Under sandet - ny film af Martin Zandvliet

PRODUKTION. Filminstruktøren Martin P. Zandvliet begynder om få uger optagelserne til "Under sandet", som tager udgangspunkt i et uhyggeligt og hidtil mørklagt kapitel af dansk historie.

Et af efterkrigstidens mest dystre kapitler danner rammen om Martin P. Zandvliets nye spillefilm. Det bliver en film om had, hævn og tilgivelse – om en gruppe unge drenge, der må stå til regnskab og gå bodsgang på en hel nations vegne.

Filmen foregår i dagene efter 2. Verdenskrigs afslutning. Tyskland har kapituleret, fem års tysk besættelse er ovre og regnskabets time er netop indledt. En engelsk konvoj bevæger sig over den dansk-tyske grænse og ombord på flere af køretøjerne sidder unge tyske krigsfanger. De skal udleveres til de danske myndigheder i Sønderjylland. De har tre dage til at lære at afmontere landminer, inden de bliver sendt ud til Vestkysten, hvor de med deres bare næver skal fjerne to millioner tyske miner under ledelse af den danske sergent Carl Leopold Rasmussen.

Roland Møller får sin første hovedrolle

Filmens danske hovedrolle, sergent Carl Leopold Rasmussen, spilles af  Roland Møller.

Roland Møller debuterede i fængselsdramaet "R" og siden som sømanden Jan i Tobias Lindholms "Kapringen" og Michael Noers "Nordvest". Sidstnævnte indbragte ham en Bodil for bedste mandlige birolle. 

Han er aktuel senere på året i Susanne Biers "En chance til" og i Kenneth Kainz' "Skammerens Datter".

Rollen som Carl Leopold Rasmussen, der har kommandoen over de tyske krigsfanger, bliver Roland Møllers første hovedrolle. Filmens øvrige cast præsenteres i forbindelse med optagestart.

Hadet til tyskerne og minderne om krigen sidder dybt i den danske befolkning såvel som i Carl, der lader al sin vrede regne ned over de tyske krigsfanger, indtil en tragisk hændelse får ham til at ændre sit syn på fjenden; på det tidspunkt har mange dog allerede mistet livet til minerne.

En sand historie vi helst vil glemme

Filmen er inspireret af virkelige hændelser, som kun nødtørftigt er beskrevet i historiebøgerne. Det antages, at over 2000 tyske soldater blev tvunget til at fjerne miner, og at hen ved halvdelen af dem mistede livet eller lemmer.

"Filmen er ikke et forsøg på at pege fingre eller skabe en kollektiv dårlig samvittighed 70 år efter krigens afslutning. Det er mere et ønske om at vise hvordan en befolknings had og fjendebilleder skabte frygt og rædsel blandt en gruppe unge drenge, der i virkeligheden blot havde ét eneste ønske i livet; at komme hjem til deres mor og far," fortæller filmens instruktør og manuskriptforfatter Martin Zandvliet

Optagelserne begynder i juli og vil fortsætte over sommeren on location, hvor de faktiske hændelser udspillede sig i 1945.

Bag filmen står instruktør Martin P. Zandvliet, der også har skrevet manuskriptet, og producer Mikael Chr. Rieks, der også sammen stod bag "Applaus" og "Dirch". 

"Under sandet" produceres af Nordisk Film Production med støtte fra Det Danske Filministut ved filmkonsulent Steen Bille.

Filmen får premiere i 2015.