik i vigtige perioder af børns liv, som de kan spejle sig i og udvikle sig med.

Ulla Søe og Mette Mailand har arbejdet sammen i mange år, i en utrættelig insisteren på at skabe stærke, vedkommende og nærværende fortællinger til børn. 

Hjertelig tillykke med prisen. Vi glæder os til at følge jeres arbejde fremover!”

Vindere af Roos Prisen siden 1995

Jørgen Roos, Ole Askman, Jørgen Leth, Sami Saif & Phie Ambo, Janus Billeskov Jansen, Jon Bang Carlsen, Jesper Jargil, Anne Wivel, Tue Steen Müller, Niels Pagh Andersen, Arne Bro, Steen Møller Rasmussen, Tine Fischer, Lise Lense-Møller & Anders Østergaard, Lars Skree, Eva Mulvad, Michael Noer, Adam Nielsen, Signe Byrge, Henrik Bohn Ipsen, Dola Bonfils, Anders Villadsen, Mira Jargil & Christian Sønderby Jepsen, Max Kestner, Anders Vadgaard Christensen, Camilla Nielsson og Monica Hellström.