enda

Allieret militærmodtagelse - Russerdans på Rådhuspladsen - Bornholm

Danmark, 1945

5 min.Dokumentariske optagelserUgerevyer

1) København takker de tre allierede styrker, England, Rusland og Amerika, med en festligholdelse på Københavns Rådhus. Minister Axel Larsen, den russiske general F. Korotkov, den britiske general Dewing ankommer til rådhuset.
2) Russerdans i Muslingeskallen på Rådhuspladsen.
3) Ødelæggelserne på Bornholm: Øens tyske kommandant Gerhard von Kamptz erklærer, at han vil forsvare Bornholm til sidste mand. Russerne opfanger beskeden og sender den 7. maj bombefly ind over Rønne og Nexø. Ødelæggelserne er omfattende, dele af byerne er omdannet til ruinhobe. I Rønne er 1000 familier uden hjem. Nexø er hårdest ramt og næsten ikke til at kende igen. Henved 300 familier er blevet hjemløse. Frihedskæmperne udfører et stort og heltemodigt arbejde. Den sovjettiske besættelsesmagt går i land 9. maj. De forlader først øen igen 5. april 1946, hvorfor bornholmerne kalder denne dag for den "endelige befrielse".
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Allieret militærmodtagelse - Russerdans på Rådhuspladsen - Bornholm
Dansk titel Allieret militærmodtagelse - Russerdans på Rådhuspladsen - Bornholm
International titel Welcoming the Allied - Russian dance - Bornholm
Emneord Befrielsen, Russere, Besættelsestiden, Anden Verdenskrig, Katastrofer, Københavns Rådhus, København, Bornholm, Rønne, Nexø, 1940-1949
Produktionsland Danmark
Internationalt salg
Tekniske data 35 mm, Sort-hvid, Tone
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab
Producent Dansk Film Co.

Speaker

Speaker Gunnar Nu Hansen

Download PDF
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Download PDF