Viborg Animation Festival 2019

ANIMATION. Danmarks store animationsfestival fejrer kunstartens muligheder og potentiale med en publikumsdel, en læringskonference og et brancheseminar. Festivalen begynder 23. september.

Når dørene til Viborg Animation Festival – eller blot VAF – bliver åbnet den 23. september er det med fokus på Sydkorea.

Animation er ikke kun for børn og slet ikke kun underholdning. VAF er spækket med eksempler på animation, der skubber grænser kunstnerisk og undersøger, hvordan animation kan bruges udenfor det filmiske univers. Det kommer både til udtryk i den publikumsrettede festivaldel, en branchedag for danske og koreanske animationsfolk og en konference om brug af film og animation i undervisning.  

Kontakt

Flemming Kaspersen
Redaktør
Tlf. +45 3374 3429
flemmingk@dfi.dk

”Viborg Animation Festival er blevet en stor og internationalt orienteret festival med både mange tilskuere og mange udenlandske branchefolk, så vi har valgt at skrue op for støtten,” fortæller Flemming Kaspersen, redaktør på Det Danske Filminstitut.

Som noget nyt i år har festivalen blandt andet et program for animerede dokumentarfilm, ANIDOX, hvor man fx kan se Sun Hee Engeltofts ’Forget Me Not’, som skildrer unge koreanske mødre, der bortadopterer deres børn.

I løbet af VAF 2019 vil der desuden være en lang række danmarkspremierer og instruktøroplæg. Filmene kan blandt andet opleves i biografen Fotorama, på Viborg Bibliotek, i Mønsted Kalkgruber og på mikrobryggeriet Ølluminati.

Hele det omfangsrige VAF 2019-program kan udforskes på www.animationsfestival.dk.

Creative Media Industry Forum

For de professionelle vil der blive afholdt et Creative Media Industry Forum, der er et strategisk mødested og netværksforum for sydkoreanske og danske spil- og animationsproducenter. Formålet er at styrke fremtidige koproduktioner mellem de to lande. Creative Media Industry Forum finder sted 27. september.

Animated Learning

Film og animation kan styrke de innovative og kreative metoder på tværs af alle fag i undervisningen. Det er udgangspunktet for læringskonferencen, der den 26. september kommer med bud på, hvordan man kan bygge bro mellem skoletraditionen og børne- og ungdomskulturen. Deltagerne vil få konkrete redskaber med hjem til deres skoler og daginstitutioner.

Animated Learning Konference

Publikumsdelen, Creative Media Industry Forum og Animated Learning er støttet af Det Danske Filminstitut med i alt 575.000 kr.

Om animationsmiljøet i Viborg

For mere end 30 år siden blev animationsværkstedet The Animation Workshop etableret som et kunstnerisk eksperimentarium i hjertet af Viborg.

I første omgang var der tale om et beskæftigelsesprojekt for ledige kreative sjæle, men i dag er The Animation Workshop anerkendt som en af verdens bedste animationsskoler og topper diverse rankinglister i branchen, hvad enten det handler om rekruttering af færdiguddannede, fagligt niveau på uddannelsen eller studieglæde.

Der er opstået en international, innovativ klynge af animationsvirksomheder i tilknytning til skolen. Virksomhederne holder til i erhvervs- og væksthuset Arsenalet, og Viborg har som landets eneste kommune defineret en animationsstrategi for, hvordan animation kan spille en central rolle i udviklingen af alle samfundsområder i kommunen. I 2012 blev Viborg Animation Festival afholdt for første gang, og den har siden da udviklet sig til en stærk, årlig tilbagevendende tradition.