enda

Brushane og Klyde

Danmark, 1947

11 min.DK/DokumentarfilmNaturfilm

Brushane og klyde - to af strandengens fugle. Den første halvdel af filmen viser brushanernes parringskampe om foråret, reden og ungerne, og hvorledes brushønen stiller sig an, når den skræmmes. Den lever på strandenge, talrigest i Vestjylland. Hannen bekymrer sig ikke om æg eller unger. Så snart dunungerne er tørre, forlader de reden og finder selv deres føde.
Anden halvdel af filmen viser klydens liv sommeren igennem, til den om efteråret atter drager sydpå. Dens tilnavn 'skomagerfugl' skyldes, at dens næb ligner en skomagersyl. Når den søger føde på lavt vand, fører den næbbet sidelæns gennem vandet, hvorved smådyr 'skummes' op til overfladen.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Brushane og Klyde
Dansk titel Brushane og Klyde
International titel Ruff and avocet
Emneord Fugle, Klyder, Brushaner, 1940-1949
Fotograf Arthur Christiansen
Klipper Jørgen Roos
Produktionsland Danmark
Dansk distribution Statens Filmcentral
Tekniske data 92 meter, 16 mm, Sort-hvid, Stum

Selskaber

Producent Dansk Kulturfilm
Rekvirent Dansk Kulturfilm
Dansk distribution Statens Filmcentral

Foto

Foto Arthur Christiansen

Klip

Klip Jørgen Roos

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.