Vinterbrødre solgt til international distribution

UDLAND. Hlynur Pálmasons anmelderroste 'Vinterbrødre' har allerede høstet et væld af internationale og danske priser, heriblandt Dreyer Prisen 2018, der overrækkes den 21. februar. Filmen er desuden solgt til distribution til store dele af verden. Producer Per Damgaard Hansen har et bud på, hvordan en smal dansk film kan finde et internationalt publikum.

Dreyer Prisen 2018 overrækkes den 21. februar til instruktør Hlynur Pálmason for sin debutspillefilm 'Vinterbrødre'. Til årets Robert-uddeling vandt filmen hele ni priser, blandt andet for årets danske spillefilm, årets instruktør og årets mandlige hovedrolle, og på CPH PIX 2017 vandt Pálmason hovedprisen New Talent Award.

Også i udlandet har filmen høstet utallige festivalnomineringer. Elliott Crosset Hove vandt blandt andet skuespillerprisen på den schweiziske Locarno Film Festival, og på den franske Festival International du Premier Film D’Annonay modtog filmen den fornemme hovedpris Grand Prix du Jury.

Det er dog ikke kun gæsterne på de internationale festivaler, som kommer til at få glæde af Pálmasons prisbelønnede debut, der af Weekendavisens Bo Green Jensen blev kaldt "en af årets stærkeste film". Filmen er nemlig blevet solgt til udenlandsk distribution i en lang række lande – heriblandt USA, England, Spanien, Mexico, Paraguay og Frankrig, hvor den også har premiere den 21. februar.

Per Damgaard Hansen, der er en af producerne på filmen, mener, at en af årsagerne til filmens internationale succes skyldes filmmediets evne til at tale et internationalt sprog.

”Vi vil tit gerne være rationelle og forstå alting, men det vi oplever rundt omkring er, at folk relaterer til det sanselige og intuitive. Hvor de gennem lyd og billeder og alle filmens elementer får en anden forståelse, for det at være menneske, og det at have følelser, end hvis det blev fortalt gennem en replik”.

”Og det er det, som folk har reageret på både herhjemme og ude i verden, nemlig det filmiske sprog. Så betyder det ikke noget om filmen er dansk, engelsk eller nigeriansk,” siger Hansen, der er medstifter af produktionsselskabet Masterplan Pictures. 'Vinterbrødre' er produktionsselskabets første spillefilm.