enda

Kong Frederik VIII's Død og Bisættelse

Danmark, 1912

14 min.Dokumentariske optagelser

Optagelser fra begivenhederne omkring Kong Frederik VIII's død og bisættelse i Købehavn og Roskilde. Hjuldamperen og kongeskibet "Dannebrog" ankommer til Københavns havn den 17. maj 1912 efter at have ført kongens kiste fra Travemünde i Tyskland. Kisten bæres i land, anbringes på en hestetrukket vogn og føres i procession til Christiansborg Slotskirke. Den kongelige Livgarde, husarer, artillerister og marinesoldater følger kisten. Med stort følge køres kisten fra Slotskirken for at blive transporteret i en jernbanevogn til Roskilde. Det store optog følger kisten fra jernbanestationen og til den bæres ind i domkirken.
Optagelserne er ikke i kronologisk rækkefølge. Der er filmet flere steder i København under transporten af kongens kiste gennem byen.
Kong Frederik VIII døde pludseligt den 14. maj 1912 under en rejse i udlandet. Hans tid som konge var kort og præget af skuffelser, f.eks. vedrørende spørgsmålet om Danmarks forsvar, justitsminister Peter Adler Albertis (1851-1932) uhyrlige bedrageri og forholdet til Island.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Kong Frederik VIII's Død og Bisættelse
Dansk titel Kong Frederik VIII's Død og Bisættelse
International titel The Funeral of King Frederik VIII
Andre titler Kong Frederik VIII. Død og Bisættelse
Emneord Kongefamilien, Begravelser, København, Roskilde, 1910-1919
Medvirkende Kong Christian X, Dronning Alexandrine, Kong Frederik IX, Prins Knud
Produktionsland Danmark
Produktionsselskab Nordisk Films Kompagni
Dansk distribution DFI/Museum & Cinematek
Internationalt salg
Tekniske data 35 mm, 1,33:1, Sort-hvid, Stum
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab Nordisk Films Kompagni
Dansk distribution DFI/Museum & Cinematek

Medvirkende

Medvirkende Kong Christian X
Medvirkende Dronning Alexandrine
Medvirkende Kong Frederik IX
Medvirkende Prins Knud

Download PDF
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Download PDF