Roos Pris til alsidig klipper

PRIS. Filmklipper Adam Nielsen har bag kulisserne spillet en væsentlig rolle i dansk dokumentarfilms aktuelle succes. For den indsats modtager han Det Danske Filminstituts Roos Pris 2013 på 25.000 kr.

Dansk dokumentarfilm nyder i disse år stor opmærksomhed, både herhjemme og internationalt. Med sin kompromisløshed, alsidighed og unikke musikalitet har Adam Nielsen bag kulisserne været med til at løfte kvaliteten inden for genren og modtager herfor årets Roos Pris.
 
Adam Nielsen er uddannet klipper på Den Danske Filmskole i 2003 og har siden sat sit præg på både dokumentarfilm og spillefilm, som han ubesværet skifter imellem. For Adam Nielsen er historien og karakterudviklingen i centrum, mens genren er underordnet. Blandt de dokumentarfilm, som Adam Nielsen har sat sit markante aftryk på, er så forskellige film som Asger Leths rå ”Ghosts of Cité Soleil” (2005), Eva Mulvads kammerspil ”Det gode liv” (2011) og Michael Noers roadmovie ”De vilde hjerter” (2008).
 
”Adam er den bedste far, en film kan få. Hvis instruktøren er moren, er klipperen faren. At lave en film er som at skabe et barn. Man er fælles om en skabelsesproces. Det er i klipperummet, at filmen finder sin form,” lyder det fra Eva Mulvad, en af de instruktører, der har arbejdet tæt sammen med årets prismodtager.
 
”Han er min hårdeste kritiker. Jeg er altid nervøs, når jeg skal vise Adam noget materiale,” siger instruktør Michael Noer. ”Han spotter straks det dårlige i materialet, men er omvendt også god til at løfte det bedste frem og udløse det potentiale, der måske findes.”
 
Roos Prisen påskønner en særlig bemærkelsesværdig indsats for dansk dokumentarfilm, og priskomiteen uddyber valget af den 39-årige klipper således:
 
”Adam Nielsen er i stand til at genopfinde sig selv for hver opgave. Han går ’all in’ uanset genre eller stilart. Han vælger usnobbet efter historiens vigtighed og de mennesker, han skal arbejde sammen med. Han kan sagtens finde på at sige nej tak til et projekt med penge og prestige – for at sige ja tak til et no-budget værkstedsprojekt.
 
Et filmværk, som Adam Nielsen har haft fingre i, er genkendeligt på sin udsøgte musikalitet. Han kan få en film til at swinge, også når der slet ikke er musik i den.
 
Adam Nielsen klipper med de samme kvaliteter, som han har som menneske: loyal, ligefrem, emotionel og ind til benet. Han har en god smag, men hans film er aldrig ’overdressed’. Der er altid mere på spil end tekniske finesser: Han holder fokus på karakterernes udvikling og de menneskelige relationer. Historien skal opleves som virkelig – det er livet, det handler om!”
 

Adam Nielsen

Født 1974 i Herning. Uddannet som klipper fra Den Danske Filmskole, 2003. Gik umiddelbart efter Filmskolen i kompagniskab med klipperen Peter Brandt i firmaet Little Machine.

Adam Nielsen klipper med de samme kvaliteter, som han har som menneske: loyal, ligefrem, emotionel og ind til benet

Adam Nielsen har været klipper på en lang række danske spille- og dokumentarfilm. Blandt de seneste er ”Ai Weiwei The Fake Case” (Andreas Johnsen), ”Nordvest” (Michael Noer), ”10 timer til Paradis” (Mads Matthiesen), ”Kapringen” (Tobias Lindholm), ”Lej en familie” (Kaspar Astrup Schröder) og ”Det gode liv” (Eva Mulvad). Adam Nielsen har modtaget en GuldDok for bedste klip af "Ghosts of Cité Soleil" (2005) og en Robert for spillefilmene ”R” (2010) og ”Kapringen” (2012). Har desuden – sammen med instruktørerne Tobias Lindholm og Michael Noer – modtaget en præmie af Statens Kunstfond for ”R”.
 

Roos Prisen

Roos Prisen, der er opkaldt efter dokumentarfilmpioneren Jørgen Roos, blev etableret i 1995.

Tidligere prismodtagere er: Jørgen Roos, Ole Askman, Jørgen Leth, Sami Saif, Phie Ambo, Janus Billeskov Jansen, Jon Bang Carlsen, Jesper Jargil, Anne Wivel, Tue Steen Müller, Niels Pagh Andersen, Arne Bro, Steen Møller Rasmussen, Tine Fischer, duoen Lise Lense-Møller og Anders Østergaard, Lars Skree, Eva Mulvad og Michael Noer.
 
Priskomiteen består af sidste års modtager, Michael Noer, samt direktør Henrik Bo Nielsen og udviklingschef Ane Mandrup fra Det Danske Filminstitut.
 
Prisoverrækkelsen fandt sted lørdag aften den 24. august på Filmhøjskolen i Ebeltoft under det årlige branchetræf for dokumentarfilmfolk.