Venskab og graffiti

Q&A. Morten BH's "Anti" kan nu opleves i biografen. Instruktøren fortæller om udfordringer og kreativ frihed under filmens tilblivelse.

"Anti", der havde premiere 10. november, er anden spillefilm af Morten BH, der er uddannet instruktør fra Den Danske Filmskole i 2007. Filmen er lavet på et forholdsvis lille budget for en dansk spillefilm.

Q&A

Hvorfor var "anti" vigtig for dig at lave?

"Der er også mere frihed, når der ikke er så mange penge involveret. Der er ikke så mange, der blander sig."

Morten BH: Den bygger på en stor kærlighed til graffiti-miljøet, som jeg kendte det i min ungdom, og så synes jeg, historier om venskab stadig er vigtige at fortælle. Den handler om, hvem der har hinandens ryg. Hvem man kan regne med, når man kommer i problemer, og hvem der kan regne med ens hjælp, når de er i problemer. Selv brugte jeg en god del af min ungdom på at finde ud af, hvem mine rigtige venner var. Spørgsmålet om, hvor langt man vil gå for hinanden i et venskab, er et helt klassisk tema for ungdomsfilm, men selv om det er set før, kan dette evige dilemma, netop være med til at gøre filmen relevant på tværs af generationer.

Hvilke udfordringer har der været ved at lave filmen på et smalt budget?

Morten BH: To ting: Få optagedage og ingen dyre drenge. Vi blev nødt til at skrive tingene sammen, så der blev færre medvirkende og færre locations. Når man kun har fire uger til at optage mod 7-8 normalt er der ikke tid til mange skift i locations og skuespillere. Det var en udfordring at få historien til at fungere med få personer. Og så var der hellere ikke været råd til stjerner. Men det er også lidt tarveligt at kalde det en udfordring; det ville være helt off, hvis f.eks. Ulrich Thomsen var med som betjent.

Har der været nogle fordele ved at skulle begrænse sig?

Morten BH: Det har været godt at være et lille hold. Det giver en god energi og en ekstrem mobilitet. Man skal ikke vente på, at alle 40 lamper er sat op. Man skyder bare, når man har sat en håndfuld lamper op, for der er ikke flere lamper. Der er også mere frihed, når der ikke er så mange penge involveret. Der er ikke så mange, der blander sig. Sidst men ikke mindst tvinger et stramt budget også en til at tage chancer. Vi satsede på nogle unge forholdsvis uprøvede skuespillere, som vi så noget i.

Hvilke overvejelser har I gjort jer i forhold til publikum?

Morten BH: Unge er en svær målgruppe, men vi prøver at nå dem der, hvor de er, om det er i biografen eller hjemme. Derfor er der ingen holdback på "Anti". Den kommer på video-on-demand tre uger efter premieren. Nordisk har været med på, at filmen skulle lanceres nærmest simultant, så markedsføringsmidlerne kunne give afkast begge steder. En film som "Anti" har ikke pondus til at kæmpe mod amerikanske superhelte, så vi prøver også at spille på det den har. En af de ting er en ung dansk skuespiller, Stefan Hjort, der er populær blandt de helt unge, da han er med i boybandet Page Four. Han er endda nøgen i filmen.


Filmen er produceret af Christian Steengaard Potalivo og Caroline Blanco for Miso Film med støtte fra Det Danske Filminstitut ved filmkonsulent Åke Sandgren.

Trailer

Tags: